Thursday, August 25, 2016

ΣΟΚ! Το 40% των Αστυνομικών Τμημάτων θα βάλει λουκέτο!


astinomia
Σαρωτικό… Καλλικρατικό λίφτινγκ και επαναφορά του παλιού θεσμού των αποτυχημένων «πολύ-αδύναμων» αστυνομικών τμημάτων, χαρακτηρίζεται από συνδικαλιστές της αστυνομίας, το σχέδιο προεδρικού διατάγματος με την αναδιοργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., που βάζει λουκέτο ή συμπτύσσει περίπου το 40% των αστυνομικών τμημάτων, τμημάτων ασφαλείας και τμημάτων τροχαίας σε όλη την Ελλάδα αφήνοντας πολλές παραμεθόριες περιοχές της χωρίς ουσιαστική ή τουλάχιστον ελλιπή και απομακρυσμένη αστυνόμευση.

Αν και στόχος ήταν η εξοικονόμηση πόρων από τα υπέρογκα μισθώματα αστυνομικών κτιρίων και η σωστή κατανομή αστυνομικού προσωπικού, αυτός δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται καθώς δεν δίνει λύση στην λειψανδρία (περίπου 7.000 κενές οργανικές θέσεις) και στα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα εξαιτίας των ελλείψεων σε οχήματα και τεχνολογικό εξοπλισμό. Το «νέο» σχέδιο προεδρικού διατάγματος αναδιοργάνωσης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα, είναι σχεδόν το ίδιο με το «παλιό» του προκατόχου του κ. Νίκου Δένδια με πολύ μικρές αλλαγές.
Στην Αττική από τα 91 Τμήματα Ασφαλείας μένουν τα 71, ενώ από τα περίπου 123 Αστυνομικά Τμήματα μένουν 87 και 11 αστυνομικοί σταθμοί, ενώ τα Τμήματα Τροχαίας κατεβαίνουν στα 15. Συνολικά στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν 575 αστυνομικά τμήματα, τμήματα ασφαλείας, τροχαίας και τουριστικής αστυνομίας και 105 αστυνομικοί σταθμοί. Το «κλείσιμο» και η σύμπτυξη των αστυνομικών υπηρεσιών κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 35%-40% των υπηρεσιών που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα. Εντοπίζεται επίσης πως ενώ καταργούνται κάποια αστυνομικά τμήματα να εμφανίζονται κάποιοι αστυνομικοί σταθμοί.
«Κλείνουν 4 στα 10 τμήματα»
«Δεν θα σώσει την κατάσταση από την λειψανδρία. Γίνεται απλά μια αναδιάταξη του προσωπικού, ένα μικρό λίφτινγκ. Καταργείται το αρμόδιο τμήμα προστασίας επισήμων της Κρατικής Ασφάλειας και οι περίπου 1.000 αστυνομικοί εντάσσονται στη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων. Στην επαρχία καταργούνται αστυνομικά τμήματα παραμεθόριων περιοχών με την αστυνόμευσή τους να υπάγεται σε υπηρεσίες που απέχουν πολλά χιλιόμετρα από αυτές» επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. κ. Γιάννης Κατσιαμάκας.
Ο κ. Γρηγόρης Γερακαράκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων δηλώνει χαρακτηριστικά: «Επαναφέρουν τον αποτυχημένο θεσμό των πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων. Είναι κοροϊδία. Λένε ότι θα έχουν δύο εποχούμενες περιπολίες το 24ωρο σε παραμεθόριες περιοχές, χωρίς να έχουν οχήματα. Τα τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών, μετατρέπονται σε γραφεία μέσα στις υποδιευθύνσεις Ασφάλειας, με το εξειδικευμένο προσωπικό να παροπλίζεται. Στη Θεσσαλονίκη κλείνουν τρία αστυνομικά τμήματα και μένει ένα, ενώ αντίστοιχες είναι οι περικοπές στον Πειραιά».
Διαπιστώνεται επίσης, ότι το Αστυνομικό Τμήμα Αριστοτέλη Χαλκιδικής θα μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του παλιού Α.Τ. Ιερισσού, το οποίο είχε «καεί» κατά τη διάρκεια των επεισοδίων για τα μεταλλεία της περιοχής. Παράλληλα εντοπίζεται σωρεία αποσπάσεων αστυνομικού προσωπικού από τα Τμήματα Ασφαλείας στα Αστυνομικά Τμήματα για την… φύλαξη στόχων!
Συνδικαλιστές της αστυνομίας αναφέρουν χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως αυτών των τμημάτων Πετραλώνων και Ν. Κόσμου τα οποία «σκορπίζονται» σε βάρος της Καλλιθέας και Ν. Σμύρνης, καταργείται το καλύτερο σε υποδομή Α.Τ. Μελισσίων και παραμένει το «άσχημο» της Πεντέλης. Τα τρία τμήματα Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης γίνονται ένα που θα αστυνομεύει μια τεράστια περιοχή, ενώ καταργούνται τα τμήματα Τροχαίας Περιστερίου και Αιγάλεω και ιδρύεται Τροχαία Δυτικής Αττικής.
FBI και «κομάντο» η Ασφάλεια Αττικής
Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής μετατρέπεται σε ένα άτυπο… ελληνικό FBI που θα μπορεί να επιλαμβάνεται με έγκριση ή διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. σε αδικήματα που διαπράττονται σε άλλες περιοχές της χώρας, λόγω της βαρύτητας, των συνθηκών τέλεσης, της συγκίνησης της κοινής γνώμης, επειδή απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση για την αποκάλυψη των δραστών, ή αν προκύπτει ανάπτυξη δράσης οργανωμένου εγκλήματος σε πολλές περιοχές της χώρας. Ενημερώνουν τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή και τον Διευθυντή Αστυνομίας του Νομού και μετά την ολοκλήρωση των ερευνών υποβάλλουν αναφορά στον Αρχηγό.
Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής διαρθρώνεται στις ακόλουθες υποδιευθύνσεις:
Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων
Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας
Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος
Δίωξης Ναρκωτικών
Προστασίας Ανηλίκων
Κρατικής Ασφάλειας
Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους
Επιχειρήσεων
Διοικητικής Υποστήριξης και
Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων
Η νέα Υποδιεύθυνση Επιχειρήσεων είναι αρμόδια για την οργάνωση και συντονισμό ειδικών ερευνών και επιχειρήσεων καθώς και την προστασία μαρτύρων και προσώπων ειδικών κατηγοριών. Παράλληλα θα συντονίζει και τα… κομάντο της Ασφάλειας καθώς θα υπάρχει τμήμα Ειδικών Επιχειρησιακών Ομάδων, που θα είναι αρμόδιο για το σχεδιασμό και την εκτέλεση ιδιαίτερα δύσκολων και επικίνδυνων αποστολών και επιχειρήσεων και εφόσον αυτές δεν εντάσσονται στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της ΕΚΑΜ.
Ποια τμήματα απομένουν
Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών από τα 22 τμήματα θα λειτουργήσουν τα παρακάτω 20 Αστυνομικά Τμήματα: Ομονοίας, Συντάγματος, Ακροπόλεως, Εξαρχείων, Κυψέλης, Παγκρατίου, Κολωνού, Πατησίων, Αγίου Παντελεήμονα, Αμπελοκήπων, Γαλατσίου, Καλλιθέας, Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Π. Φαλήρου, Νέας Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Δάφνης-Υμηττού, Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Αθηνών.
Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά από τα 25 θα λειτουργήσουν τα παρακάτω 16 Αστυνομικά Τμήματα και πέντε Αστυνομικοί Σταθμοί: Δημοτικού Θεάτρου, Καμινίων-Ν.Φαλήρου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Μοσχάτου-Ταύρου, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Περάματος, Σαλαμίνας, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Τροιζήνας, Σπετσών, Ύδρας και Τουριστική Αστυνομία Πειραιά. Λειτουργούν επίσης οι αστυνομικοί Σταθμοί Αγκιστρίου, Αντικυθήρων, Ποταμού Κυθήρων, Μεθάνων Τροιζηνίας, Μεσαγρού Αίγινας.
Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής από τα 22, θα λειτουργήσουν τα παρακάτω 17 αστυνομικά τμήματα και δύο αστυνομικοί σταθμοί: Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας, Α΄ και Β΄ Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Φυλής, Α΄ Αχαρνών, Β΄ Αχαρνών-Ολυμπιακού Χωριού, Ιλίου, Πετρούπολης, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Ζεφυρίου, Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Δυτικής Αττικής. Αστυνομικοί Σταθμοί Βιλίων, Νέας Περάμου.
Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής από τα 39, θα λειτουργήσουν τα παρακάτω 23 αστυνομικά τμήματα και ένας αστυνομικός σταθμός: Αγ. Παρασκευής, Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Παπάγου-Χολαργού, Ωρωπού, Αρτέμιδος-Σπάτων, Μαραθώνος, Παιανίας, Πεντέλης, Ραφήνας-Πικερμίου, Διονύσου, Κηφισιάς-Ερυθραίας, Παλλήνης, Αυλώνος, ΟΑΚΑ, Τουριστική Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής. Αστυνομικός Σταθμός Φρουράς Τατοίου.
Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής από τα 15, θα λειτουργήσουν τα παρακάτω 11 αστυνομικά τμήματα και 3 αστυνομικοί σταθμοί: Γλυφάδας, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Βουλιαγμένης-Βάρης-Βούλας, Κρωπίας, Σαρωνικού, Λαυρεωτικής, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Κερατέας, τουριστική νοτιοανατολικής αττικής. Αστυνομικοί Σταθμοί Καλυβίων, Σουνίου, Πόρτο-Ράφτη.
Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής συγκροτείται από: Επιτελείο, Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών, τμήματα Τροχαίας Καλλιθέας, Πειραιώς, Κορυδαλλού, Νέας Ιωνίας, Αγίας Παρασκευής, Λαυρεωτικής, Μεγαρέων, Σαλαμίνος, Δυτικής Αττικής, Βορειοανατολικής, Νοτιοανατολικής, Αττικής Οδού, Α΄ και Β΄ τμήματα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αττικής. Σταθμός Τροχαίας Περάματος.
Τι γίνεται στην επαρχία
Αντίστοιχα «λουκέτα» και συμπτύξεις γίνονται και σε αστυνομικές υπηρεσίες της επαρχίας. Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Ασφαλείας και Τροχαίας που απομένουν συνολικά στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις έχουν ως εξής: Φθιώτιδα 13 και ένας Αστυνομικός Σταθμός, Βοιωτία 10 και ένας, Εύβοιας 13 και 3, Ευρυτανίας 3 και 3, Φωκίδας 7 και ένας, Αχαΐας 15, Αιτωλίας 7 και ένας, Ακαρνανίας 11 και ένας, Ηλείας 12 και 3, Κέρκυρας 11 και 2, Ζακύνθου 4, Κεφαλληνίας 6 και 2, Λευκάδας 5 και ένας, Αρκαδίας 10, Αργολίδας 9, Κορινθίας 11 και ένας, Λακωνίας 8 και 2, Μεσσηνίας 10, Κυκλάδες 11 και 15 Αστυνομικοί Σταθμοί, Α’ Διεύθυνση Δωδεκανήσου 12 και 6, Β΄ Διεύθυνση Δωδεκανήσου 10 και 5, Χανίων 13 και ένας, Ρεθύμνου 9 και ένας, Ηράκλειο 16 και ένας, Λασίθι 7 και 3.
Στη Θεσσαλονίκη απομένουν 18 Αστυνομικά Τμήματα και 15 Τμήματα Ασφαλείας. Στη Ροδόπη 9 αστυνομικά τμήματα και δύο αστυνομικοί σταθμοί, Βόρειο Έβρο 12 και ένας, Αλεξανδρούπολη 10 και 2, Ξάνθη 9 και ένας, Δράμα 10, Καβάλα 8 και 4, Κιλκίς 9, Σέρρες 13, Πέλλα 9 και ένας, Ημαθίας 7 και 1, Πιερία 7, Κοζάνη 10, Γρεβενά 6, Καστοριά 8, Φλώρινα 11, Ιωάννινα 18, Άρτα 6, Θεσπρωτία 9 και 3, Πρέβεζα 6 και 3, Λάρισα, 12 και ένας, Καρδίτσα 7, Μαγνησία 10 και 2, Τρίκαλα 6, Λέσβο 10 και 4, Σάμο 8 και 3, Χίο 6 και 3.
Στη Χαλκιδική θα λειτουργήσουν το Α.Τ., το Τμήμα Ασφαλείας και Τροχαίας Πολυγύρου, τα Α.Τ. Κασσάνδρας, Αριστοτέλη, Σιθωνίας, Μουδανιών, το Τμήματα Τροχαίας Μουδανιών, τα Α.Τ. Καλλικράτειας, Αγίου Όρους και το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Χαλκιδικής. Στην ίδια περιοχή θα λειτουργούν οι Αστυνομικοί Σταθμοί Αρναίας, Ουρανούπολης, Χιλανδαρίου, Βατοπεδίου, Μεγίστης Λαύρας, Ζωγράφου, Αγίου Παντελεήμονος, Φραγκοκάστρου, Καραουλίου, Δάφνης και Αγίας Άννης.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails