Tuesday, August 16, 2016

ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ- ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ 1 ΕΥΡΩ Προ των πυλών ο «εφιάλτης» του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου

Σοκ για 8,5 εκατ. φορολογούμενους πολίτες που θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά από τον Φεβρουάριο του 2017 στο περιουσιολόγιο και το τελευταίο περιουσιακό τους στοιχείο (κινητό ή ακίνητο) καθώς και τα κρυμμένα χρήματά τους σε στρώματα και θυρίδες.
Ακόμη, για πρώτη φορά θα δηλωθούν και τα μετρητά που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες, δηλαδή και ποσά κάτω των 100 ευρώ, σύμφωνα με παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται δημοσίευμα εφημερίδας, ενώ η δήλωση θα υποβάλλεται μόνο όταν υπάρχουν αλλαγές και όχι κάθε χρόνο.


Το σχέδιο του περιουσιολογίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προβλέπεται ότι φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν να συμπληρώσουν για πρώτη φορά ένα ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο, όπως το σημερινό «πόθεν έσχες», με προσυμπληρωμένα όλα τα στοιχεία που είναι ήδη γνωστά στην εφορία. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα δηλώσουν οι ίδιοι, ώστε στο μέλλον να μπορούν να δικαιολογήσουν την όποια μεταβολή της περιουσίας τους.

Αφού ελέγξουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία- ακίνητη περιουσία, αυτοκίνητα, δηλωθέν εισόδημα, ενοίκια, δάνεια, σκάφη κτλ.- οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσθέσουν ότι λείπει από τη δήλωση και έχει κάποια αξία, όπως πίνακες, οικογενειακά κειμήλια, αντίκες κτλ.
Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντα του ΥΠΟΙΚ που μίλησε σε εφημερίδα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν όλα τα μετρητά που έχουν στα χέρια τους, ακόμη και το 1 ευρώ. Ακόμη και παλιά όπλα και τιμαλφή θα πρέπει να δηλωθούν στο περιουσιολόγιο, αλλά στο υπουργείο δεν έχουν καταλήξει ακόμη από ποια αξία θα δηλωθούν και ποιος θα τα εκτιμήσει.
Οταν θα υπάρχει μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση, ο φορολογούμενος θα υποβάλλει σε ένα μήνα την τροποποιητική δήλωση. Αυτό θα συμβαίνει σε περίπτωση μεταβίβασης ή απόκτησης ακινήτου, αλλά όχι για τα εισοδήματα, τα οποία δηλώνονται κάθε χρόνο, καθώς θα ενημερώνονται απευθείας από το Taxis.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails