Tuesday, April 5, 2016

ΔΕΙΤΕ πόσες ώρες δουλεύουν οι υπάλληλοι του κόσμου και πόσες οι Έλληνες!

ergasia

Toν Απρίλιο του 2014 ο δήμος Γκέτεμποργκ στη Σουηδία έκανε ένα συγκεκριμένο πείραμα. Μείωσε το ωράριο των εργαζομένων από 8 σε 6 ώρες την ημέρα προκειμένου να εξακριβώσει πόσο αποδοτικοί είναι οι υπάλληλοι.

Επιχειρήσεις όπως οι Ikea, Spotify και Abba αλλά και μία σειρά από μικρότερες σε όλη τη σκανδιναβική χώρα υιοθέτησαν την αλλαγή θεωρώντας ότι περνώντας λιγότερο χρόνο στο γραφείο οι εργαζόμενοι θα είναι πιο συγκεντρωμένοι, θα χρονοτριβούν λιγότερο και θα έχουν πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Πόσες ώρες όμως δουλεύουν οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο;
Οι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες εξακολουθούν να θεωρούν –εξαιτίας της αρνητικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό – πως οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, βαριούνται να δουλέψουν και διεκδικούν χρήματα χωρίς να κοπιάζουν πραγματικά.
Η θεωρία διαψεύσθηκε πολλάκις από το 2010 μέσω των επίσημων στοιχείων του ΟΟΣΑ που αποδεικνύουν πως λίγο πολύ οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες από πολλούς στην Ευρώπη.
Για την ακρίβεια εργάζονται κατά μέσο όρο 2.034 ώρες ετησίως, περισσότερο δηλαδή από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο. Ο συνολικός αριθμός ωρών εργασίας τους απέχει παρασάγγας από τον αντίστοιχο μέσο όρο ωρών εργασίας ετησίως ανά άτομο τόσο στην ευρωζώνη (1.557) όσο και στο σύνολο των 34 χωρών του ΟΟΣΑ (1.769).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και οι γείτονές μας Τούρκοι εργάζονται πολύ λιγότερο από εμάς – κατά μέσο όρο 1.855 ώρες ετησίως. Όσο για τους Γερμανούς, αυτοί εργάζονται μόλις 1.393 ώρες ετησίως. Με άλλα λόγια, ετησίως ξοδεύουν συνολικά για την εργασία τους περίπου 30% λιγότερο χρόνο απ’ ό,τι οι Έλληνες, τους οποίους συνεχίζουν να αποκαλούν «τεμπέληδες του ευρωπαϊκού Νότου». Ας σημειωθεί ότι οι δεύτεροι πιο σκληρά εργαζόμενοι της Ευρώπης είναι οι Ρώσοι με 1.882 ώρες ετησίως ανά εργαζόμενο.
Οι κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας εργάζονται για 1.604 ώρες κάθε έτος, ενώ αυτοί της Λυόν κατά μέσο όρο 1.631 ώρες. Οι κάτοικοι της ρωσικής πρωτεύουσας εργάζονται κάθε χρόνο για 1.647 ώρες κατά μέσο όρο. Για 1.659 ώρες τον χρόνο δουλεύουν κατά μέσο όρο οι κάτοικοι της φινλανδικής πρωτεύουσας, ενώ εκείνοι της αυστριακής πόλης για 1.678 ώρες τον χρόνο.
Οι κάτοικοι της ιταλικής πόλης βρίσκονται στο χώρο εργασίας για ετησίως για 1.691 ώρες ετησίως, ενώ στις 1.697 ανέρχονται οι ώρες τις οποίες εργάζονται κατά μέσο όρο ετησίως οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης. Για 1.703 ώρες το χρόνο δουλεύουν οι κάτοικοι του εύπορου Λουξεμβούργου. Οι κάτοικοι της λιθουανικής πρωτεύουσας εργάζονται κατά μέσο για 1.716 ώρες ετησίως.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails