Friday, April 13, 2012

Πρωτάκουστο! Θα πληρώνουμε φόρο για το ίδιο μας το σπίτι;


του Παναγιώτη Κοκκόρη, Οικονομολόγου

Τι άλλο θα ζητήσει η τρόικα από την κυβέρνηση αυτή και πόσο να αντέξει να βάλει το χέρι και πάλι βαθιά στην τσέπη ο Έλληνας πολίτης. Και αν είχε κάτι... η τσέπη αυτή θα ήταν διαφορετικά. Όταν όμως με τα πολλαπλά χαράτσια, τις τιμές που τραβούν την ανηφόρα η τσέπη έχει προ πολλού αδειάσει ο φόρος αυτός έρχεται σαν σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Φόρος ιδιοκατοίκησης η ακόμη πιο απλά οι εγκέφαλοι όσων έχουν τους τελευταίους μήνες τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους, οι τεχνοκράτες της κομισιόν, θεωρούν ότι όσοι διαμένουν σε δικά τους σπίτια έχουν οικονομικό όφελος επειδή δεν πληρώνουν ενοίκιο.

Τι και αν δούλεψες εσύ μια ζωή και πήρες ένα σπίτι με κόπους και καθημερινό αγώνα; Θα πληρώσεις γιατί αν δεν είχες αυτό το σπίτι θα έπρεπε να νοικιάσεις κάπου αλλού για να μείνεις, επομένως η τρόικα σε θεωρεί προνομιούχο και σου ζητά τα ρέστα.

Είναι η πρώτη φορά που σκέπτονται να επιβληθεί στη Ελλάδα φόρος στα τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση.

Πως θα γίνει ο υπολογισμός; Πιθανό σενάριο.

Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση γίνεται με πολλαπλασιασμό του ποσοστού 3,5 επί την τιμή ζώνης ανά τμ της περιοχής του ακίνητου και στη συνέχεια επί τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας του ακινήτου επί τον συντελεστή της παλαιότητας και επί ακόμη έναν συντελεστή ο οποίος είναι κλιμακούμενος ανάλογα με την τιμή ζώνης ανά τμ.

Εκατομμύρια Έλληνες από την ώρα που θα επιβληθεί το νέο μέτρο θα φορολογηθούν με συντελεστές από 10 ως και 45 τοις εκατό για ανύπαρκτα ουσιαστικά εισοδήματα.

Κανείς βέβαια δεν σκέφτηκε ότι τα όρια της φοροδοτικής ικανότητας των ιδιοκτητών ακινήτων έχουν εξαντληθεί αφού οι φόροι που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι εξαντλητικοί.

Σύμφωνα με την ισχύουσα τη στιγμή αυτή νομοθεσία, το άρθρο 6 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος, ανεξάρτητα από το εμβαδό της κατοικίας.

Με την ανεργία στα ύψη αυτήν την χρονική περίοδο όσο ποτέ και υπο τις παρούσες συνθήκες η εφαρμογή του νέου αυτού χαρατσιού στα ακίνητα θα δώσει τη χαριστική βολή σε χιλιάδες ανθρώπους που ζουν από την οικοδομή και ήδη δέχτηκαν απανωτά χτυπήματα από τα προηγούμενα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Θα πρέπει κάποτε να καταλάβουν αυτοί που βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό των πολιτών ότι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι να επιτέλους να νιώσει πως μπορεί να πάρει μια ανάσα, να μην νιώθει εγκλωβισμένος ..των φορολογικών πήγαινε έλα, μα με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα να γίνει μια επανεκκίνηση με θετικά αποτελέσματα με πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσο τον Έλληνα πολίτη. Κι αν οι ίδιοι δεν είναι ικανοί να το αντιληφθούν, οφείλουμε εμείς να τους δώσουμε να το καταλάβουν. Κι όταν λέω εμείς δεν εννοώ πρωτίστως ο πολύπαθος λαός, ο άνεργος οικογενειάρχης, ο χαμηλόμισθος, ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο απογοητευμένος νέος. Αναφέρομαι στη νέα πολιτική ηγεσία που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, για την οποία δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη, καθυστερήσεις και άστοχες επιβαρύνσεις εις βάρος των πολιτών. Ακριβώς γι αυτό το λόγο είμαι αισιόδοξος για την πορεία της χώρας. Γιατί πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης, μέσα από μια δυνατή κυβέρνηση με όραμα, μέθοδο και αποφασιστικότητα στο δύσκολο έργο της. Μέχρι τότε, μόνο για μερικές ημέρες, το χρωστάμε στον εαυτό μας να ζήσουμε το ΠΑΣΧΑ με το σεβασμό, την κατάνυξη και το συμβολισμό που του αξίζει. Μέσα από την πορεία προς την Ανάσταση είμαι βέβαιος, θα ανακαλύψουμε όλα εκείνα που μας ενώνουν, όλη τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να ορθοποδήσουμε όλη την ελπίδα για βέβαιη Αναγέννηση της πατρίδας μας. Καλό Πάσχα!

pkokkoris.gr

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails