Wednesday, December 28, 2016

Πρόσφυγες οι νεαροί στο Βερολίνο που προσπάθησαν να κάψουν άστεγο

Μπορεί η είδηση για την απόπειρα επτά νεαρών να κάψουν ζωντανό έναν άστεγο στο μετρό του Βερολίνου να σοκάρει ακόμη πιο συγκλονιστική όμως είναι η αποκάλυψη ότι όλοι οι ύποπτοι είναι πρόσφυγες.
 
Η πράξη προκάλεσε οργή και αποτροπιασμό σε ολόκληρη τη Γερμανία και έγινε θέμα συζητήσεων αυτές τις ημέρες. Τη νύχτα των Χριστουγέννων ομάδα νεαρών επιχείρησε να βάλει φωτιά σε έναν άστεγο, που κοιμόταν σε παγκάκι, στον υπόγειο σταθμό Σενλαϊνστράσε του μετρό στο Βερολίνου. Μόνο χάρη στην άμεση παρέμβαση περαστικών απεφεύχθη το χειρότερο.
 
Πρόσφυγες και οι 7 ύποπτοι
 
Το θλιβερό συμβάν κρύβει όμως μεγάλο δυναμικό για περισσότερες συζητήσεις και προβληματισμό, γιατί συμπίπτει με τη θεματολογία που συνταράσσει τους Γερμανούς αυτήν την εποχή, το προσφυγικό, και πώς αυτό αλλάζει τη ζωή στη γερμανική πρωτεύουσα.
 
Μετά από έρευνες δύο ημερών με τη βοήθεια οπτικού υλικού από τις βιντεοκάμερες του σταθμού και των αμαξοστοιχιών, εμφανίστηκαν σε διάφορα αστυνομικά τμήματα 6 από τους 7 υπόπτους, ενώ ο 7ος, είκοσι ενός χρονών, που φέρεται να είναι ο κύριος ύποπτος, συνελήφθη αργότερα.
 
Εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για την ομάδα που προσπάθησε να κάψει ζωντανό τον άστεγο. Η εισαγγελία διέταξε χθες βράδυ την προφυλάκισή τους.
 
Οι νεαροί, ηλικίας από 15 μέχρι 21 ετών, έχουν κάτι το κοινό. Έχουν έρθει στο Βερολίνο ως πρόσφυγες, οι 6 από τη Συρία, ο 7ος, ο φερόμενος ως κύριος ύποπτος, από τη Λιβύη. Η ακριβής διεύθυνση διαμονής τους δεν είναι σαφής, εικάζεται ότι μένουν σε διάφορα καταλύματα για πρόσφυγες.
 
Ορισμένοι φαίνεται να διαθέτουν κάποιας μορφής άδεια παραμονής, άλλοι βρίσκονται σε διαδικασία αίτησης ασύλου. Η εκπρόσωπος της αστυνομίας διαβεβαίωσε ότι όλοι εκτός ενός είναι ήδη γνωστοί στην αστυνομία για πρόκληση σωματικής βλάβης. Οι δύο ήρθαν στη Γερμανία το 2014 και οι υπόλοιποι πέντε, το 2015 και το 2016.
 
Άστεγοι, αποδέκτες μίσους
 
Μετά την πράξη τους η αστυνομία πήρε εισαγγελική άδεια και έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και ένα βίντεο, όπου τα πρόσωπά τους φαίνονταν πολύ καθαρά. Στις δύο τα ξημερώματα της επίμαχης ημέρας, οι νεαροί προσπάθησαν να διαφύγουν με το μετρό. Το βίντεο έχει καταγράψει τον έναν από αυτούς να χειρονομεί και να δείχνει ικανοποίηση.
 
Παρόμοιες πράξεις με άστεγους φαίνεται να είναι καθημερινότητα στο Βερολίνο, αφού το χειμώνα πολλοί σταθμοί δεν κλείνουν, ώστε να κοιμηθούν κάπως ζεστά όσοι το έχουν ανάγκη.  
 
Η πράξη είναι απάνθρωπη, επειδή απευθύνεται σε κοινωνικά αδύναμους που γίνονται συνήθως στόχος αρνητικών αντιδράσεων, οργανώσεις μάλιστα που ασχολούνται με άστεγους κάνουν λόγο για ανοιχτό μίσος.
 
Κι αυτά ενώ το Βερολίνο ανήκει στις πιο ασφαλείς μητροπόλεις του κόσμου. Πέρσι οι πράξεις βίας έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό. Παρ' όλα αυτά, συμβαίνουν γεγονότα που διακρίνονται για τη βιαιότητά τους. Ένα από τα τελευταία είναι η περίπτωση μιας 27χρονης που έσπασε το χέρι της, όταν άγνωστος την κλώτσησε στην πλάτη, την ώρα που κατέβαινε τα σκαλιά σε ένα σταθμό του μετρό.
 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails