Thursday, January 23, 2014

ΣΥΡΙΖΑ Σταθάκης: «Δεν υπάρχει επαχθές χρέος - Πρέπει να πληρώσουμε»

Τα βρήκαν τα συνεταιράκια του Μνημονίου: Σταθάκης: «Δεν υπάρχει επαχθές χρέος - Πρέπει να πληρώσουμε»
Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τον πυρήνα του προγράμματος του. Στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει κάθε τρεις και λίγο, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόγραμμα, πέραν των ανθελληνικών του θέσεων, που μοιράζεται από κοινού με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. 

Στην Χρυσή Αυγή δεν προκαλεί έκπληξη η μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακές θέσεις ενώπιον του ίδιου του κοινού. Ο "αριστερός" κος Σταθάκης είναι ένας από τους υπαρχηγούς του Τσίπρα, όντας τομεάρχης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της οικονομικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον Δραγασάκη και τον Μάλιο. Προσφάτως η Βουλή τον κάλυψε, κουκουλώνοντας την κακουργηματικής υφής κατηγορία που τον βάραινε για οικονομικές ατασθαλίες εκατομμυρίων. Ο Σταθάκης ξαναβρέθηκε στην επικαιρότητα με φόντο τις προκλητικές επενδύσεις του στην BlackRock και την JP Morgan.
Ο Σταθάκης, λοιπόν, δήλωσε σχετικά με το χρέος τα εξής: "Είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Είναι περίπου στο 5%. Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί". 
Κύριε Σταθάκη, να σας θυμίσουμε εκεί στον Σύριζα ότι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «επαχθές χρέος» (odious dept) ήταν ο ρώσος διεθνολόγος Alexander N. Sack στο Παρίσι το 1927. Προσδιόρισε εκείνο το χρέος που είναι σε βάρος του λαού, για το οποίο δεν ρωτήθηκε ποτέ (χωρίς συναίνεση) και εν πλήρη γνώση των πιστωτών.
Για να μην ξεχνιόμαστε το δάνειο της Goldman Sachs 3 δισ. € που έδωσε ως μίζα ο Σημίτης για εξωραϊσμό του δημόσιου χρέους ώστε να μπούμε στην ΟΝΕ ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Το δάνειο της «τρόϊκας», υψηλό επιτόκιο, αντισυνταγματική έγκριση, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση (άλλα έλεγε πριν εκλογές και άλλα κάνει). Ο δανεισμός με υψηλά κερδοσκοπικά επιτόκια (spreads) που ξεπερνούν το ύψος των γερμανικών ομολόγων. Δηλαδή όλα τα κρατικά ομόλογα με επιτόκια πάνω από το 3% είναι τοκογλυφικός δανεισμός, για να μην πούμε πάνω από 1% που δανείζει τις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δάνεια εξοπλιστικών προγραμμάτων (πχ. για την επισκευή του υποβρυχίου «Παπανικολής», που γέρνει. Δάνεια ΝΠΔΔ και δάνεια ΔΕΚΟ (πχ. η αγορά ηλεκτρονικού υλικού του ΟΤΕ από τη Siemens, το σύστημα C4I, κά). Δανειακές συμβάσεις για δημόσια έργα, κυρίως από το ΠΔΕ (πχ. στην Ελλάδα 1 χιλιόμετρο εθνικής οδού Πάτρας-Αθήνας-Θεσσαλονίκης/ΠΑΘΕ κοστίζει 6 φορές περισσότερο από ένα αντίστοιχο χιλιόμετρο στην Πορτογαλία και Ισπανία! Ληξιπρόθεσμα δάνεια κρατικών τραπεζών σε επιχειρήσεις (επισφαλείς απαιτήσεις), καθώς και δάνεια ιδιωτικών τραπεζών προς σε επιχειρήσεις με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Τέλος οι γερμανικές αποζημιώσεις, αποτελούν ειδική μορφή....επαχθούς χρέους της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ξεπερνούν τα 162 δισ. €).!
Κύριε Σταθάκη καταλαβαίνουμε ότι έχετε επενδύσει τον... μόχθο σας σας σε ξένες μετοχές (BlackRock και την JP Morgan), οι οποίες είναι αυτές που ασκούν τον έλεγχο στα Ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.
Οι εταιρίες που κατέχετε σε μετοχές είναι αυτές που πιέζουν να αρχίζουν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας και είναι αυτές που αγοράζουν στο 10% εως 20% τα κόκκινα δάνεια Ελλήνων πολιτών. Είναι αυτές οι μετοχές κ. Σταθάκη που ασκούν καθημερινή πίεση μέσω εισπρακτικών εταιριών στο Έλληνα πολίτη για ευτελή ποσά. Το ζήτημα για μια οικονομία, δεν είναι μόνο το συνολικό ύψος του χρέους αλλά και οι δαπάνες εξυπηρέτησης του. Σε όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα θα πρέπει να προσθέσουμε και τις δαπάνες εξυπηρέτησης (από το 2014) του δανείου της «τρόϊκα» (110 δισ. ευρώ)! Κύριε Σταθάκη οι απόψεις σας είναι σε πλήρη αρμονία με την Συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οι οποίες βασιζόμενες στην δικής σας καπιτα-ληστρική λογική νομοθετούν-εγκληματούν καθημερινά.
Δύο πράγματα μπορούν να συμβαίνουν: Είτε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέει μπούρδες που δεν τις πιστεύουν ούτε οι ίδιοι, είτε ο Σταθάκης δεν συμφωνεί με το πρόγραμμα του κόμματος του και δη με το άρθρο 2 που αποτελεί, όπως φαίνεται, πυρηνικό συστατικό του προγράμματος, αφού είναι η «ταυτότητα» του κόμματος. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο άρθρο κάνει λόγο για κατάργηση των μνημονίων και διαγραφή του χρέους. Ο Σταθάκης μιλάει για διαπραγμάτευση και ελάχιστο επαχθές χρέος. Συνεπώς ο Σταθάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να διαπραγματευτούν με τους δανειστές τους όρους αποπληρωμής του χρέους. Ποια είναι, όμως, η διαφορά αυτού με τις εξαγγελίες των μνημονιακών κυβερνήσεων; Προφανώς καμία, αφού και ο Σαμαράς επαναδιαπραγμάτευση κήρυττε πριν γίνει πρωθυπουργός.
Με λίγα λόγια έχουν ήδη δώσει τα χέρια τα συνεταιράκια του μνημονίου ΝΔ - Σύριζα και είναι έτοιμα να αναλάβουν την νέα συγκυβέρνηση που θα παραμείνει υποτακτική στις επιταγές της τρόικα και τους διεθνείς τοκογλύφους!
Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα γύρω από το αν πόσο μεγάλο κομμάτι του χρέους μπορεί να κηρυχθεί επαχθές; Η αλήθεια είναι ότι για να καθοριστεί με σαφήνεια το ακριβές ποσοστό το χρέους, θα πρέπει να γίνει λογιστικός έλεγχος του δημοσίου χρέους, όπως μέσω του προγράμματός της απαιτεί η Χρυσή Αυγή. Ακολούθως αφότου καθοριστεί επακριβώς το ποσοστό του χρέους που αντιστοιχεί σε χρήματα που δεν ξοδεύτηκαν προς συμφέρον του Ελληνικού Λαού ή ξοδεύτηκαν μέσω υπερτιμολογήσεων, μιζών, ρεμούλας και απατεωνιάς, θα ξέρουμε επακριβώς τι ποσοστό του χρέους μπορεί να διαγραφεί αυτομάτως. Στην Ελλάδα των υποβρυχίων, των υπερτιμολογημένων δημοσίων έργων, των απευθείας αναθέσεων σε «ημέτερους» εργολάβους και της γαλαζοπράσινης μίζας, είναι σίγουρο ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του χρέους θα καταστεί αυτομάτως άκυρο.
Όσο καιρό διαρκεί η προσπάθεια εκτίμησης της υφής του χρέους το Ελληνικό Κράτος δεν οφείλει να συνεχίσει τις πληρωμές σε αυτούς που χρηματοδότησαν την μίζα και την ρεμούλα εις βάρος του Ελληνικού Λαού, ούτε επιτρέπεται να τοκίζεται το χρέος, αφού ένα μεγάλο κομμάτι του θα βγει «επαχθές». Επιπλέον δε των παραπάνω η όλη στρατηγική θα ασκήσει μεγάλη πίεση στις χώρες των δανειστών, που έχουν παραδεχθεί ότι «η Ελλάδα θυσιάστηκε» για να σωθούν οι ίδιοι. Σας παραθέτουμε τις θέσεις της Χρυσής Αυγής για το ζήτημα, οι οποίες είναι καθαρές, ξάστερες και χωρίς «κωλοτούμπες»:
Καταγγελία του Μνημονίου και διαγραφή του παράνομου χρέους η μόνη διέξοδος για την Ελληνική Οικονομία
Το Μνημόνιο απεδείχθη περίτρανα καταστροφικό, προκάλεσε ανεπανόρθωτη οικονομική και κοινωνική καταστροφή, επέφερε δραματική συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, άνευ προηγουμένου αύξηση της ανεργίας (το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.) και εκτίναξη των χρεών σε επίπεδα μη αντιμετωπίσιμα (180% του ΑΕΠ για το 2013 σύμφωνα με τις πλέον ευνοϊκές προβλέψεις). Η Χρυσή Αυγή παραμένει σταθερή στην θέση της περί μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου, σε αντίθεση με την αριστερά που για ψηφοθηρικούς λόγους χρησιμοποιεί πλέον την μνημονιακή ορολογία περί. «επαναδιαπραγματεύσεως».
Το κόστος ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη θα είναι ολέθριο για την παγκόσμια οικονομία.  Στο επερχόμενο ντόμινο  θα ακολουθούσε άμεσα η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ η μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα άγγιζε τα 17 τρισεκατομμύρια ευρώ ως το 2020 και ολόκληρος ο πλανήτης θα βυθιζόταν σε ύφεση. Η απειλή της βίαιης αποπομπής της χώρας μας από το ευρώ λοιπόν είναι ανύπαρκτη, καθώς οι συνέπειές της είναι μη διαχειρίσιμες από το διεθνές τοκογλυφικό σύστημα. Αυτό παραδέχονται όλοι οι τοκογλύφοι «εταίροι» μας, με πιο σημαντικές τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού οικονομικών Σόιμπλε, που αναφέρει ρητά ότι: «αν πέσει η Ελλάδα, πέφτει και η Γερμανία». Το παραπάνω γεγονός είναι ένα τεράστιο όπλο για την ελληνική πλευρά, που μόνο μία αληθινά εθνική ηγεσία μπορεί να χρησιμοποιήσει.
Η Χρυσή Αυγή προτείνει άμεση καταγγελία του Μνημονίου, απαλλαγή της οικονομίας μας από τις θλιβερές του επιπτώσεις και συνολική διαγραφή του παράνομου και επαχθούς χρέους της χώρας.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΧΡΕΟΥΣ: Η λύση του ελληνικού προβλήματος απαιτεί άμεση διαγραφή του παράνομου και επαχθούς χρέους που πληρώνει ο ελληνικός λαός. Δεν υπήρξε ποτέ ευνοϊκότερη διεθνής συγκυρία για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς οι μνημονιακές κυβερνήσεις δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας, αλλά των διεθνών τοκογλύφων. Η Χρυσή Αυγή στοχεύει στον άμεσο λογιστικό έλεγχο του δημοσίου χρέους και όλων των δανειακών συμβάσεων από το 1974 μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονη σύσταση ειδικών ελεγκτικών ομάδων που θα κάνουν φύλλο και φτερό τα αρχεία όλων των υπουργείων και των δημοσίων οργανισμών. Σε ανάλογες κινήσεις έχουν προβεί ακόμη και κράτη «μπανανίες» της Λατινικής Αμερικής, όπως ο Ισημερινός. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει στην Ελλάδα, διότι έτσι θα προκύψει και το ποιοι έλαβαν τις μίζες και το μαύρο χρήμα. Πρωτίστως όμως θα προκύψει επισήμως ποιο μέρος του χρέους είναι παράνομο και επαχθές, το οποίο και το κράτος μας θα αρνηθεί να αποπληρώσει.

xryshaygh

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails