Wednesday, July 8, 2015

ΕΛΛΑΔΑ, ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ!!!







 Γράφει ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης*


          Η πανίσχυρη  παγκόσμια οργάνωση  Anti-Defamation League [ADL],  δηλαδή  «κοινότητα κατά της δυσφήμησης» θα λέγαμε σε ελεύθερη μετάφραση, δημοσίευσε πρόσφατα  την παγκόσμια έρευνα της,  για τον αντισημιτισμό, όπου εκεί  η Ελλάδα, η πατρίδα μας,  το λίκνο της δημοκρατίας, κατέλαβε τον ατιμωτικό τίτλο της πιο αντισημιτικής χώρας στην Ευρώπη!! Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση του
ποσοστού των ακροδεξιών κομμάτων, στις πρόσφατες ευρωεκλογές,  απασχόλησε τον διεθνή τύπο και ιδιαίτερα τα Ισραηλινά ΜΜΕ. Έτσι πολλά άρθρα και αναλύσεις προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το γεγονός αυτό και αν εξηγήσουν γιατί  είναι η Ελλάδα   η πιο αντισημιτική χώρα στην Ευρώπη και αν όντως είναι έτσι. 

          Στην ενημερωτική ιστοσελίδα  JTA [Jewish Telegraphic Agency],  άρθρο του Gavin Rabinowitzεπιχειρεί να ερμηνεύσει τα ευρήματα της ανωτέρω έρευνας της ADL, σε σχέση με την Ελλάδα και  αναφέρει τα παρακάτω, αν μη τι άλλο εντυπωσιακά και ενδιαφέροντα:

Σύμφωνα με την έρευνα, το 69% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα  ενστερνίζεται αντισημιτικές απόψεις, ποσοστό αντίστοιχο με τη Σαουδική Αραβία, μεγαλύτερο σε σχέση με το Ιράν (56%) και σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τη δεύτερη πιο αντισημιτική χώρα της Ευρώπης, τη Γαλλία (37%).

Σε πρώτη ανάγνωση, η δημοσκόπηση δείχνει ότι ο αντισημιτισμός καλπάζει στην Ελλάδα. Μεγάλο μέρος της ευθύνης αποδίδεται στο νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, το οποίο  έχει βρει γόνιμο έδαφος για την ακροδεξιά ιδεολογία της στα ερείπια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Στις       δημοτικές εκλογές  για το νέο δήμαρχο Αθηναίων, επί παραδείγματι, το 16% των ψηφοφόρων επέλεξε τον εκπρόσωπο τύπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, έναν άνθρωπο γνωστό για τον ξυλοδαρμό μίας γυναίκας, πολιτικής αντιπάλου, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής καθώς και για το μεγάλο τατουάζ με τη σβάστικα στον ώμο του.
Όμως, τόσο η ADL όσο και η μικρή εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα  εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη από ότι δείχνουν οι αριθμοί της δημοσκόπησης.
Ο διευθυντής διεθνών υποθέσεων της ADL, Michael Salberg, δήλωσε στο JTA ότι «Υπάρχει ο κίνδυνος δραματοποίησης [των ευρημάτων] και       υπερτονισμού του ψυχολογικού αντίκτυπου της δημοσκόπησης. Πρέπει να εξεταστούν πολύ προσεκτικά τα δεδομένα της έρευνας, καθώς και οι        δυνάμεις που ασκούν επίδραση».

Από την πλευρά τους, οι Έλληνες Εβραίοι ηγέτες φρόντισαν να                  επισημάνουν ότι, παρά τη διαδεδομένη μισαλλοδοξία, δεν έχει καταγραφεί στην Ελλάδα εκείνο το είδος αντι-εβραϊκής βίας που έχει εμφανιστεί σε           ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία .
Έτσι ο  Βίκτωρ Ελιέζερ, ο Γ.Γ. του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Κοινοτήτων στην Ελλάδα δήλωσε πως «Παρά το γεγονός ότι η                 δημοσκόπηση δείχνει υψηλά επίπεδα αντισημιτισμού, θα πρέπει να         σημειωθεί ότι, στην Ελλάδα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχει          σημειωθεί κανένα επεισόδιο αντισημιτικής βίας εναντίον ατόμων ή         εβραϊκών ιδρυμάτων», προσθέτοντας, εντούτοις, πως «Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση δεν    σχετίζεται με τη βία, αλλά πρόκειται περισσότερο για μία έρευνα που  αφορά στα στερεότυπα· και είναι αλήθεια ότι         υπάρχουν πολλά στερεότυπα στην ελληνική κοινή γνώμη».
 
Ακόμη ο κ.  Ελιέζερ δήλωσε σχετικά με την Χρυσή Αυγή: «Είναι αλήθεια ότι ανησυχούμε, εντούτοις δεν φοβόμαστε. Είμαστε σίγουροι πως οι              ευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις γενικά - ειδικά δε στην Ελλάδα - θα  διαφυλάξουν τις αρχές της δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι «όλοι μας πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία ότι η απειλή των νεοναζί είναι υπαρκτή και δεν αποτελεί μία εβραϊκή ψευδαίσθηση».

Η δημοσκόπηση ερεύνησε τον αντισημιτισμό με βάση τις απαντήσεις των      συμμετεχόντων σε 11 ερωτήματα που άπτονται της εβραϊκής ισχύος, της πίστης [loyalty], της οικονομικής ευρωστίας και της συμπεριφοράς και είναι δηλωτικά προκατάληψης,       σύμφωνα πάντα με την ADL. Ορισμένα ενδεικτικά ερωτήματα είναι τα εξής: Οι Εβραίοι μιλάνε υπερβολικά για ό,τι συνέβη στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος; [Οι Εβραίοι] είναι πιο πιστοί στο Ισραήλ από ό,τι στις χώρες που ζουν; [Οι Εβραίοι]          πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους ανθρώπους; [Οι Εβραίοι] έχουν          υπερβολικά μεγάλη ισχύ στον επιχειρηματικό κόσμο;
 
Μολαταύτα, η έρευνα της ADL έχει επικριθεί ως ιδιαίτερα προβληματική, υπό την έννοια ότι τα ερωτήματα που διαλαμβάνει δεν αποτελούν ορθούς δείκτες της πραγματικής αντι-εβραϊκής προκατάληψης.
Έτσι κατά την έρευνα και επί συνόλου 579 Ελλήνων, το 85% δήλωσε ότι οι Εβραίοι διαθέτουν υπερβολικά μεγάλη ισχύ στον επιχειρηματικό κόσμο, το 82% υποστήριξε ότι διαθέτουν υπερβολικά μεγάλη ισχύ στις διεθνείς αγορές, ενώ το 74% ανέφερε πως ασκούν υπερβολικά μεγάλη επιρροή στα διεθνή δρώμενα. Το περιθώριο σφάλματος ήταν της τάξεως του 4,4%.

Σύμφωνα με ορισμένες απόψεις στον διεθνή τύπο, που παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, « η   μετάδοση αντισημιτικών           απόψεων στην Ελλάδα είναι συχνή, ιδία δε η αντίληψη ότι οι Εβραίοι       ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία και πολιτική. Το 2012, όταν ο Η. Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής διάβασε, ενώπιον του Κοινοβουλίου, απόσπασμα από την αντισημιτική πλαστογραφία «Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών», ουδεμία καταδίκη της πράξης του κατεγράφη από τους άλλους  βουλευτές.
Ουδεμία δημόσια καταδίκη σημειώθηκε και όταν η Χρυσή Αυγή επέκρινε την πρόσφατη επίσκεψη του εκτελεστικού διευθυντή του Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, David Harris, ως ένα ταξίδι για τη διασφάλιση       περαιτέρω «εβραϊκής επιρροής επί των ελληνικών πολιτικών ζητημάτων» και διαφύλαξης των συμφερόντων  των «διεθνών τοκογλύφων».

Είναι γεγονός ότι  η Χρυσή Αυγή δεν είναι το μόνο κόμμα που εκφράζει τέτοια αισθήματα.  Στις αρχές του 2014, ο Θεόδωρος Καρυπίδης, (ο     εκλεγείς ως ανεξάρτητος  περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας),            κατηγόρησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ότι «ηγείτο μίας εβραϊκής συνωμοσίας με σκοπό να οργανώσει «ένα νέο Χάνουκα εναντίον των Ελλήνων» και ουδείς ασχολήθηκε με την καταγγελία αυτή, που φυσικά δεν μεταδόθηκε από κανένα Ελληνικό ΜΜΕ. Στο επίκεντρο της θεωρίας του κ. Καρυπίδη βρισκόταν η περσινή ενέργεια  του πρωθυπουργού  κ. Α.   Σαμαρά να κλείσει τη φερόμενη ως διεφθαρμένη ΕΡΤ και να την              αντικαταστήσει με τη νέα Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, γνωστή και με το ακρωνύμιο NEΡIT. Σύμφωνα λοιπόν  με τον κ. Καρυπίδη, {η NEΡIT προέρχεται από την εβραϊκή λέξη για το κερί, δηλαδή  «ner», την οποία συνδέει με την    εθνική εορτή των Εβραίων  Χάνουκα ,  αντίστοιχη των Χριστιανικών     «Φώτων»}, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 του εβραϊκού μήνα Κισλέβ και διαρκεί οκτώ ημέρες. Εορτάζεται (σύμφωνα με τα βιβλία των Μακκαβαίων)  δηλαδή η νίκη των εβραίων επί των    στρατευμάτων του      επίγονου του Μεγάλου Αλεξάνδρου , του  Αντίοχου του Επιφανούς  και  ολοκληρώνεται με το άναμμα των κεριών στην         επτάφωτο λυχνία. Είναι δε η μόνη μη θρησκευτική  εορτή στο εβραϊκό    εορτολόγιο.

Βέβαια  από τα παραπάνω πολλά είναι σωστά, άλλα ενδεχομέν ως υπερβολικά, ίσως υπερεκτιμημένα και κατά την άποψή μας τα ποσοστά του αντισημιτισμού που    κατεγράφησαν  για την Ελλάδα δεν ανταποκρίνονται απολύτως στην αλήθεια. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να είναι τόσο          ρατσιστική  και να διακατέχεται από τόσο μεγάλο       ποσοστό                    αντισημιτισμού, εφάμιλλο του ποσοστού της Σαουδικής Αραβίας και το   μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα της έρευνας στην ουσία το κατέρριψε ο κ. Βίκτωρ Ελιέζερ, ο Γ.Γ. του Κεντρικού Συμβουλίου των           εβραϊκών κοινοτήτων στην Ελλάδα, όπου με απόλυτη σαφήνεια δήλωσε ότι δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό           αντισημιτισμού τα τέσσερα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Τότε θα ρωτήσει κάποιος τι συμβαίνει; Θα συμφωνήσουμε με την άποψη ενός Έλληνα δημοσιογράφου, του  Ευθύμιου Τσιλιόπουλου, ο οποίοε  έγραψε στην ενημερωτική ιστοσελίδα The Times of Change [TOC] : «Οι Έλληνες είναι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας, καθώς αρέσκονται σε συνωμοσίες και σε προσωπικό επίπεδο. Δεδομένου ότι τόσα πολλά πράγματα γίνονται κάτω από το τραπέζι, [τόσες]              παρασκηνιακές συμφωνίες, είναι φυσικό να υποθέτουν οι περισσότεροι ότι όλος ο κόσμος λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Ως εκ τούτου, οι                   περισσότεροι  πιστεύουν ότι οι δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει η χώρα και οι κάτοικοί της στο πέρασμα των αιώνων οφείλεται στις μηχανορραφίες των ξένων. Άλλωστε, είναι πιο εύκολο να πιστέψει κανείς αυτό από το να διορθώσει τα δεινά που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία»  Και φυσικά  αναζητά την αιτία για όλα αυτά. Και η αιτία είναι μια ύποπτη και  αφελής άποψη, μια θεωρία συνωμοσίας, ευρέως διαδεδομένη, όχι μόνο στην       Ελλάδα, αλλά σε όλο τον        κόσμο: « Ότι για όλα τα δεινά της       ανθρωπότητας φταίνε οι Εβραίοι».

*Ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης είναι Αντγος  (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ ΤΕΛ     ΑΒΙΒ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής

ΠΗΓΕΣ:

-Καθημερινή
- Jewish Telegraphic Agency
- Jerusalem Post [ ηλεκτρονική έκδοση]
 Haaretz [ηλεκτρονική έκδοση]

1 comment:

Anonymous said...

Η ΑDL δεν είναι μια παγκόσμια οργάνωση, αλλά μία καθαρώς εβραϊκή οργάνωση που ιδρύθηκε και εδράζεται στις ΗΠΑ. Εμφανίσθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με σκοπό να προφυλάξει τους Εβραίους μετανάστες από την γενική χλεύη, τους ονειδισμούς και προπηλακισμούς που αντιμετώπιζαν από τις άλλες εθνότητητες. Η αποστολή της ήταν καθαρά αμυντική. Ετέρα οργάνωση με τον ίδιο σκοπό ήταν και η είναι η American Jewish
Congress.
Mετά την δολοφονία του τσάρου Αλεξάνδρου το 1881 και την αποτυχημένη επανάσταση των αναρχοκομμουνιστών το 1905 οι λαοί της ρωσικής αυτοκρατορίας άρχισαν να συμπεριφέρονται με σκαιότητα κατά των Εβραίων. Έτσι έχουμε ένα κύμα μεταναστευτικό
προς ΗΠΑ, Καναδα και Ν.Αφρική, που αποτελείται ουσιαστικά από Εβραίους πρόσφυγες.
Το 80% των Εβραίων της Ν.Αφρικής προέρχεται από Λιθουανία και Λετονία.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails