Wednesday, January 29, 2014

Αχαλίνωτη μπουρδολογία: Κύριε Δένδια που την ανακαλύψατε πάλι την "αρχαία Συναγωγή";

Σ.Α: Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι τα πρωτεία στο γλύψιμο στους Εβραίους και τη μπουρδολογία τα είχε ο Πολύδωρας που είχε πει ότι είμαστε αδέλφια Έλληνες, Χριστιανοί και Εβραίοι!

Τώρα ήρθε το άλλο φρούτο απ' τη Κέρκυρα που μεγάλωσε λέει στην Εβραϊκή συνοικία για να μας πει για τον πανάρχαιο πολιτισμό των Εβραίων και την αρχαία Συναγωγή στην Αθήνα!

Που την είδε την αρχαία Συναγωγή ο κ. Δένδιας; Κάποιος Εβραίος του το σφύριξε... Δείτε τι εννοούν αρχαία Συναγωγή!

Τμήματα του κτιρίου λειτούργησαν ως ταβερνείο, ελεοπιεστήριο και .. Συναγωγή! Αυτός είναι ο πανάρχαιος εβραϊκός πολιτισμός που άνθισε και στην Ελλάδα.. Τέτοιοι καραγκιόζηδες μας διοικούν ορέ Έλληνες!

Πριν επεκταθώ στο νόημα και την αξία της σημερινής ημέρας επιτρέψτε μου να κάνω μία ευρύτερη αναφορά στους δεσμούς που συνδέουν δύο μεγάλους πολιτισμούς: τον ελληνικό και τον εβραϊκό. Δύο σημαντικούς και πανάρχαιους πολιτισμούς που λειτούργησαν εν πολλοίς ως μήτρα της οικουμενικής σκέψης. Οι δύο πολιτισμοί άφησαν το διαχρονικό αποτύπωμά τους στο πέρασμα των αιώνων και συνδιαμόρφωσαν την αντίληψη του ανθρώπινου γένους, για τον ίδιο τον άνθρωπο, τη φύση της ζωής και των πραγμάτων και τις απαντήσεις στα μέγιστα μεταφυσικά ερωτήματα.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Ελλάδα υπήρξε το ιστορικό κέντρο των Σεφαραδιτών Εβραίων, των οποίων οι πρόγονοι είχαν εκδιωχθεί από την Ισπανία του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας το 1492. Και είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι οι Εβραίοι που προϋπήρχαν στην Ελλάδα, έπαιξαν ρόλο στη ζωή της χώρας, ιδίως από τη Ρωμαϊκή περίοδο και ύστερα.

Οι σχέσεις Αθήνας – Ιερουσαλήμ χρονολογούνται από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Στα ευρήματα φαίνεται η αλληλεπίδραση των δύο πολιτισμών, όπως αναφέρει ο Ραφαήλ Φρεζής στο βιβλίο του «Ψηφίδες Ιστορίας του Ελληνικού Εβραϊσμού».




Στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, άλλωστε, στους πρόποδες του Θησείου, ανακαλύφθηκαν το 1930, στη θέση «Μητρώον» τα ερείπια της αρχαίας Συναγωγής, που δίδαξε ο Απ. Παύλος τα οποία διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Η μακραίωνη παρουσία του ελληνικού εβραϊσμού έχει αφήσει το ανεξίτηλο σημάδι της στην ελληνική κοινωνία. Το ίδιο και οι οργανωμένες εβραϊκές κοινότητες στην Ελλάδα, οι οποίες, όπως προανέφερα αριθμούν ιστορία δύο και πλέον χιλιετιών. Σε αυτές ανήκαν προσωπικότητες χαρισματικές, με αγάπη και γνώση, που έδωσαν σημαντικά δείγματα γραφής στην οικονομική, κοινωνική και παραγωγική ανάπτυξη της χώρας μας.


Δείτε και τις μπούρδες που έχει πει ο Πολύδωρας

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails