Sunday, April 17, 2016

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ο πρώτος «ανοιχτά» Εβραίος πρωθυπουργός


Νέος πρωθυπουργός της χώρας ο Vlodymir Groysman(Βολόντιμιρ Γκρόισμαν). Παρατηρήστε ότι στο παρακάτω άρθρο του Jewish Telegraphic Agency (JTA) ο Groysman αναφέρεται ως ο πρώτος "ανοιχτά" Εβραίος Πρωθυπουργός της Ουκρανίας. Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ (Arseniy Yatsenyukκαι αυτός είναι εβραϊκής καταγωγής,
σύμφωνα με εβραϊκές πηγές και είχε διαλεχτεί από την επίσης εβραϊκής καταγωγής υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland(Nudelman). Την Nuland διόρισε ο επίσης εβραϊκής καταγωγής υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι (Kohn). Η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο (Yulia Tymoshenko) είχε και αυτή εβραϊκές ρίζες. Εβραϊκής καταγωγής είναι επίσης και ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Πέτρο Ποροσένκο (Petro Poroshkenko), ο λεγόμενος και «βασιλιάς της σοκολάτας». Να σημειώσουμε ότι οι Εβραίοι είναι μόλις πάνω από το 1% του πληθυσμού της Ουκρανίας. Βεβαίως, όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι «το να υποστηρίζει κάποιος ότι οι Εβραίοι έχουν δυσανάλογη επιρροή στην πολιτική μιας χώρας είναι ένας αντισημιτικός ισχυρισμός με μεγάλη ιστορία», σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian. 

Διαβάζουμε σε άρθρο του JTA από τους Times of Israel:

Όπως και πολλοί Ουκρανοί δήμαρχοι, ο Vlodymir Groysmanσυχνά επισκέπτονταν την τοπική συναγωγή του για τις γιορτές Ροσς Ασσανά και Χανουκά. Αλλά σε αντίθεση με τους περισσότερους από αυτούς, ο Groysman, πρώην δήμαρχος της Βίννιτσα, δεν επισκέπτονταν την συναγωγή για λόγους πολιτικής. Πήγαινε ως μέλος της εβραϊκής κοινότητας της κεντρικής πόλης της Ουκρανίας.

Ο εβραϊσμός του Groysman δεν είναι πολύ ασυνήθιστος, ακόμα και για έναν δήμαρχο και ανώτερο πολιτικό στην Ουκρανία, όπου ζουν360.000 Εβραίοι.

Ο Groysman είναι ο πρώτος ανοιχτά Εβραίος που κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη θέση της χώρας.

Ο Josef Zissels, ηγέτης της οργάνωσης Vaad των Εβραίων της Ουκρανίας, επεσήμανε ότι η ανάβαση Groysman στην πολιτική είναι μία απόδειξη της απουσίας σοβαρού αντισημιτισμού στην Ουκρανία. Η Ρωσία επισημαίνει τακτικά τον υποτιθέμενο αντισημιτισμό της χώρας για να δικαιολογήσει την σύγκρουση της με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της προσάρτηση της Κριμαίας.

«Σαφώς, η υποψηφιότητα Groysman δείχνει το αντίθετο», είπε οZissels.

Αντιπρόεδρος στην θέση του Groysman θα είναι ο Andriy Parubiyμέλος του δεξιού Λαϊκού Κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Γιάτσενιουκ. Πριν ανήκε στο Σοσιαλιστικό-Εθνικό Κόμμα της Ουκρανίας, πρόδρομο του ακροδεξιού κινήματος Svoboda, του οποίοι οι ηγέτες είναι γνωστοί για τις αντισημιτικές τους δηλώσεις. Ο Parubiy, που δεν είναι Εβραίος, δεν είναι γνωστό αν έχει χρησιμοποιήσει τέτοια ρητορική και ο ίδιος έχει δεχθεί επίθεση από ακροδεξιούς κύκλους που τον χαρακτηρίζουν Εβραίο και ομοφυλόφιλο.

Ο Groysman στην προσπάθειά του να βοηθήσει την οικονομία της πόλης του, έκανε χρήση των δεσμών του με το Ισραήλ. Εκεί και στην πόλη Ασντόντ έχει οικογένεια, και τον 69χρονο πατέρα του, Μπόρις, τον επισκέπτεται τακτικά. Το 2012, ο Groysmanκαλωσόρισε τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ AvigdorLiberman στην Vinnytsia για το άνοιγμα ενός ιατρικού διαγνωστικού κέντρου που το Ισραήλ έχτισε εκεί.

Σε συνεντεύξεις στα ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, οGroysman μίλησε για τον παππού του Ισαάκ που επέζησε του Ολοκαυτώματος, όταν προσποιήθηκε ότι ήταν νεκρός όταν οι ναζί τον έριξαν σε ένα μαζικό τάφο.

Στις 27 Ιανουαρίου, Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, όταν ο Groysman ήταν ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, ζήτησε όλοι οι βουλευτές να κάνουν ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων της εβραϊκής γενοκτονίας. Ήταν η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο γινόταν στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

"Σε αντίθεση με πολλούς που είτε προσπαθούν να κρύψουν τον εβραϊσμό τους ή απλά δεν μιλούν γι’ αυτόν, ο Groysman είναι έναςθερμός και ανοιχτά Εβραίος γιατί είναι μέρος της νέας γενιάς σε μια νέα χώρα", δήλωσε ο τοπικός ραβίνος, Shaul Horowitz.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails