Monday, April 6, 2015

Δ.Μάρδας: "Η Γερμανία μας χρωστάει 278,7 δισ. ευρώ για τα εγκλήματα των Ναζί"

Για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα διαμέσου του υπουργείου Οικονομικών το ποσό που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα ως πολεμική αποζημίωση για τα δεινά που υπέστη η χώρα από την εισβολή και την Κατοχή από τους Γερμανούς Ναζί την περίοδο 1941-44.
 
Αυτή τη φορά η δήλωση δεν προήλθε από κάποια Επιτροπή αλλά από τα χείλη του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Δ.Μάρδα στην Επιτροπή της Βουλής για το λογιστικό έλεγχο του χρέους.
 
Η συσχέτιση των δύο υποθέσεων είναι σαφές ότι δείχνει το σχεδιασμό της κυβέρνησης να διαγράψει δημόσιο χρέος, με αντίστοιχο γερμανικό χρέος. 
 
Στα 278,7 δισ. ευρώ υπολογίζει τις γερμανικές οφειλές το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Μάρδα στην Επιτροπή της Βουλής για το λογιστικό έλεγχο του χρέους. 
 
Από το ποσό αυτό, τα 10,3 δισ. ευρώ αφορούν στο λεγόμενο «αναγκαστικό» δάνειο που χορηγήθηκε στους ναζί, ενώ το υπόλοιπο αφορά αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων ή αποζημιώσεις λόγω καταστροφής υποδομών.
 
Ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που έχει ήδη δοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, λέγοντας: «Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά, η οποία έχει αντικείμενο τη συλλογή όλων εκείνων των στοιχείων που δικαιολογούν μέρος του χρέους που συνδέεται με τις λεγόμενες "γερμανικές αποζημιώσεις". Έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι φάκελοι και είναι διαθέσιμο όλο το υλικό το οποίο χρειάζεται σε κάθε αρμόδιο φορέα, ο οποίος θα το ζητήσει».
 
Αναφορικά με τα ποσά που αναφέρονται στην έκθεση, είπε: «Σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, το χρέος το οποίο συνδέεται με τις γερμανικές αποζημιώσεις ανέρχεται στα 278,7 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 10,3 δισεκατομμύρια είναι το λεγόμενο "αναγκαστικό δάνειο" και όλα τα υπόλοιπα ποσά έχουν σχέση με αποζημιώσεις που αφορούν ιδιώτες ή υποδομές. Στη Συνδιάσκεψη των Παρισίων του 1946 το ποσό αυτό είχε οριστεί στα 341,2 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνη την εποχή».
 
Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτή είναι η αρμοδιότητα την οποία έχουμε και σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους, διαχειριζόμαστε όλες τις κινήσεις των κεφαλαίων που αφορούν την εξόφληση του δημόσιου χρέους, όπως και τη δανειοδότηση της ελληνικής οικονομίας».
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails