Friday, April 27, 2012

Η εβραϊκότητα της Goldman Sachs



"Ένα μεγάλο καλαμάρι βαμπίρ" που είναι "παντού", χαρακτηρίζει σε μεγάλο άρθρο του, το περιοδικό Rolling Stone, την Goldman Sachs, τον χρηματοπιστωτικό κολοσσό, γνωστό για την ηγετική του θέση στη διεθνή σκηνή και για το ρόλο του στην διαδικασία «αναπροσαρμογής» του ελληνικού χρέους προ της εισαγωγής της χώρας μας στην Ευρωζώνη.

Το αξιοσημείωτο άρθρο (εδώ) για την Goldman Sachs, λέει ότι το "πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρετε για την Goldman Sachs είναι ότι είναι παντού.

"Η πιο ισχυρή επενδυτική τράπεζα στον κόσμο είναι ένα μεγάλο καλαμάρι βαμπίρ τυλιγμένο γύρω από το πρόσωπο της ανθρωπότητας, που αδυσώπητα επιτίθεται με το χωνί που ρουφάει το αίμα σε οτιδήποτε μυρίζει σαν χρήμα.

 
"Στην πραγματικότητα, η ιστορία της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία διπλασιάζεται σαν μια ιστορία της ραγδαίας μείωσης και πτώσης της ξαφνικά προδομένης στεγνής αμερικανικής αυτοκρατορίας, διαβάζεται ως το ‘ποιος είναι ποιος’ των αποφοίτων της Goldman Sachs."

Το άρθρο συνεχίζεται στη λίστα με τους κυριότερους παράγοντες του «βαμπίρ καλαμαριού», οι περισσότεροι από τους οποίους, είναι Εβραίοι.

  

Η Goldman Sachs ιδρύθηκε το 1869 από τους Εβραίους Marcus Goldman(1821 –1904) και Samuel Sachs (1851 – 1935).

Σήμερα καίριες θέσεις στην «πολυεθνική» Goldman Sachs έχουν οι:
Lloyd Blankfein (Εβραίος) - Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος, Gary D. Cohn (Εβραίος) - Πρόεδρος και Γενικός Επιχειρησιακός Διευθυντής , John S. Weinberg (Εβραίος) – Αντιπρόεδρος,  David Viniar (Εβραίος) - Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος & Οικονομικός Διευθυντής και άλλοι.

 

Συνολικά, από τα εννέα (9) ανώτατα στελέχη της Goldman Sachs, τα έξι (6) είναι Εβραίοι. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του 67%. Από τα δώδεκα (12) μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Goldman Sachs, τα επτά (7) είναι οι Εβραίοι ή έχουν συζύγους εβραϊκής καταγωγής. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του 58%. Από τα είκοσι εννέα (29) μέλη της επιτροπής διαχείρισης της Goldman Sachs, τα δεκαεπτά (17) είναι Εβραίοι. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του 59%.
Σημειώνεται ότι οι Εβραίοι αποτελούν το 1.7 με 2.1% του συνολικού πληθυσμού στις ΗΠΑ.

Τον προηγούμενο μήνα ξέσπασε σάλος μετά την παραίτηση που υπέβαλε ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας στο Λονδίνο, υποστηρίζονταςότι «δεν μπορεί πλέον να εργάζεται με ήσυχη τηνσυνείδησή του».

Ο κ. Greg Smith, (Εβραίοςκαι αυτός) manager του τμήματος χρηματιστηριακών Παραγώγων στην Ευρώπη, παραιτήθηκε δηλώνοντας πως το περιβάλλον εργασίας στην Goldman Sachs έχει καταστεί πλέον «τόσο τοξικό και καταστροφικό όσο δεν ήταν ποτέ…»

Το πιο απίστευτο όμως στις κατηγορίες που εκτόξευσε είναι το ότι διατείνεται πως η «γραμμή» από τη διοίκηση της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας στον πλανήτη  προς τα στελέχη της είναι το μότο:«πώς να ξεγυμνώσουμε τα κοροΐδα» τους πελάτες μας…»!

Ο κύριος Smith κατηγόρησε ευθέως την ηγεσία της Goldman Sachs πως είναι «χρεοκοπημένη ηθικά» και πως ασχολείται μόνον με το πώς θα εξασφαλίσει το μάξιμουμ των κερδών για τον οίκο, ακόμα και σε βάρος των συμφερόντων των πελατών της.

Γράφει, μεταξύ άλλων: «Αυτή την περίοδο, η πιο συχνή ερώτηση που ακούω από junior αναλυτές σχετικά με τα παράγωγα είναι "Πόσα λεφτά βγάλαμε από τον πελάτη;". Με ενοχλεί το ίδιο κάθε φορά που το ακούω γιατί είναι ένα ξεκάθαρο καθρέφτισμα εκείνων που "πιάνουν" από τους ανώτερούς τους για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν. Φανταστείτε πώς θα είναι σε 10 χρόνια: Δεν χρειάζεται να είστε επιστήμονες για να καταλάβετε ότι ο junior analyst που κάθεται ήρεμα στην άκρη του δωματίου και ακούει για τα "κορόιδα", πώς να τους "βγάλουμε τα μάτια" και πώς να "πάρουμε λεφτά", δεν είναι και το ιδανικό μοντέλο πολίτη».

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails