Thursday, April 7, 2016

Χάος στη Χίο. Γιαούρτια στο Δ.Σ. για τους πρόσφυγες, ξύλο στον δρόμο

Ένταση, προπυλακισμοί και σκηνικό ταραχής στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο, έξω από το δημαρχείο.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Πολίτης Χίος, η ένταση προκλήθηκε μεταξύ όσων ζητούν απέλαση μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο νησί και εκείνων που στέκονται αληλλέγγυοι και ζητούν ομαλές και πιο ηίπες λύσεις στο πρόβλημα.

Από νωρίς το σκηνικό μύριζε μπαρούτι όταν στον ίδιο χώρο βρέθηκαν αφ' ενός κάτοικοι από τα Καμπόχωρα που ζητούν απομάκρυνση των μεταναστών από τη ΒΙ.ΑΛ. και αφετέρου, μέλη αλληλέγγυων ομάδων που ζητούν να επικρατήσει ηρεμία στο θέμα και να ληφθούν αποφάσεις για μόνιμες λύσεις που δεν θα οξύνουν το πρόβλημα.
Στην πορεία των κατοίκων παρείσφρησαν και ακραίες φωνές που προκάλεσαν προπηλακισμούς και τραυματισμούς. Χτύπησε τουλάχιστον ένας εικονολήπτης ξένου μέσου και ένας Χιώτης μέλος αλληλέγγυας ομάδας.
Την ίδια ώρα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία μετέχουν οι δύο βουλευτές (Ανδρ. Μιχαηλίδης - ΣΥΡΙΖΑ και Νότης Μηταρτάκης- Ν.Δ.) διακόπηκε αρκετές φορές από φραστικές επιθέσεις, γιαούρτια και ύβρεις μεταξύ διαμαρτυρόμενων για την κατάσταση στο νησί.

Απόπειρα αυτοκτονίας μετανάστη στη Λέσβο

Ένταση επικράτησε εν τω μεταξύ το μεσημέρι της Τετάρτης στο hotspot στη Μόρια της Λέσβου όπου αναμένουν την απέλαση του στην Τουρκία οικονομικοί μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Ένας από αυτούς ανέβηκε σε κολώνα της ΔΕΗ και απειλούσε να κρεμαστεί από αυτήν με το κασκόλ του. Τα δυσάρεστα απεφεύχθησαν με την παρέμβαση ψυχραιμότερων συντρόφων του και αστυνομικών.
Περίπου 100 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές που βρίσκονται υπό περιορισμό στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο, συνεχίσουν την κατάληψη μέρους της εισόδου του hot spot, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία και φωνάζοντας κατά διαστήματα, συνθήματα για την απελευθέρωση τους.
Οι μετανάστες ζητούν να απελευθερωθούν για 15 μέρες και να μην απελαθούν στην Τουρκία σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Ας σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών, βρίσκεται και το σύνολο των όσων αρνούνται να εκφράσουν βούληση ασύλου και άρα να παγώσει γι αυτούς η διαδικασία της επανεισδοχής στην Τουρκία.
Σήμερα, από τους 3.097 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο hot spot της Μόριας, έχουν εκφραστεί 3.083 δηλώσεις βούλησης παροχής ασύλου, γεγονός που απομακρύνει σοβαρά το ενδεχόμενο νέων επιστροφών στην Τουρκία - τουλάχιστον από τη Μυτιλήνη - στο αμέσως προσεχές μέλλον.
Σημειώνεται πως ο αριθμός των υπό περιορισμό μεταναστών αυξάνει καθημερινά, αν και οι ροές από τα απέναντι παράλια μειώνονται. Αυτό οφείλεται στο ότι από την Αστυνομία, εντοπίζονται και μεταφέρονται στο hot spot μετανάστες που έχουν αποφύγει τη σύλληψη για να μην σταλούν πίσω, ή μετανάστες που εντοπίζονται με πλαστά έγγραφα.

Κλείνουν οι τριγύρω καταυλισμοί

Η υπό περιορισμό κράτηση μεταναστών και προσφύγων οδηγεί στο κλείσιμο των παράλληλων δομών που στήθηκαν από μη κυβερνητικές οργανώσεις και ανεξάρτητους εθελοντές στα γύρω χωράφια. Σήμερα, για παράδειγμα, έκλεισαν οι σκηνές ενός μεγάλου καταυλισμού με το χαρακτηριστικό τίτλο Better days for Moria, που λειτουργούσε από τον περασμένο Νοέμβριο κυρίως περιθάλποντας εκατοντάδες μετανάστες από τη βόρεια Αφρική και το Πακιστάν.
Το σύνολο των μεταναστών που διέμεναν στον καταυλισμό αυτό, παραδόθηκαν στο hot spot. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί πλέον, είναι ότι έκλεισαν όλες σχεδόν οι πολλές δεκάδες καντίνες που λειτουργούσαν έξω από το hot spot ενώ μηδενίστηκε και το παραεμπόριο που ανθούσε στην περιοχή. Πλέον, έξω από το hot spot, υπάρχουν τα αυτοκίνητα των εργαζομένων σε αυτό και οι δεκάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails