Saturday, March 2, 2019

Άρχισαν τα «όργανα» -Οι Σκοπιανοί ζητούν αλλαγές στα βιβλία ιστορίας & γεωγραφίας: Τί θα αφαιρέσουμε & τί θα προσθέσουμε

Ξεχάστε Παύλο Μελά και Μακεδονικό Αγώνα. Οι Σκοπιανοί έχουν ετοιμάσει την λίστα με τα ιστορικά γεγονότα που θα αφαιρεθούν από τα βιβλία ιστορίας μας ενώ θα προστεθεί η... Συμφωνία των Πρεσπών!
Σε κοινή επιτροπή για την εξέταση των βιβλίων ο εκπρόσωπος των Σκοπιανών, πρέσβης Γκάμπερ, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ» ότι στην επόμενη συνάντηση θα τεθεί το θέμα των βιβλίων της ιστορίας και της γεωγραφίας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ότι θα πρέπει να ορισθεί η έννοια του «αλυτρωτισμού» καθώς η Συμφωνία προβλέπει αλλαγές και στα ελληνικά βιβλία.

Ο κ. Γκάμπερ μάλιστα αναφερόμενος στο πρώτο θέμα που ήγειρε η ελληνική αντιπροσωπεία επικεφαλής της οποίας είναι  ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μπόλαρης, επισημαίνει ότι αφορά την αποβολή του εδάφους της χώρας του με αναφορά «εθνική» και προσθέτει ότι στα Ελληνικά σχολικά βιβλία δεν αναφέρεται η ύπαρξη «μακεδονικού» λαού και γλώσσας και αποφεύγεται ακόμη και ο όρος Σλαβομακεδόνες, προαναγγέλλοντας πρακτικά το θέμα που θα θέσει πρώτο η σκοπιανή πλευρά.
Ο κ. Γκαμπερ δηλαδή αναμένεται να ζητήσει να ενταχθούν και στα ελληνικά βιβλία οι όροι που εισήγαγε η Συμφωνία των Πρεσπών και αφορούν την «μακεδονική» γλώσσα, και ταυτότητα σύμφωνα με τις "Πρέσπες" και το άρθρο 7 της Συμφωνίας.
Στη συνέντευξή του, ο κ . Γκαμπελ που δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ακόμη πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση της Επιτροπής διευκρίνισε ότι θα ανοίξει η συζήτηση εμπειρογνωμόνων σχετικά με τον ορισμό του αλυτρωτισμού, επειδή το άρθρο 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών, προβλέπει την αλλαγή όχι μόνο στα σχολικά βιβλία των Σκοπίων αλλά και στα ελληνικά.
Ο πρέσβης Γκάμπερ, δηλώνει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επανεξέταση των χαρτών στα βιβλία, αλλά πρέπει να τηρηθούν σε αυτά τα διεθνή πρότυπα, και υπενθυμίζει ότι η ελληνική πλευρά στην προηγουμένη συνάντηση ζήτησε να να επανεξετασθεί όλο το περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων που αναφέρεται σε αλυτρωτικά θέματα καθώς σε αρχαιοελληνικά σύμβολα και σε χάρτες της Μεγάλης Μακεδονίας.
Άλλωστε, στην παράγραφο 5 του άρθρου 8 της Συμφωνίας προβλέπεται ρητά ότι διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει σχολικά εγχειρίδια αλλά και συνοδευτικό υλικό, όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας κλπ. με βάση τα «νέα» δεδομένα από τη συμφωνία των δύο κρατών.
Η επιτροπή ήδη σχηματίστηκε. Το ελληνικό τμήμα της Επιτροπής αποτελείται από τους:
1. Μάρκο Μπόλαρη, Υφυπουργό Εξωτερικών, ως Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της Επιτροπής.
2. Σπυρίδωνα Σφέτα, Καθηγητή Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
3. Νικόλαο Ζάικο, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
4. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
5. Ιάκωβο Μιχαηλίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
6. Ευθύμιο Χαρλαύτη, Σύμβουλο Πρεσβείας Α΄, Α3 Διεύθυνση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών.
7. Αθανάσιο Λούπα, Υποψήφιο Διδάκτορα Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το σκοπιανό τμήμα της Επιτροπής αποτελείται από τους:
1. Πρέσβη Victor Gaber,
2. Καθηγητή Dalibor Jovanovski,
3. Καθηγητή Nikos Chausidis,
4. Καθηγητή LjudmilSpasov,

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails