Wednesday, August 31, 2016

ΑΠΟ ΤΑ 65 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ ΤΑ 61 ΑΦΟΡΟΥΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ..ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ!!

Αρχίζει να μακραίνει ο κατάλογος με τα περιστατικά της ελονοσίας στη χώρα μας επιβεβαιώνοντας τους ειδικούς που περίμεναν έξαρση της νόσου από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Από τις 11 Αυγούστου που είχαν καταγραφεί συνολικά 61 κρούσματα, έχουν εκδηλωθεί και εντοπιστεί άλλα δέκα κρούσματα ελονοσίας. Το πιο πρόσφατο αφορά άνδρα πακιστανικής καταγωγής που ζει και εργάζεται στην Αττική και ο οποίος νοσηλεύεται το τελευταίο 24ωρο στο νοσοκομείο "Αττικόν".

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ασθενής βρίσκεται ήδη σε θεραπεία και η εκτίμηση των γιατρών για την πρόγνωση της νόσου ειναι θετική. Αυτό που διερευνάται σύμφωνα με όσα ορίζονται στα σχετικά πρωτόκολλα για τη διαχείριση της ελονοσίας, είναι το περιβάλλον του αλλοδαπού μήπως έχουν συμπτώματα καθώς και εάν πρόκειται για εγχώριο ή για εισαγόμενο κρούσμα.
Ο αλλοδαπός δηλώνει ότι επέστρεψε από το Πακιστάν το περασμένο 15νθήμερο, ωστόσο πρέπει να διερευνηθεί εάν μολύνθηκε στη χώρα καταγωγής του ή εάν το πλασμώδιο της ελονοσίας «εισέβαλε» στον οργανισμό του απο κουνούπι εντός της ελληνικής επικράτειας μετά το ταξίδι του.
Εάν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για εγχώριο κρούσμα, τότε θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τον αποκλεισμό της αιμοδοσίας απο την περιοχή εμφάνισης του κρούσματος.
Σε ό,τι αφορά τα δέκα νέα περιστατικά ελονοσίας των τελευταίων τριών εβδομάδων πρόκειται κυρίως για αλλοδαπούς απο την Αττική, την Αχαΐα, τη Βοιωτία, τα Δωδεκανησα.

Συνολικά το 2016 - έως τις 11 Αυγούστου - στην Ελλάδα έχουν δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 65 κρούσματα ελονοσίας εκ των οποίων τα 61 έχουν χαρακτηρισθεί εισαγόμενα (δηλαδή προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού). Από τα 61 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, τα 50 (82%) αφορούσαν σε μετανάστες από ενδημικες χώρες (43 απο χώρες της Ινδικής χερσονήσου και 7 από χώρες της Αφρικής) και τα 11 κρούσματα αφορούσαν σε ταξιδευτές που επέστρεψαν από ενδημική χωρα της Αφρικής. Από τα 50 κρούσματα ελονοσία που αφορούσαν σε μετανάστες από ενδημικές χώρες, τα οχτώ καταγραφηκαν σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων σε νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Ενημέρωση του ΠΙΣ για την ελονοσία στο ΚΕΕΛΠΝΟ
Τη χρηματοδότηση της προσπάθειας για την εκρίζωση της ελονοσίας στη χώρα μας απο την ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινότητα ζήτησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, το μεσημέρι της Τετάρτης, στα γραφεία του ΠΙΣ.
«Πρέπει να σημάνει συναγερμός παντού. Να εξαλειφθούν οι εστίες μόλυνσης των διαβιβαστών ανωφελών κουνουπιών, όπου υπάρχουν, και το κυριότερο να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων-μεταναστών, οι οποίες όπως και σε έκθεσή του ανέφερε τον Ιούλιο ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι επιεικώς απαράδεκτες. Επιπλέον δε, δημιουργούν κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία. Πρέπει να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια εκρίζωσης της ελονοσίας, για να  επανέλθουμε και πάλι σε μηδενικά κρούσματα εγχώριας μετάδοσης» δήλωσε ο κ. Βλασταράκος.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Τομέα Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου  Ερευνών του Π.Ι.Σ., Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, και εκ μέρους του ΚΕΕΛΠΝΟ οι κυρίες Δανάη Περβανίδου υπεύθυνη Γραφείου Νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές και Αγορίτσα Μπάκα, υπεύθυνη Γραφείου Επιστημονικών Συνεργατών.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails