Monday, July 20, 2015

Οι τραπεζίτες και οι ραβίνοι τους

Ο Jonathan Sacks είναι ο πρώην Αρχιραββίνος της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει αποκτήσει από έναν τίτλο ευγενείας και μια θέση στη Βουλή των Λόρδων. Σήμερα ασχολείται με την προώθηση ενός βιβλίου για αφελείς γκοίμ σχετικά με την «ισλαμική τρομοκρατία».
Ο ίδιος ο ραβίνος Sacks είπε ότι ο διάσημος ραβίνος της Chabad Lubavitch Menachem Schneerson, (φωτο) "μου είπε ακριβώς αυτό που ήθελε να κάνω ... μου έδωσε μια ολόκληρη σειρά οδηγιών που έχουν κατευθύνει τη ζωή μου από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα. Σχεδόν όλα όσα έχω κάνει, τα έχω κάνει γιατί μου το ζήτησε εκείνος". Όμως, «το μόνο πράγμα που ποτέ δεν μου ζήτησε να κάνω ήταν να γίνω Lubavitcher Χασιδικός" ΕΔΩ. Αυτή η προφανής αντίφαση είναι απόλυτα κατανοητή υπό το φως των οδηγιών του ραβίνου για ορισμένους, να «είναι ‘μοντέρνοι’ εξωτερικά, αλλά Χαμπάντ εσωτερικά» ΕΔΩ. (ΚΟ: Ο ραβίνος Menachem Schneerson, 1902 – 1994, είναι ο ηγέτης του χασιδικού ιουδαϊκού κινήματος ‘Chabad-Lubavitch’ και θεωρούμενος από πολλούς ‘Μεσσίας’. Η Chabad Lubavitch είναι ένα Χασιδικό (Hasidic) κίνημα του Ορθόδοξου Ιουδαϊσμού, με έδρα το Crown Heights του Μπρούκλιν της Νέα Υόρκης. Το όνομα "Χαμπάντ" είναι ένα αρκτικόλεξο των λέξεων «Chochmah, Binah, Da'at» που σημαίνει "Σοφία, Κατανόηση, Γνώση". "Lubavitch" είναι ο μόνος μεγάλος υπάρχων κλάδος της οικογένειας των χασιδικών ομάδων. Ο μόνος άλλος κλάδος είναι ο Malachim.)
Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορούμε να δούμε τον ‘χαμαιλέοντα’ ραβίνο Jonathan Sacks να πηγαίνει μία εδώ και μια εκεί μεταξύ της soft Οξφορδιανής περσόνας και του εσωτερικού Χαμπάντ Ιουδαίου. Υπάρχει μια συζήτηση με θέμα «Tzedakah και κοινωνική δικαιοσύνη» σε μια εκδήλωση του IFLA (Israel Free Loan Association, δηλ. Σύνδεσμος Άτοκο Δάνειο Ισραήλ). Η IFLA δίνει δάνειο 0% «μόνο σε Εβραίους» (τόκοι δανείων πρέπει να καταλογίζονται μόνο σε μη-Εβραίους σύμφωνα με τον Ραββινικό νόμο). Ξεκινώντας από περίπου στο 18:50 στο βίντεο, ο ραβίνος Sacks αρχίζει να μιλάει για την «κοινωνική δικαιοσύνη» του Ιουδαϊσμού [Tzadakah, δηλαδή η υποχρεωτική παροχή φιλανθρωπίας προς τους Εβραίους]. Επισημαίνει – αρκετά ενδιαφέρον - ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει μια παρόμοια ιδέα να δικαιολογείται σε άλλους πολιτισμούς, εκτός από τη Μαφία.

Λέει ο ραβίνος Sacks (φώτο):
"Υπάρχει ένας μοναδικός νόμος στον Ιουδαϊσμό. Το kofin al tzedakah [η φιλανθρωπική δραστηριότητα στους συναδέλφους Εβραίους πρέπει να εξαναγκάζεται]. Μπορείτε να φανταστείτε μια άλλη χώρα στην οποία, αν δεν δώσετε ελεημοσύνη, θα σας αναγκάσει να δώσετε; Η Μαφία λέει, ξέρετε, «είτε δίνετε, είτε κοιμάστε με τα ψάρια», ξέρετε. Δεν υπάρχει σε καμία άλλη κουλτούρα. Δεν το καταλαβαίνουν όταν τους λέω, «Αν δεν δώσετε tzadakah, θα μπορούσατε να αναγκαστείτε να το κάνετε από ένα Beit Din [ραββινικό δικαστήριο].» [Μήπως πήγατε ποτέ σε μια εβραϊκή εκδήλωση άντλησης κεφαλαίων και βγήκατε χωρίς να δώσετε; Αυτό είναι το kofin al tzadakah. Και είναι όμορφο".
Αυτή δεν είναι απλά η γνώμη του ραβίνου Sacks. Είναι ο νόμος του ορθόδοξου Ιουδαϊσμού, όπως κωδικοποιήθηκε με τον κωδικοποιό του ορθόδοξου ιουδαϊσμού, τον Μωυσή Maimonides:
"Αυτός που δεν θέλει να δώσει ελεημοσύνη ή που δίνει λιγότερα από ό, τι είναι σωστό, θα αναγκαστεί να το πράξει από το ραββινικό δικαστήριο, ακόμη και στο αν χρειαστεί να χτυπηθεί, μέχρι να κάνει το καθήκον του, και το δικαστήριο θα εξετάσει και θα αξιολογήσει την περιουσία του και την κατάστασή του και θα λάβει ό, τι είναι σωστό γι’ αυτόν να δώσει. Και μπορεί να λάβει (το δικαστήριο) εξασφαλίσεις για τη φιλανθρωπία, ακόμη και την παραμονή του Σαββάτου (Maimonides, Mishneh Torah, Hilkhot matanot aniyim [Laws of Giving to the Poor] 7:10)".
Εδώ το βίντεο. Το σχετικό περιεχόμενο αρχίζει περίπου στο 18ο λεπτό:

Τώρα, επιστρέφοντας σε μια συνέντευξη του Ραβίνου Sacks από το 2011 ΕΔΩ:
"Για έναν Εβραίο σαν τον [Νάθαν] Ρότσιλντ, όπως ο αρχιραβίνος Jonathan Sacks μου εξήγησε, αυτό που για τον Χριστιανό είναι φιλανθρωπία, ήταν μάλλον πιο αυστηρό. Η φιλανθρωπία είναι καθήκον. Θα πρέπει να το κάνεις. Είναι το δέκα τοις εκατό [των κερδών σας] και δεν λέμε ότι είναι μια καλή ιδέα. Λέμε να το κάνεις αυτό - και αν δεν το κάνεις, θα σε εξοστρακίσουμε".
Για μισό λεπτό. Οι ραβίνοι θα μπορούσαν να εξοστρακίσουν τον Νάθαν Ρότσιλντ; Αυτό ακριβώς λέει.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails