Tuesday, October 8, 2013

Υφ. Εξωτερικών σε συνέδριο μαζί με την Ισραηλιτική κοινότητα: Προχωρούμε τώρα στην ολοκληρωτική συντριβή της Χρυσής Αυγής - Η Θεσσαλονίκη είναι «δεύτερη Ιερουσαλήμ»... Και τον ρωτάμε: Είναι ή δεν είναι πολιτική η δίωξη με αυτά που λέει;

Υφ. Εξωτερικών Κ.Γεροντόπουλους στο συνέδριο του Ινστιτούτου Tom Lantos με την Ισραηλιτική κοινότητα: Προχωρούμε τώρα στην ολοκληρωτική συντριβή της Χρυσής Αυγής - Η Θεσσαλονίκη είναι «δεύτερη Ιερουσαλήμ»...
Και τον ρωτάμε: Είναι ή δεν είναι πολιτική  η δίωξη με αυτά που λέει; 

Παρακάτω:; Άρθρα από το  κεντρικό Ισραηλιτικό συμβούλιο και την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών.

Περισσότεροι από 550 εκπρόσωποι από 50 και πλέον χώρες συμμετείχαν στο Διεθνές Συνέδριο για τον Αντισημιτισμό που διοργάνωσε το Ίδρυμα Τομ Λάντος στη Βουδαπέστη την 1 και 2 Οκτωβρίου 2013.
Ο Ελληνικός Εβραϊσμός εκπροσωπήθηκε από ευρεία αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους προέδρους του ΚΙΣΕ κ. Β. Αλμπάλα, του ΕΜΕ κ. Μάκη Μάτσα, της Ι.Κ. Αθηνών κ. Μ. Μωυσή και τον γ.γ. του ΚΙΣΕ κ. Β.Ι. Ελιέζερ, όλοι προσκεκλημένοι και φιλοξενούμενοι του Ιδρύματος Λάντος και ιδιαίτερα του μέλους του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ. Φίλιπ Φρίντμαν.
Με θέμα «Εβραϊκή ζωή και Αντισημιτισμός στη Σύγχρονη Ευρώπη», και υψηλόβαθμους ομιλητές από διεθνείς οργανισμούς όπως τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τη Διεθνή Συμμαχία για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος, καθώς και κρατικές αντιπροσωπείες από την Ουγγαρία, τις ΗΠΑ, τη Μεγ. Βρετανία, την Ελλάδα και το Ισραήλ, το Συνέδριο κατέδειξε το διεθνές ενδιαφέρον και τη σημασία της αντιμετώπισης του αντισημιτισμού.Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος, η ομιλία του οποίου καταχειροκροτήθηκε, καθώς αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες της χώρας για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας μέσω των συλλήψεων στελεχών της Χ.Α. με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Από ελληνικής πλευράς στο Συνέδριο παρέστησαν επίσης ο βουλευτής κ. Χρίστος Δήμας (φωτογραφία), εκπροσωπώντας το Κοινοβούλιο, ο τέως υφυπουργός Δικαιοσύνης  κ. Κώστας Καραγκούνης και ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής κ. Μάριος Μπέγζος, ο οποίος μίλησε σε συνεδρία για το ρόλο του Διαθρησκειακού Διαλόγου στην αντιμετώπιση του Αντισημιτισμού.

Παρατίθεται κατωτέρω ομιλία του Υφυπουργού Εξωτερικών Κυριάκου Γεροντόπουλου στο συνέδριο του Ινστιτούτου Tom Lantos, χθες, 1η Οκτωβρίου 2013, στη Βουδαπέστη, με θέμα «Η εβραϊκή ζωή και ο αντισημιτισμός στη σύγχρονη Ευρώπη»:

«Εξοχότητες,
Διακεκριμένοι προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Χαίρομαι που είμαι κομιστής καλών ειδήσεων από την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, η νεοναζιστική ελληνική πολιτική παράταξη Χρυσή Αυγή έχει οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Όλα τα ηγετικά της στελέχη έχουν συλληφθεί και αναμένεται να δικαστούν.

Τολμήσαμε και σπάσαμε το «αυγό του φιδιού». Προχωρούμε τώρα στην ολοκληρωτική συντριβή του, όπως είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ, στην όμορφη πόλη της Βουδαπέστης. Εδώ, όπου 200.000 Εβραίοι έζησαν με ειρήνη και ευημερία, πριν ο Ναζισμός αποκαλύψει το απαίσιο πρόσωπό του.

Στη γενέτειρα του Tom Lantos, του οποίου τη μνήμη τιμά καθημερινά το Ινστιτούτο με το έργο του, που στόχο έχει να προωθήσει την ανεκτικότητα και να προβάλλει τα θέματα των μειονοτήτων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ινστιτούτο Tom Lantos, το οποίο με προσκάλεσε εδώ, προκειμένου να μιλήσω ενώπιον ενός τόσο διακεκριμένου ακροατηρίου για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα, επίσης, καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες υπέρ της προώθησης της ανεκτικότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αγαπητοί φίλοι,

Στην Ελλάδα, οι Έλληνες Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι συμβιώνουν επί αιώνες. Θεωρούμε πολύ σημαντική τη συνεισφορά της εβραϊκής κοινότητας στην κοινωνική ζωή της Ελλάδας ανά τους αιώνες και σε όλες τις περιοχές της χώρας, από τη Ρόδο έως το Διδυμότειχο.

Είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες που ζήσαμε μαζί με τους Εβραίους για περισσότερο από 2.000 χρόνια. Αναφέρομαι στους γνωστούς Ρωμανιώτες, ιδρυτές της φημισμένης συναγωγής Κεχίλα Κεντόσα Γιάννενα στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι μετανάστευσαν από την όμορφη πόλη των Ιωαννίνων, πριν έναν αιώνα περίπου, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Και φυσικά δεν χρειάζεται να μιλήσω για τη Θεσσαλονίκη, γνωστή ως «δεύτερη Ιερουσαλήμ», και για την πλούσια και μακραίωνη ιστορία της. Ένας μεγάλος αριθμός των κατοίκων της ήταν Εβραίοι που συμβίωναν με άλλες εθνοτικές κοινότητες. Μια πόλη όπου, πριν το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο εβραϊκός πληθυσμός ανερχόταν σε 70.000.
Τον περασμένο Μάρτιο τιμήσαμε την 70η επέτειο από τις πρώτες απελάσεις Ελλήνων Εβραίων από την κατεχόμενη Θεσσαλονίκη με προορισμό το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εκφώνησε μια ιστορική ομιλία στη Συναγωγή της Θεσσαλονίκης. Χρησιμοποιώντας το σύνθημα «ποτέ ξανά», έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδεικνύει μηδενική ανοχή απέναντι στην αναβίωση του αντισημιτισμού και σε κάθε ρατσιστική ή ξενοφοβική πράξη βίας.

Τον περασμένο Ιούλιο, κατά την επίσκεψή του στο Άουσβιτς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας απέτισε φόρο τιμής σε όλα τα θύματα του ναζισμού. Έχει ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία μόνιμης έκθεσης στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς.

Πριν λίγες ημέρες, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, αναφερόμενος στην επιστροφή του φάσματος του αντισημιτισμού. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης υπογράμμισε ότι έχει έρθει η στιγμή να εξαλείψουμε μια απειλή που υπονομεύει την ειρήνη και τη δημοκρατία, τα θεμέλια της Ευρώπης τα τελευταία 60 χρόνια.

Η Ελλάδα συνεισέφερε πάντα ενεργά στις διεθνείς προσπάθειες για το σεβασμό της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Το 2010 ανεγέρθη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μνημείο προς τιμήν των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Τα μαρτύρια που υπέφεραν τα θύματα διδάσκονται ως μέρος της ιστορίας της ανθρωπότητας, αλλά και της Ελλάδας. Επιπλέον, τον Ιανουάριο τιμούμε, βάσει νόμου, τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Υπουργός Εξωτερικών διόρισε Ειδικό Απεσταλμένο για Θέματα Ολοκαυτώματος.

Προωθούμε πολλές σημαντικές δράσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, τον επαναπατρισμό των αρχείων και κειμηλίων των ελληνοεβραϊκών κοινοτήτων και τη συνεργασία με το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον. Προωθούμε ενεργά την έκδοση βιβλίων, τη διενέργεια μελετών και συνεδρίων, προκειμένου να εξεταστούν τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα.

Σήμερα, στην Ελλάδα, για τους λόγους αυτούς, διαβιεί μικρή εβραϊκή κοινότητα. Ωστόσο, οι Εβραίοι συμπατριώτες μας υπήρξαν ιδιαίτερα ενεργοί κατά τη διάρκεια πρόσφατων επαφών μεταξύ της ελληνικής και εβραϊκής Διασποράς ανά τον κόσμο.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το 2011 χάρη στην ανάληψη σημαντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών, επιλύθηκαν δύο μακροχρόνια ζητήματα που απασχολούσαν την εβραϊκή κοινότητα.

Το πρώτο μέτρο έδωσε τη δυνατότητα σε υπηκόους του Ισραήλ που είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα έως την 9η Μαΐου 1945 και που τώρα ζουν στο Ισραήλ να επανακτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Το δεύτερο μέτρο προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης για το παλαιό κοιμητήριο της εβραϊκής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο καταστράφηκε από τους Ναζί.

Και οι δύο νόμοι ψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα κάθε πράξη μη ανοχής και αντισημιτισμού.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και παρά τα μεμονωμένα κρούσματα εξτρεμιστικής ρητορικής, στην Ελλάδα δεν σημειώθηκε καμία αντισημιτική ενέργεια, κάτι που αναγνωρίζεται από τους επικεφαλής του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδας.

Η ελληνική νομοθεσία τιμωρεί τη δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους στη βάση της φυλής, του χρώματος, του θρησκεύματος, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, καθώς και την τέλεση τέτοιων πράξεων.

Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε συμπεριφορά συνίσταται στη δημόσια επιδοκιμασία ή άρνηση των εγκλημάτων της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου.

Δεν πρέπει, όμως, να σταματήσουμε να επαγρυπνούμε. Πρέπει να παρέχουμε, συνεχώς, στους νέους εκπαίδευση σχετική με την καταπολέμηση του μίσους και του ρατσισμού. Η Ελλάδα εργάζεται αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Η εκπαίδευση είναι το κλειδί. Η γνώση της ιστορίας. Πρέπει να γνωρίζουμε πώς οδηγηθήκαμε στο Ολοκαύτωμα και στις άλλες γενοκτονίες και να διασφαλίσουμε ότι παρόμοια γεγονότα δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά.

Πριν από μερικές εβδομάδες, o ελληνικός λαός ήρθε αντιμέτωπος με το αληθινό, αποκρουστικό πρόσωπο του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής. Ένα πρόσωπο κρυμμένο κάτω από το μανδύα ενός κοινοβουλευτικού κόμματος. Στην πραγματικότητα τα μέλη της Χρυσής Αυγής είναι ορκισμένοι εχθροί της Δημοκρατίας και των θεσμών της. Τους δόθηκε η ευκαιρία στη Βουλή να αποδείξουν ότι αποκηρύσσουν το φασισμό. Αντ’αυτού, όπως και εγώ προσωπικά δήλωσα ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου πριν δέκα ημέρες, καθημερινά αποδεικνύουν ότι εκπροσωπούν μια εγκληματική, ναζιστική οργάνωση.

Τον περασμένο Αύγουστο, η ηγεσία της ελληνοεβραϊκής κοινότητας υπογράμμισε σε συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ότι θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του αντισημιτισμού στην Ευρώπη, κατά την επερχόμενη ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Μπορούμε να εργαστούμε από κοινού προς αυτή την κατεύθυνση, καθοδηγούμενοι από τα ιδεώδη και τις αξίες της Ευρώπης.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας».


Μέρος του άρθρου από το  κεντρικό Ισραηλιτικό συμβούλιο και την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών
 

thesecretrealtruth

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails