Friday, January 25, 2013

ΑΤΑΦΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ!

1Στην Ελλάδα της κρίσης δεν μπορείς ούτε να πεθάνεις

Ομάδες αλληλεγγύης συγκροτούνται στην Αθήνα για την ταφή μόνων και φτωχών ανθρώπων. Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» αρκετοί νεκροί παραμένουν άταφοι για μέρες, ενώ στο Γ’ Νεκροταφείο δημιουργήθηκε ζώνη με φθηνούς τάφους προς 218 ευρώ την τριετία.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η σορός συμπολίτη μας (τα στοιχεία του οποίου δημοσιεύει) χρειάστηκε να μείνει 9 μέρες άταφη μέχρι να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την κηδεία. Την σκληρή πραγματικότητα περιγράφουν ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών, λέγοντας ότι πληρώνονται με δόσεις και υποσχέσεις. Διότι ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν ακόμα και μήνες να δώσουν τα προβλεπόμενα. Επιπλέον, γράφει η «Ελευθεροτυπία», η οικονομική κατάσταση αρκετών δήμων –στους οποίους ανήκουν διοικητικά τα νεκροταφεία- δεν επιτρέπει την κάλυψη των εξόδων ταφής.

Ο ιδιοκτήτης γραφείων τελετών Ιωάννης Τσεσμετζής μιλώντας στην εφημερίδα αναφέρει: «Ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Ζητούν την πιο απλή και φθηνή κηδεία, η οποία κυμαίνεται γύρω στα 800 ευρώ. Και πάλι δεν θέλουν να πληρώσουν. Οταν υπάρχουν συγγενείς υπόσχονται ότι θα δώσουν τα χρήματα με δόσεις. Κάποιοι πληρώνουν με κάρτες, άλλοι πάλι μαζεύουν δανεικά. Μας δίνουν το λόγο τους πως θα πληρώσουν ώστε να γίνει η τελετή της κηδείας.

Ζητούν από το δήμο να τους παραχωρήσει μια θέση δωρεάν στο κοιμητήριο. Αν ο δήμος το επιτρέψει, γλιτώνουν από 200 ως 1500 ευρώ –τόσο κυμαίνεται η τιμή του χώρου για μία τριετία. Επειδή το γραφείο τελετών είναι συνοικιακό εν μπορούμε να αφήσουμε άταφους τους γείτονες. Ο ίδιος αναφέρει στην εφημερίδα: «ο κόσμος απευθύνεται στο γραφείο τελετών ρωτώντας “πόσο κάνουν ένα κουτί και τα λουλούδια...”. Τα αναγκαία για την ταφή.

Στο ρεπορτάζ έχει μιλήσει και ο υπεύθυνος κοιμητηρίων του δήμου Αθηναίων Νίκος Κόκκινος ο οποίος αναφέρει ότι στο Γ’ Νεκροταφείο γίνονται δωρεάν περίπου 4 κηδείες την εβδομάδα, αλλά αυτπό αφορά μόνο όσους έχουν χαρτί απορίας. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με νεκρούς που παραμένουν στα αζήτητα. Υποχρεούνται τα γραφεία τελετών να τους παραλάβουν και να πληρωθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο καθυστερεί να πληρώσει, με αποτέλεσμα τα γραφεία τελετών να μην τους δέχονται».

Επίσης και ο κ. Κόκκινος λέει ότι ο κόσμος πληρώνει το κόστος ταφής με πολύ μεγάλη δυσκολία. Αλλά οι δήμοι δεν μπορούν να υπερβούν τον κανονισμό λειτουργίας των κοιμητηρίων. Οπως γνωστοποίησε ο δήμος Αθηναίων άνοιξε νέους, φθηνούς τάφους στο Γ’ Νεκροταφείο για να εξυπηρετεί αυτές τις περιπτώσεις. Οι φθηνότεροι κοστίζουν 218 ευρώ την τριετία.

http://www.agioritikovima.gr/koin%CE%BFnika/15479-atafoi-giati-de

1 comment:

Anonymous said...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ Ή ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΑΝΔΡΟ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΘΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΑΘΑ.
ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΦΗ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΜΟΥ 3600 ΕΥΡΩ. ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΣΤΑ 3000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΖΗΤΗΣΑΝ 280 ΕΥΡΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΑΝΕ Ο ΤΑΦΟΣ ΗΤΑΝ ΣΕ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ. ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ Η HOMED ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑ 1500 ΕΥΡΩ. ΕΤΣΙ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ. ΤΟ ΙΚΑ ΚΑΝΕΙ ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ. ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΠΑΧΑΛΟ ΛΥΠΗΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails