Friday, November 29, 2013

Φωτιά και Τσεκούρι στους προσκυνημένους κ. Χρυσοχοϊδη

88855544 420_420Με βάση τα όσα είπε ο κ. Χρυσοχοίδης, το "φωτιά και τσεκούρι" του Κολοκοτρώνη ταίριαζε μια χαρά. Την ιστορική αυτή φράση είπε ο Γέρος του Μωριά το 1828. Και μίλησε επίσης για "νενέκους" κ. Από τότε το "νενέκος" είναι η χειρότερη προσβολή που μπορεί να δεχτεί πολιτικός. Πολλοί την έχουν εκστομίσει την προσβολή. Ποιος ήταν ο Νενέκος και γιατί το όνομά του έγινε συνώνυμο της εθνικής προδοσίας; Οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821. Ο Δημήτριος Νενέκος καταγόταν από το χωριό Ζουμπάτα των Πατρών κι έγινε οπλαρχηγός του προκρίτου της Πάτρας Βενιζέλου Ρούφου , αφού
προηγουμένως δολοφόνησε τους πολεμιστές Σπανοκυριάκο και Σαγιά που διεκδικούσαν το ίδιο αξίωμα. Διακρίθηκε στις πολιορκίες της Πάτρας και του Μεσολογγίου, αλλά μετά την άλωση του, συνεργάστηκε με τον αλβανικής καταγωγής, Αιγύπτιο στρατηγό Ιμπραήμ, ο οποίος του προσέφερε προνόμια. Το 1826 προσκύνησε και συμπαρέσυρε μαζί του και πολλούς άλλους. Το 1827, επικεφαλής των Τουρκοπροσκυνημένων πολέμησε εναντίον των Ελλήνων και τους νίκησε. Για αυτά τα «κατορθώματα» του και με τη μεσολάβηση του Ιμπραήμ, έγινε με διαταγή του Σουλτάνου, «μπέης». Ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, βλέποντας τις θυσίες και τους αγώνες των Ελλήνων, να πηγαίνουν χαμένοι, αντέτεινε το ιστορικό «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους!» και «ξαναζωντάνεψε» την ετοιμοθάνατη Επανάσταση. Απάντησε με μια χωρίς προηγούμενο τρομοκρατία στην τρομοκρατία του Ιμπραήμ. Όσα χωριά αρνούντο να επανέλθουν στο ελληνικό στρατόπεδο, δέχονταν αιφνιδιαστικές επιθέσεις από τους άνδρες του Γέρου. Σε όλο τον Μοριά οι πρωτεργάτες του προσκυνήματος συλλαμβάνονταν και εκτελούνταν. Όταν ο Ιμπραήμ από την Πάτρα ξεκινούσε για τα Καλάβρυτα με τον στρατό του και το Νενέκο με 2.000 δικούς του στο χάνι του Βερβένικου ο Ιμπραήμ παραδρόμησε και περαπλανήθηκε μέσα στο δάσος ώσπου έπεσε πάνω στο Νενέκο και τους Αρβανιτάδες του. Στου Δεσπότη τη Βρύση καθώς προχωρούσε αυτός με τη νέα του συνοδεία κοιμήθηκε. Στην διάρκεια του ύπνου του όμως τον φύλαγαν καλά οι Νενεκαίοι γι' αυτό σαν έφτασε στο στρατόπεδό του «επήνεσε τον Νενέκον δια την πίστην του,και παρρήσια μάλιστα τον εχάιδευσε με τα χέρια του ενώπιον των επισήμων Τούρκων». Ο Κολοκοτρώνης μαθαίνοντας ότι ο Νενέκος είχε τον Ιμπραήμ στα χέρια του και δεν τον σκότωσε, «...ωρκίσθει παρρησία ημών εις τον Μεγάλον Θεόν των Ελλήνων και είπεν, ότι επιθυμεί τον φόνον του Νενέκου, και αν τον εύρισκε πουθενά με τα ίδια του τα χέρια τον εφόνευεν, πράγμα πολύ παράξενον και πρωτάκουστον απο το στόμα του Κολοκοτρώνη να ομιλή περί φόνου, και ότι μόνος του θέλει να τον κάμη». Η εκτέλεση του Νενέκου, έγινε τελικά το 1828, κατ' εντολήν του Κολοκοτρώνη, από τον αδελφό του δολοφονημένου Σαγιά.
Οι ... επαναστατημένοι Έλληνες του '21 παρολίγο να ειδούν την επαναστασή τους να πηγαίνει στον βρόντο, από κάποιους που ήθελαν να σεβαστούν τον... τουρκικό νόμο. Γι' αυτό και απήντησαν με τσεκούρι και φωτιά. Για τους τότε Έλληνες, που έφτιαξαν το κράτος επί του οποίου υπουργεύει ο κ. Χρυσοχοίδης, η πατρίδα δεν ήταν αφηρημένες έννοιες. Ήταν οι Έλληνες. Και διαχωριζόντουσαν από τους μουσουλμάνους π.χ. τούρκους τους οποίους πολεμούσαν. Τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς το έθνος δεν διατήρηση "αιώνων" πολιτισμό, γλώσσα, θρησκεία και έθιμα, χάρις σε συνεπείς υπηρέτες του νόμου, αλλά χάρι σε ανυπότακτους κλέφτες, χάρις σε καλόγερους που παρέβαιναν τις αποφάσεις των εγκλωβισμένων Πατριαρχών και έθεταν την εθνική ταυτότητα ως προτεραιότητα. Ο ορισμός που ο κ. Χρυσοχοιδης δίνει στον Ελληνισμό, ουδεμία σχέση έχει με αυτούς τους ανθρώπους.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails