Monday, August 1, 2016

Independent: «Η Τουρκία θα γίνει νέα Συρία» - «Βαριά σύννεφα» πλησιάζουν απειλητικά από την Ανατολή την Ελλάδα

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου


Μια άκρως δυσοίωνη πρόβλεψη για την ασφάλεια της Ελλάδας διατυπώνει ένα «καυτό» δημοσίευμα της γνωστής βρετανικής εφημερίδας Independent, που αναδημοσιεύεται στην τουρκική Cumhurriyet, περί μετατροπής της Τουρκίας σε "Νέα Συρία".
Το δημοσίευμα έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας γιατί περιγράφει τα σταδιακά βήματα με τα οποία η Τουρκία μετατρέπεται σε μια καινούργια Συρία και σε ένα νέο Ιράκ.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα, φυσικά θα αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη πρόκληση ασφάλειας μετά τον Β'ΠΠ, αφού εκαατομμύρια Τούρκων θα επιχειρήσουν να περάσουν στη χώρα, ενώ φυσικά οι μάζες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με όποιον και να ταχθούν θα επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν ενεργά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.


Σύμφωνα με το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και τις μεγάλες εκκαθαρίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που έχουν προκαλέσει ανεπανάληπτο χάος, κανείς δεν ξέρει ποια ακριβώς είναι η κατάσταση εντός τους, ενώ η επιχείρηση εξάρθρωσης του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν είναι  αδύνατο να περατωθεί γιατί και μέσα στο κόμμα του Ερντογάν υπάρχουν πυρήνες του που δεν μπορούν να εξουδετερωθούν.
Παράλληλα η Τουρκία, σύμφωνα με την Indipendent, εξέθρεψε όλα τα τελευταία χρόνια πυρήνες των ισλαμιστών του ISIS στο εσωτερικό της, που τώρα είναι πολύ δύσκολο να εξαρθρωθούν και αυτό αποτελεί άλλο ένα παράγοντα αποσταθεροποίησης της. Να μην ξεχνάμε και τον εσωτερικό πόλεμο με τους Κούρδους.
turkey-gettyimages-539041036.jpg
Όλα αυτά συντείνουν στην διαμόρφωση μιας Τουρκίας με 80 εκατομμύρια πληθυσμό και ένοπλες δυνάμεις 800.000 άντρες, σε μεγάλο αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή, με εκκριτικές διαστάσεις και οδεύει σταδιακά προς μια νέα Συρία με όλες τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.
Το ζήτημα είναι ότι μόνο με την πρώτη γραμμή εφεδρείας η Τουρκίας παρατάσσει 1.200.000 άνδρες προσωπικό, όπως απκάλυψε η Χ.Κλίντον στα τηλεγραφήματα που αποκάλυψε το Wikileaks και όλος αυτός ο όγκος μπορεί να "πατήσει" με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ελληνικά εδάφη.
Και τότε το ερώτημα είναι πως η Ελλάδα tων Μνημονίων, που έχει υποστεί συστημική απαξίωση των ΕΔ της λόγω της οικονομικής καταστροφής  θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την υπέρτατη πρόκληση ασφάλειας...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails