Tuesday, April 12, 2016

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!!...Νέα χαράτσια σε τσιγάρα, κινητά τηλέφωνα και συνδρομητική τηλεόραση!


της Μαρίνας Νικολάκη
 
Είναι σίγουρο πια πως έχει χαθεί η «μπάλα» στο θέμα της φορολογίας. Η κυβέρνηση φαίνεται να αποφασίζει για να κλείσει την «τρύπα» με μία σειρά από φόρους, κάποιοι εκ των οποίων αγγίζουν τα όρια της παράνοιας. Ίσως ο πλέον παράλογος φόρος, όχι ότι οι άλλοι είναι απόλυτα λογικοί, είναι αυτός στην κινητή τηλεφωνία. Κάθε πολίτης αυτής της χώρας διαθέτει κινητό τηλέφωνο. Επίσης υπάρχει ήδη φόρος στην κινητή τηλεφωνία. Κατά συνέπεια, αυτός που σκέφτηκε να βάλει και άλλον φόρο πάνω στον ήδη υπάρχοντα, μάλλον βρίσκεται στα όρια της παραφροσύνης. Το ίδιο ισχύει και για τα καύσιμα. Ίσως ο μοναδικός φόρος που μας βάζουνε και μπορεί να έχει μία... λογική εξήγηση είναι αυτός στα τσιγάρα, για λόγους υγείας όμως και όχι για δημοσιονομικούς. Τουλάχιστον, δείχνει ότι νοιάζονται για τη φυσική μας κατάσταση. (Ασφαλώς, αστειευόμαστε)
 
 Η πολιτεία με τη συνεχή αύξηση των φόρων έμμεσων και άμεσων σε ό,τι κινείται, δίνει τη «δυνατότητα» στους πολίτες να πουν το εξής απλό: «Εσείς θα αυξάνετε τους φόρους και εμείς θα κάνουμε πως τους πληρώνουμε». Και αυτό το φαινόμενο έχει αρχίσει να λειτουργεί και από την αντίθετη πλευρά, δηλαδή από το κράτος προς τους φορολογούμενους.
 
Οι φόροι που αυξάνονται:
 
Τσιγάρα
 
Επιβεβαιώνεται πλέον και από τις τελευταίες συναντήσεις κυβέρνησης - δανειστών η αύξηση στα τσιγάρα.
 
Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου ώστε στα κρατικά ταμεία να εισρεύσουν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.
 
Η επιβάρυνση ανά πακέτο προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 50 λεπτά.
 
Αφορολόγητο
 
Η τρόικα ζητά την μείωση του αφορολόγητου στις 8.182  ευρώ, αντί τα 9.090 που αποδέχεται η κυβέρνηση (και αντί 9.545 ευρώ που ισχύει σήμερα), ποσό που θα προκαλέσει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
 
ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ
 
Οι δανειστές ζητούν αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, καθώς και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε βιβλία, εφημερίδες κ.λπ..
 
Συγκεκριμένα επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών καθότι οι δανειστές επανέφεραν την απαίτησή τους για κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρο αλλά και για μετάταξη του ρεύματος και του νερού από το 13% στο 23%.
 
Φόροι στα καύσιμα, στα αυτοκίνητα και στο φυσικό αέριο
 
Είτε θα αυξηθεί μόνο η βενζίνη περίπου 10 λεπτά, είτε η αύξηση θα μοιραστεί και στο πετρέλαιο, ωστόσο αυτό επιβαρύνει συνολικά την αγορά. Αυξήσεις ετοιμάζονται στο υγραέριο κίνησης, αλλά και στο φυσικό αέριο παρά τις αντιδράσεις από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών.
 
Ταυτόχρονα εξετάζονται αλλαγές στη φορολογία αυτοκινήτων με στόχο επιπλέον έσοδα. Προγραμματίζονται επιβαρύνσεις τόσο για την αγορά καινούργιων οχημάτων όσο και για την εισαγωγή μεταχειρισμένων.
 
Κινητά τηλέφωνα και συνδρομητική τηλεόραση
 
Με την αύξηση του ειδικού τέλους η κυβέρνηση θέλει να αντλήσει επιπλέον έσοδα της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, ποσό που παραπέμπει σε αύξηση των φορολογικών συντελεστών περίπου κατά 25%.
 
Σήμερα, ο συνδρομητής επιβαρύνεται με ειδικό τέλος της τάξεως του 12% για λογαριασμούς έως 50 ευρώ.
 
Ο φόρος για τη συνδρομητική τηλεόραση εκτιμάται ότι θα προκαλέσει επιβάρυνση της τάξεως του 10%-15%.
 
 
Ειδικό τέλος στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία
 
Η είδηση για την επιβολή του ειδικού τέλους στα ξενοδοχεία ανά διανυκτέρευση δεν έχει διαψευστεί και βρίσκεται στο τραπέζι. Συγκεκριμένα επανέρχεται το σχέδιο για επιβολή του «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία με ποσά της τάξεως του ενός ευρώ ανά… αστέρι.
 
Δηλαδή, στα ξενοδοχεία τριών αστέρων θα επιβάλλεται ειδικό τέλος τριών ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων τέσσερα ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα πεντάστερα πέντε ευρώ κ.λπ.
 
ΕΝΦΙΑ
 
Αναμένεται αναπροσαρμογή συντελεστών υπολογισμού ΕΝΦΙΑ: εξαιτίας της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
 
Για να επανέλθει το ποσό της βεβαίωσης του φόρου στα 3,2 δισ. ευρώ (όπως έγινε και το 2015) και να εισπραχθούν τα 2,65 δισ. ευρώ όπως προβλέπει και το μνημόνιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τους συντελεστές, ειδικά για τον συμπληρωματικό φόρο.
 
Δεν αποκλείεται μάλιστα να μειωθεί το «αφορολόγητο» του συμπληρωματικού φόρου από τα επίπεδα των 300.000 ευρώ που βρίσκεται σήμερα.
 
Οι νέοι άμεσοι φόροι
 
Σε μισθωτούς και συνταξιούχους, οι επιβαρύνσεις θα φανούν εν μέρη άμεσα μέσω της παρακράτησης φόρου ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εισοδηματίες θα πληρώσουν τον λογαριασμό μέσα στο 2017.
 
Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις του 2016, σχεδιάζεται να φορολογηθούν με βάση την ακόλουθη φορολογική κλίμακα:
1. Για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22%
 
2. Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 20.001 έως τις 30.000 ευρώ, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 29%
 
3. Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 30.001 έως τις 40.000 ευρώ, ο συντελεστής θα ανέλθει στο 37% ενώ
 
4. Για εισοδήματα από τις 40.001 ευρώ και πάνω, θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%.
 
Τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών, θα φορολογούνται επίσης με την κλίμακα των μισθωτών χωρίς όμως να δίδεται η έκπτωση φόρου των 2000 ευρώ.
 
Τα εισοδήματα από ενοίκια, θα φορολογούνται επίσης με κλίμακα η οποία θα προβλέπει τρεις διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές: Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 15%. Για εισοδήματα από 12.000 έως 35.000 ευρώ, ο συντελεστής θα αυξηθεί στο 35% ενώ για εισοδήματα από 35.000 ευρώ και πάνω, θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%.
 
Μεγάλη αλλαγή επέρχεται στον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. Στο εξής, η εισφορά θα υπολογίζεται με κλίμακα και όχι με αυτοτελείς συντελεστές όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Η νέα κλίμακα θα προκαλέσει σημαντικές επιβαρύνσεις καθώς θα υπολογίζεται με φορολογικούς συντελεστές που θα ξεκινούν από 2,2% για έχοντες εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ και θα φτάνουν στο 10% για εισοδήματα από 220.000 ευρώ και πάνω.
 
Στα «κάγκελα» οι περιπτεριούχοι για την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα 
 
Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και Αναπηρικών Κυλικείων σε ενδεχόμενη αύξηση στο φόρο των καπνικών προϊόντων, με επιστολή προς την κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως τονίζεται στην επιστολή, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων στα καπνικά προϊόντα σε μια προσπάθεια εξεύρεσης επιπλέον εσόδων. Μάλιστα γίνεται αναφορά για αυξήσεις που θα φτάσουν ως και ένα ευρώ το πακέτο! «Τα καπνικά προϊόντα αποτελούν τον "εύκολο στόχο" αλλά όπως γνωρίζετε καλά, κάθε αύξηση οδήγησε σε μείωση εσόδων και κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων» επισημαίνει η ομοσπονδία στην επιστολή της. Συγκεκριμένα και σε ότι αφορά το κλάδο, μετά από τις επτά απανωτές αυξήσεις στους φόρους των καπνικών προϊόντων από το 2010: Τα περιθώρια κέρδους έχουν μειωθεί δραματικά, σε ολόκληρη τη χώρα έχουν βάλει λουκέτο 10.000 σημεία πώλησης στον κλάδο της λιανικής, ήτοι το 1/3 των σημείων. Επίσης, 20.000 οικογένειες, που εργάζονταν στον κλάδο έχουν μείνει στον δρόμο.
 
Νέο θρίλερ με τα «κόκκινα δάνεια»
 
Στις χθεσινές διαπραγματεύσεις δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα, και αυτό, γιατί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δανειστές απορρίπτουν πλήρως τη νέα ελληνική πρόταση, δηλαδή:
 
- Το όριο προστασίας των 100.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια (500.000 ευρώ ήταν η πρώτη πρόταση της κυβέρνησης)
 
- Το όριο προστασίας των 75.000 ευρώ για τα δάνεια των ελευθέρων επαγγελματιών (250.000 ευρώ ήταν η πρώτη πρόταση της κυβέρνησης)  
 
- Το όριο προστασίας των 5.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια (20.000 ευρώ ήταν η πρώτη πρόταση της κυβέρνησης).
 
Στη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε και «μάχη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αλλά και για την προστασία, ευρύτερα, των μη εξυπηρετούμεων δανείων, από την πώληση σε distress funds.
 
Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση πρότεινε η προστασία αυτή να είναι τριετούς διάρκειας, ωστόσο οι δανειστές δεν συναινούν και η συζήτηση πλέον γίνεται για ένα χρόνο προστασίας των «κόκκινων δανείων» από την πώληση σε funds, που θα συνοδεύεται και από την παράλληλη προστασία της πρώτης κατοικίας των ευαίσθητων ομάδων από τους πλειστηριασμούς, με βάση το νόμο Κατσέλη.
 
Ακόμη, η ελληνική πλευρά πρότεινε τη δημιουργία Ειρηνοδικείων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, στα πρότυπα των Ειρηνοδικείων που χειρίζονται τις υποθέσεις των πολιτών-δανειοληπτών, με βάση το νόμο Κατσέλη.
 
Στο τραπέζι σενάριο για μείωση έως και 40% στις επικουρικές- «Το ΔΝΤ θέλει αίμα» λέει ο Κατρόυγκαλος
 
Έχοντας απορρίψει την αύξηση, έστω και μικρή, των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ενιαίου επικουρικού ταμείου, οι δανειστές ουσιαστικά ζητούν εδώ και τώρα το δημοσιονομικό κενό των 700 εκατ. ευρώ να καλυφθεί από τις μειώσεις των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων.
 
Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως υπολογίζουν παράγοντες της ασφάλισης ότι η «σφαγή» των επικουρικών μεσοσταθμικά θα αγγίξει το 21%-23% γεγονός που σημαίνει ότι καταρρίπτεται και το πλέγμα προστασίας  για τους συνταξιούχους  με μηνιαίο εισόδημα έως 1400 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) το οποίο όπως είχε δεσμευτεί ο υπουργός Εργασίας  θα λειτουργούσε ως «κόφτης» ώστε να μη θιγούν όσοι έχουν χαμηλότερα εισοδήματα.
 
Οι μειώσεις θα δρομολογηθούν βάσει δύο σεναρίων 
α) Αν η μείωση είναι κλιμακωτή από το πρώτο ευρώ τότε το κούρεμα θα κυμανθεί από 10% έως 40%. 
β) Αν μείνουν στο «απυρόβλητο» οι επικουρικές έως 120 ευρώ, τότε η μείωση για τις υψηλότερες συντάξεις θα αγγίξει το 30% κατά μέσο όρο. Δηλαδή η πλειοψηφία των επικουρικών που σήμερα ανέρχεται σε 170 ευρώ θα μειωθεί στα 119.
 
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα κάνει ένα ακόμη βήμα πίσω αποδεχόμενη, ο μέσος όρος του ποσοστού αναπλήρωσης για ολόκληρο τον εργασιακό βίο να κατέβει στα 41,7%  από  44% που είχε βάλει ως όριο.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails