Sunday, December 11, 2016

ΚΟΥΒΑ: Αρνείται να φάει ο καλλιτέχνης που χτυπήθηκε και φυλακίστηκε επειδή έγραψε σύνθημα κατά του Κάστρο!

Ο Κουβανός καλλιτέχνης El Sexto (Danilo Maldonado) συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα επειδή εόρτασε δημοσίως το θάνατο του δικτάτορα Φιντέλ Κάστρο. Φέρεται να αρνείται να φάει το φαγητό της φυλακής, ισχυριζόμενος ότι το κράτος του βάζει υπνωτικά χάπια στο φαγητό του για να τον αποτρέψει από το να φωνάζει «κάτω ο Κάστρο!», στο κελί του.
Ο Maldonado, κοινώς γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα «El Sexto», βρίσκεται στη φυλακή από την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, όταν έγραψε με σπρέι σε έναν τοίχο την λέξη «έφυγε» (“hes gone”) - αναφερόμενος στον πρόσφατα θανόντα Φιντέλ Κάστρο - και γιόρταζε στους δρόμους της Αβάνα. Προσκάλεσε και άλλους να ενωθούν μαζί του σε ένα Live video στο Facebook

Κατηγορείται για «βεβήλωση δημόσιας περιουσίας», είπε η αστυνομία στην μητέρα του.

Η Machado δήλωσε στο Martí Noticias που έχει βάση το Μαϊάμι ότι μπόρεσε να δει τον γιο της δύο φορές. Κατά την πρώτη επίσκεψή της, είδε ότι είχε εμφανώς χτυπηθεί από τους φρουρούς στη φυλακή. Της είπε ότι είχε υποστεί ξυλοδαρμό τόσο σοβαρό ώστε να του προκαλέσει κρίση άσθματος. Όταν ζήτησε ιατρική φροντίδα για το άσθμα του, τον χτύπησαν ακόμα πιο πολύ.

Κατά τη δεύτερη επίσκεψή της, ο Maldonado είπε στη μητέρα του ότι αρνείται να φάει το φαγητό της φυλακής, επειδή υποψιάζεται ότι η αστυνομία ρίχνει ναρκωτικά μέσα στο φαγητό. Ο Maldonado φώναζε δυνατά «κάτω ο Φιντέλ» και «κάτω ο Raúl» από το κελί της φυλακής του, είπε η Machado στο Martí και τα ναρκωτικά προορίζονται για να τον καταστείλουν για να μην ξεσηκώσει τους συγκρατούμενούς του.

«Λέει ότι δεν θα φάει τίποτα που θα του δώσει η αστυνομία, επειδή στο αστυνομικό τμήμα Guanabacoa 14, βάζουν στον ύπνο ναρκωτικά στο φαγητό του, για να σταματήσει να ουρλιάζει “κάτω ο Φιντέλ” και “κάτω ο Ραούλ” δήλωσε ο Machado.

Ο Maldonado είχε προηγουμένως βρεθεί στη φυλακή για απόπειρα να βάλει έναν πίνακα  που έδειχνε γουρούνια με την ένδειξη "Φιντέλ" και "Raúl" – επηρεασμένο από το μυθιστόρημα «Η φάρμα των ζώων» - σε μια πλατεία στην Αβάνα.

Η σύλληψη αυτή μετά τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο σίγουρα δεν είναι η μόνη.

Ο Eduardo Cardet Concepción, εθνικός συντονιστής για το αντιφρονούν Χριστιανικό Απελευθερωτικό Κίνημα, παραμένει φυλακισμένος στο Χολγκουίν, αντιμέτωπος με κατηγορίες για «ασέβεια, δημόσια παράσταση και αντίσταση κατά της αρχής» αφότου κατήγγειλε δημοσίως την «αστυνομική και στρατιωτική παρουσία ... στην επιβολή πένθους» στον κουβανικό λαό μετά το θάνατο του Κάστρο. Επίσης, διαμαρτυρήθηκε, γράφει η ισπανική εφημερίδα Diario de Cuba, ότι οι Κουβανοί αναγκάστηκαν να υπογράψουν σε βιβλίο συλλυπητηρίων που δημιούργησε η κυβέρνηση για τους Κουβανούς προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τον Κάστρο, καθώς και να υπογράψουν έναν όρκο στην «σοσιαλιστική κοινωνία» στον απόηχο του θανάτου του Κάστρο.
Ο Cardet επίσης ενέφερε ότι υπέστη πολλαπλά χτυπήματα μετά τη σύλληψή του.

Η Rosa María Payá – Κουβανή αντιφρονούσα ακτιβίστρια και κόρη του Oswaldo Payá, ο οποίος ίδρυσε το Χριστιανικό Απελευθερωτικό Κίνημα (και πέθανε σε "μυστηριώδες" τροχαίο - βλέπε εδώ) - ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει στα Ηνωμένα Έθνη για να καταγγείλει στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την κακοποίηση των Καρντέ και Maldonado από την κουβανική κυβέρνηση.

Το ανεξάρτητο κουβανικό δημοσιογραφικό project “14 y Medio” δημοσιοποίησε κάποια άλλα παρόμοια περιστατικά: ο δημοσιογράφος Francisco Blanco ξυλοκοπήθηκε και συνελήφθη. Μία άλλη δημοσιογράφος, η Sol García Basulto (φωτο) τέθηκε σε κατ 'οίκον περιορισμό για μέρες χωρίς καμία κατηγορία και η Laritza Diversent μέλος της ομάδας "Ladies in White” έχει εξαφανιστεί εδώ και δύο εβδομάδες.

«Η καταστολή θα συνεχιστεί, θα επιδεινωθεί, θα γίνει πιο ωμή, γιατί ο Φιντέλ ήταν δεκανίκι του Ραούλ Κάστρο», είπε η Berta Soler, επικεφαλής της ομάδας, στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails