Thursday, January 31, 2013

Ποιός ήταν ο μαφιόζος Μίκι Κοέν;


Σημείωση Αντιπληροφόρησης: Ο Μίκι Κοέν που θα διαβάσετε για αυτόν στο παρακάτω άρθρο απο το Oneman είναι Εβραίος. Το ίδιο και οι άλλοι μαφιόζοι που έστησαν το Λας Βέγκας που θα διαβάσετε παρακάτω.. Για αυτούς τους μαφιόζους δεν θα ακούσετε πολλά.. Γιατί απλούστατα οι Εβραίοι δεν θέλουν να ξέρετε ότι αυτοί ευθύνονται και για την μαφία!!
Διαβάστε επίσης και το παλαιότερο άρθρο μας για το θέμα: 
Γιατί να πρέπει να δω το το “Bugsy” και το “The Black Dahlia” και το "LA Confidential"; Ο βίος και η πολιτεία του Μίκι Κοέν αξίζουν τη δική τους ταινία.

Σε περίπτωση που δεν ξέρεις ποιος είναι ο.. Μίκι Κοέν, είναι ευκαιρία να δεις το “Gangster Squad” (βγήκε στις αίθουσες εχθές 24/1) και να πάρεις μία γεύση για το χαρακτήρα ενός απίθανου τύπου που ντίλαρε με όλες τις μεγάλες μαφίες και βρέθηκε να διοικεί ολόκληρο το Λος Άντζελες.
Ενός τύπου που η ζωή του έχει τροφοδοτήσει τρεις-τέσσερις μεγάλες ταινίες και ένα videogame. Γιατί αν ψάχνεις για λεπτομερείς ιστορικές πηγές και δημοσιεύματα θα απογοητευτείς.

Δημοτικό και γυμνάσιο στο δρόμο

Βλέπεις η καριέρα του Μίκι ξεκίνησε στα έξι του και, για αρκετά δεκαετίες, δεν απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης.  Ήταν ένα από τα πολλά χαμίνια με τραγιάσκα που πουλούσαν εφημερίδες στη Νέα Υόρκη.
Κάθε πρωί, τα μεγαλύτερα αδέρφια του, ο Χάρι και ο Λούι, τον “ξεφόρτωναν” στη διασταύρωση των οδών Soho και Brooklyn, πρωτού πάνε για τα πιο σοβαρά θελήματα των μαφιόζων της πόλης.
Το “γυμνάσιο”, ο Μίκι, το έβγαλε επίσης στο δρόμο. Όταν ο Χάρι έφτιαξε το δικό του παράνομο αποστακτήριο, ο Μίκι έκανε τις παραδόσεις και τις εισπράξεις.  Και όταν πιάσανε το Μίκι, οι διασυνδέσεις του Χάρι ήταν αρκετές για να τη γλυτώσει. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο μάθημα.
Μπορείς να μένεις ατιμώρητος. Αρκεί, φυσικά, να τον έχεις τον τρόπο σου.

Τώρα, μπορείς να πεις ότι ο Μίκι Κοέν δεν ήταν απαραίτητα εγκληματική φύση. Με τέτοια “μόρφωση”, το έγκλημα ήταν η μοναδική του διέξοδος. Ή περίπου η μοναδική. Γιατί και όταν επιχείρησε να μπει στον ίσιο δρόμο, να γίνει δηλαδή επαγγελματίας μποξέρ στο Λος Άντζελες δεν μπόρεσε να πάει κόντρα στο ένστικτο.
Φήμες κάνουν λόγο για πολύ γρήγορα νοκ άουτ, παράνομα στοιχήματα, στημένους αγώνες. Δεν ήταν ο καλύτερος αλλά χρήματα έβγαζε. Σε κάθε περίπτωση το αγωνιστικό του παρατσούκλι ήταν ο “Γκάνγκστερ”.
Βέβαια, ο Μίκι δεν ήταν κανένας τυχαίος. Ήταν ένας γεννημένος μαχητής της ζωής (τα χρήματα για να πάει στο Λος Άντζελες τα κέρδισε δίνοντας αγώνες από πόλη σε πόλη). Απλώς τα ταλέντα του δεν ήταν στον αθλητισμό και είχε το χάρισμα σε κάθε πόλη να κοινωνικοποιείται με τα σωστά άτομα.

Στη δούλεψη του Καπόνε

Τα πρώτα του “επαγγελματικά” βήματα, ο Μίκι τα κάνει στο Σικάγο της Ποτοαπαγόρευσης. Άγνωστο γιατί, πως και ακριβώς πότε, αλλά κάποιες τυχαίες γνωριμίες να τον φέρνουν στον πυρήνα των ανθρώπων του Αλ Καπόνε και δίπλα στο μικρότερο αδερφό του Μάτι.
Η δουλειά του ήταν να “εξασφαλίζει” τη συνεργασία διάφορων μαφιόζων.

Kάτι που φαίνεται πως έκανε με εξαιρετική αποτελεσματικότητα. Ενώ κάποια στιγμή βρέθηκε στη φυλακή για δολοφονία,  όταν πήρε το χαρτί πήρε και προαγωγή σε προιστάμενο της διεξαγωγής χαρτοπαιγνίων και άλλων στοιχηματικών δραστηριοτήτων.

Ιδρύοντας το Λας Βέγκας

Οι γνωριμίες, όμως, που έμελε να του σφραγίσουν την πορεία, έγιναν στο Κλίβελαντ όπου βρέθηκε μετά τη διαφωνία του με ένα αντίπαλο αφεντικό. Εκεί γνωρίστηκε με το Meyer Lanksy και το Benjamin “Bugsy” Siegel, αρχιερείς της εβραϊκής μαφίας που ίδρυσαν και έχτισαν το Λας Βέγκας.
Από όσα είναι γνωστά, αυτή είναι και μία από τις πιο παραγωγικές περιόδους στη ζωή του. Ο Κοέν επιβλέπει τη ανέγερση ξενοδοχείων και την οργάνωση παιχνιδιών. Ο ρόλος του στην οργάνωση των ιπποδρομιών ήταν τόσο καθοριστικός που ο ιππόδρομος έγινε το δεύτερο αξιοθέατο της Νεβάδα μετά το φράγμα του Χούβερ.
Ενδιαφέρουσα εποχή αλλά και πολύ μπλεγμένη. Μετά από μερικά καλά χρόνια, ο Κοέν βρίσκεται ξανά στο Λος Άντζελες για να επιβλέψει την επέκταση της οργάνωσης του Lansky στο Los Angeles, να εκτοπίσει τη ντόπια μαφία και να γίνει το δεξί χέρι του Bugsy που είναι πιο, ας πούμε, “οραματιστής”.
Κάποια στιγμή, όμως, ο Lansky διατάζει τη δολοφονία του Bugsy γιατί έχει βάλει το “δάχτυλο στο μέλι” και ο Κοέν βρίσκεται στη μέση. Σε ένα περιστατικό, που έχει καταγραφεί στα μέσα της εποχής, ο Κοέν, που αντιδρά στη δολοφονία, μπαίνει στο λόμπι του Ξενοδοχείου Ρούσβελτ που μένουν οι εκτελεστές και πυροβολώντας το ταβάνι απαιτεί να τον συναντήσουν έξω στο δρόμο. Οι μαφιόζοι δεν ήρθαν ποτέ και ο Κοέν έγινε καπνός για να μη συλληφθεί.

Δήμαρχος, αστυνομία και εισαγγελέας μαζί

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Κοέν είναι πλέον αφεντικό στο Λος Άντζελες. Νονός, δήμαρχος, αστυνομία και εισαγγελέας μαζί. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα γραφικά σκηνικά τύπου LA Noir.
Όταν κάποια στιγμή πέφτει τρελό πιστολίδι, ο Κοέν προσλαμβάνει για σωματοφύλακα το φίλο του Τζόνι Στομπανάτο, o οποίος -βγάλε χαρτί και μολύβι- είχε στη δούλεψη του ένα κύκλωμα ροζ εκβιασμών, διατηρούσε ένα κοσμηματοπωλείο, ήταν γνωστός πλέιμποι στο Χόλιγουντ
Όταν κάποια στιγμή ο Στομπανάτο τα είχε με την Αβα Γκάρντνερ, ο ίδιος ο Φρανκ Σινάτρα βρέθηκε στο σπίτι φρούριο του Κοέν να τον παρακαλέσει να πείσει τον Κοέν να διακόψει μαζί της. Ήταν βλέπεις πρώην γυναίκα και φίλη του.
Αργότερα ο σωματοφύλακας Στομπανάτο δολοφονείται από την κόρη της Λάνα Τέρνερ. Τότε, ο φίλος Κοέν αγοράζει ένα φτηνό φέρετρο, τον "στέλνει" στον άλλο κόσμο άρον άρον και πουλάει τα γράμματα της φόνισσας στον τύπο.
Από επίσημη πηγή, μια δημοσίευση του Time το 1957, μαθαίνουμε και για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του Μίκι Κοέν. Μετά από μια συνάντηση με τον ιερέα Μπίλι Γκρέιαμ, τον πνευματικό του Νίξον και του Αίζενχάουερ, λέει:
Είμαι πολύ υπέρ του χριστιανικού τρόπου ζωής. Πώς λέγεται αυτό που λένε πριν το φαγητό; Προσευχή; Ναι, προσευχή. Και μετά μιλήσαμε πολύ για τη χριστιανοσύνη και τέτοια.

Και ήταν τέτοια η προσήλωση του στα χριστιανικά ήθη που, όταν κάποιοι θεοσεβούμενοι του έκαναν παρατηρήσεις για το lifestyle του, η απάντηση του ήταν: “Χριστιανοί ποδοσφαιριστές, χριστιανοί πολιτικοί, γιατί όχι και χριστιανοί γκάνγκστερ;”
Κάπου εδώ τελειώνουν οι επίσημες ιστορίες για το Μίκι Κοέν και αναλαμβάνει το Χόλιγουντ να γεμίσει τα κενά με το δικό του τρόπο. Δηλαδή και το Χόλιγουντ από εκεί το πάει, από εδώ το φέρνει...
Στο “The Black Dahlia” υπάρχει μια αναφορά για ένα μπούκι με το ίδιο όνομα που στήνει αγώνες μποξ στο Λος Άντζελες.
Στο "Bugsy", ο Μίκι Κοέν ληστεύει το γραφείο του ντόπιου μαφιόζου Τζακ Ντράγκνα και γίνεται αφεντικό του τζόγου. Ο Μπάγκσι οραματίζεται το Λας Βέγκας και μετά πέφτει θύμα δολοφονίας. Μάλλον έχουν μπλέξει λίγο τους χρόνους αλλά άντε να βρεις άκρη.
Στο “LA Confidential”, η σύλληψη του δημιουργεί ένα απίστευτο κενό εξουσίας. Αστυνομικοί, δικαστές, μαφιόζοι και πολιτικοί προσπαθούν να ελέγξουν τον πακτωλό των χρημάτων που κυκλοφορεί στην πόλη από τη διακίνηση ναρκωτικών και το στοίχημα.
Και, τώρα, στο “Gangster Squad” έχουμε μερικές λεπτομέρειες παραπάνω. Μια ομάδα αποφασισμένων αστυνομικών (εξού και ο τίτλος) προσπαθεί να  γκρεμίσει την αυτοκρατορία του Μίκι Κοέν στο Λος Αντζελες. Δεν είναι εύκολο αφού ο Κοέν έχει τον τρόπο του: Δολοφονίες μαρτύρων, δωροδοκίες δικαστικών και αστυνομικών, εκβιασμούς, τρομοκρατία.
Γι’ αυτό λέμε ρε παιδιά, αφήστε τα "ημίμετρα", κάντε μια ταινία για το Μίκι Κοέν να γουστάρουμε.

1 comment:

Anonymous said...

ξεχάσατε τον Αλ Καπόν. Εκτός αν είναι απλή συνωνυμία με την γνωστή οικογένεια εκ Θεσ/νίκης

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails