Saturday, August 13, 2016

Στίγκλιτς: Το ευρώ είναι καταδικασμένο! Θα καταρρεύσει!!!

«Το ευρώ είναι καταδικασμένο από τη «γέννησή» του να καταρρεύσει».
Τα παραπάνω υποστηρίζει ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ευρωζώνη πρέπει να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, αν θέλει να επιβιώσει.


Στο βιβλίο του «Ευρώ: Πώς ένα κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης», που θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα, ο Στίγκλιτς τονίζει πως η απόφαση να δημιουργηθεί ένα ενιαίο νόμισμα χωρίς την ύπαρξη των κατάλληλων θεσμών ήταν «μοιραία» για τη ζώνη του Ευρώ γι’ αυτό, όπως σημειώνει, «η Ευρωζώνη πρέπει να το ξεφορτωθεί τώρα».
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η Ευρωζώνη ήταν καταδικασμένη να καταρρεύσει ήδη από την γέννησή της και όπως υποστηρίζει, ότι ο μόνος τρόπος για να σωθεί, είναι να γίνουν άμεσα τεράστιες αλλαγές όσον αφορά στο νόμισμά της.

Μάλιστα, στο βιβλίο του ο Στίγκλιτς ασκεί έντονη κριτική και στους ηγέτες της Ευρωζώνης για τους οποίους γράφει ότι δεν κατάφεραν να κατανοήσουν τι σημαίνει «νομισματική ένωση» καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωζώνη δεν είχε σχεδιαστεί για να προωθήσει την ανάπτυξη, την απασχόληση και την σταθερότητα.
Κατά τον οικονομολόγο, ένα «ευέλικτο» ευρώ θα μπορούσε να βοηθήσει τον ευρωπαϊκό νότο να εξάγει περισσότερο και να εισάγει λιγότερο, συμβάλλοντας στη επίτευξη του εμπορικού ισοζυγίου και την πλήρη απασχόληση.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails