Monday, November 25, 2013

Μεγάλη σφαγή: Το δράμα των χριστιανών στη Συρία


Οι χριστιανοί της Συρίας που είναι μια από τις πιο παλιές κοινότητες της χώρας, εγκαταλείπουν την χώρα λόγω των επιθέσεων που διαπράττονται από τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και από την επονομαζόμενη ένοπλη ομάδα του ¨Ελεύθερου Συριακού Στρατού¨, και λόγω των περιστατικών με απαγωγές, βιασμούς και δολοφονίες.
 
Από τα 2 εκατομμύρια της χώρας περίπου 500 χιλιάδες έχουν διαφύγει κυρίως προς Τουρκία και Λίβανο, αλλά και σε άλλες χώρες. Παρά τις κάποιες ανακοινώσεις που κάνει ο στηριζόμενος από το εξωτερικό Συριακός Εθνικός Συνασπισμός (SUK) για να μειώσει τους φόβους των χριστιανών, αυτές δεν πείθουν και πολύ την ώρα ου αυξάνεται ο αριθμός των χριστιανικών χωριών που πέφτουν θύματα σφαγών.
 
¨Φοβόμαστε για γενοκτονία¨
 
Σε δηλώσεις που έκαναν στην αμερικανική εφημερίδα Daily Beast χριστιανοί που έφυγαν από την χώρα τους, αναφέρουν πως η τυραννία σε βάρος των χριστιανών στις περιοχές που έχουν καταληφθεί από τους αντάρτες στον βορά χειροτερεύει και εξέφρασαν φόβους πως σύντομα θα αρχίσει μια θρησκευτική γενοκτονία.  
 
Οι χριστιανοί αυτοί τόνισαν ότι απαγωγές, βιασμοί και εκτελέσεις δεν γίνονται μόνο από τις ομάδες των φανατικών της τζιχάντ αλλά και από τους σουνίτες μαχητές του στηριζόμενου από την Δύση ÖSO. Αναφέρουν πως μεγαλύτερος φόβος τους είναι μήπως κερδηθεί ο πόλεμος από τους αντάρτες, και υπενθυμίζουν τις σε βάρος των χριστιανών σφαγές μετά από την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν στο γειτονικό Ιράκ και το ότι οι μισοί χριστιανοί εξαναγκάστηκαν να φύγουν από εκεί.
 
Μεγάλη σφαγή στο Σαντάντ
 
Μια από τις μεγαλύτερες σφαγές στην Συρία, έγινε τον περασμένο μήνα στην χριστιανική πόλη Σαντάντ. Εκεί μαχητές της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Ιράκ-Δαμασκός (IŞİD) σκότωσαν 50 περίπου πολίτες. Ο Selvanos Butros Elnime-αρχιεπίσκοπος της Χουμούς δήλωσε πως¨Όλα τα σπίτια στο Σαντάντ απογυμνώθηκαν και λεηλατήθηκαν. Εκκλησίες υπέστησαν ζημιές και προσβολές, αρχαία βιβλία και πολύτιμα έπιπλα διαγουμίστηκαν. Σχολεία, κυβερνητικά κτίρια και δημοτικά κτίρια κατεστράφησαν¨.
 
Η 45 ετών διευθύντρια σχολείου Ράχελ που διέφυγε από το χριστιανικό χωριό Γιακουμπίγιε προς το Μίντιατ του νομού Μάρντιν, ανέφερε πως υπεύθυνοι για αυτά που έγιναν στο χωριό της δεν ήταν οι τζιχαντιστές αλλά οι μαχητές του ÖSO :
 
Στο χωριό μας δεν ήρθε η οργάνωση Ελ Νούσρα, αυτοί που ήρθαν ήταν μαχητές του ÖSO και άνθρωποι από γειτονικά χωριά¨. Η Ράχελ λέει πως οι χριστιανοί στοχοποιούνται επειδή τους βλέπουν σαν οπαδούς του Άσαντ, και ότι κάποιες εκτελέσεις γίνονται μόνο για την λεηλασία. Υποστηρίζει πως οι πλούσιοι χριστιανοί πρώτα εκτελούνται και μετά τα υπάρχοντα τους μοιράζονται μεταξύ των ισχυρών σουνιτικών οικογενειών. Η Ράχελ δηλώνει: ¨Ο σύζυγος μου πολύ δύσκολα κοιμάται, όταν κοιμάται βλέπει εφιάλτες. Την περασμένη εβδομάδα απήγαγαν έναν συγγενή μας¨.
 
Φεύγουν φοβούμενοι βιασμούς
 
Η 40 ετών Οαρντά Σελιμπέ που έχει 5 κόρες ηλικίας από 5 ως 20 δήλωσε : ¨ Είναι πολύ δύσκολο για τους χριστιανούς να μείνουν στην Συρία, υπάρχουν πολλά κακά που μπορεί να συμβούν σε βάρος τους. Οι οπαδοί της τζιχάντ βλέπουν τις χριστιανές ως δικαίωμα τους. Δεν θέλησα να θέσω σε κίνδυνο τα κορίτσια μου. Στο δρόμο τις ακουμπάνε και τις παρενοχλούν σεξουαλικά. Δεν ξέρω αν ήταν μέλη της Ελ Νούσρα, αλλά κάποιοι εξ αυτών ήταν Λίβυοι και Τυνήσιοι. Αλλά όπως και να έχει ήταν τρομοκράτες¨.
 
Η Νετζλά Τσαχντά-υπεύθυνη της καθολικής θρησκευτικής οργάνωσης Caritas, δήλωσε πως μεγάλο τμήμα των χριστιανών προσφύγων που φτάνουν στον Λίβανο, είναι σε τραυματική κατάσταση. Δήλωσε πως ¨ Κάποιοι εξ αυτών μοιράστηκαν μαζί μας ιστορίες φρίκης, άλλοτε για χριστιανούς που υποχρεώνονται από τους μαχητές να γίνουν μουσουλμάνοι, για εκκλησίες που δέχονται επιθέσεις, για απαγωγές θρησκευτικών λειτουργών και για το πώς υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν σπίτια και χωράφια¨.
 
Haber.sol.org 24/11/2013
 
Πληροφορίες από "Τουρκικά Νέα"
   
kostasxan.blogspot.gr
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails