Monday, July 13, 2015

ΔΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ! Ταμείο εκποίησης της Ελλάδας: Θα περιλαμβάνει από νησιά και βραχονησίδες μέχρι αγροτική γη, σπίτια, στρατόπεδα κι εκκλησίες!


Ακόμα και εθνικό έδαφος θα πουληθεί με συνοπτικές διαδικασίες μέσω του Ταμείου εκποίησης της Δημόσιας περιουσίας, βάζοντας σε σκέψεις για το ποιοι θα σπεύσουν να αγοράσουν ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες, με ποιους σκοπούς και αν αυτό πέραν της εθνικής καταρράκωσης δημιουργήσει προβλήματα και στην όποια Εθνική Ασφάλεια.
 
Όπως δήλωσε και η Αγκελα Μέρκελ στο ταμείο θα ανήκει και περιουσία των τραπεζών, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί πως θα γίνει αυτό, αλλά και ποια περιουσία θα περάσει, αν για παράδειγμα θα είναι θυγατρικές στο εσωτερικό.
 
Ως γνωστόν όμως στην τράπεζα Πειραιώς, έχει περάσει και το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Τράπεζας που περιλαμβάνει την γη των αγροτών! Δηλαδή στα χέρια των δανειστών θα πέσει άμεσα η ελληνική ύπαιθρος.
 
Εάν συνυπολογίσουμε και τα πολύ σκληρά φορολογικά μέτρα που θα επιβληθούν στους αγρότες, αυτοί δεν θα μπορούν να ξεπληρώσουν τα δανειά τους και έτσι θα χάσουν απλώς την γή τους. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον των Γερμανών για την ελληνική ύπαιθρο αφού θέλουν να δημιουργήσουν τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα, στην Ελλάδα λόγω ηλιοφάνειας.
 
Για το σκοπό αυτό πρέπει να εξαφανιστούν οι αγρότες εξ'ού και τα ανάλογα μέτρα.
 
Φυσικά στα χέρια των δανειστών θα πέσουν και τα σπίτια των Ελλήνων (όσων τα έχουν πάρει με δάνεια) τα οποία θα τα εκποιούν κυριολεκτικά όποτε θέλουν και θα πετάνε οικογένειες στους δρόμους.
 
Όπως αναφέρεται στο επίσημο κείμενο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός σημαντικά ενισχυμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο Ταμείο που θα μετατρέψει σε χρήμα τα περιουσιακά στοιχεία μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων.
 
Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα είναι μια πηγή ώστε να καταβληθούν οι προγραμματισμένες αποπληρωμές του νέου δανείου του ESM και για να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου συνολικά 50 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% από κάθε ευρώ που απομένει (δηλαδή 50% από τα 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.
 
Το νέο αυτό Ταμείο αυτό θα ιδρυθεί στην Ελλάδα και θα το διαχειρίζονται Ελληνικές Αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών. Σε συμφωνία με τους Θεσμούς και με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να υιοθετηθεί νομικό πλαίσιο για να διασφαλιστούν οι διαφανείς διαδικασίες και η επαρκής τιμολόγηση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των Κρατικών Επιχειρήσεων.
 
Όπως φαίνεται το νέο ταμείο είναι η εγγύηση για την αποπληρωμή του νέου δανείου που θα λάβει η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
 
Το ταμείο θα έχει λοιπόν ελληνική διοίκηση που θα εποπτεύεται, όμως, από τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές, από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ποιοι είναι αυτοί οι θεσμοί, αν δηλαδή θα είναι στελέχη από την Κομισιόν και την ΕΚΤ.
 
Ταυτόχρονα σε αυτό το ταμείο θα μπορούσαν να μπουν από ΔΕΚΟ μέχρι ακίνητα - φιλέτα του δημοσίου σε νησιά και στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι και ολόκληρα νησιά που δεν κατοικούνται, βραχονησίδες και παραλίες προκειμένου να πουληθούν.
 
Ήδη για παράδειγμα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ξεκίνησε σχέδιο για την εκμετάλλευση των ιδιόκτητων ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου.
 
Επίσης στρατόπεδα, εκκλησίες, μεγάλες εκτάσεις της εκκλησιαστικής περιουσίας, παραμεθόριες εκτάσεις που ήταν απαγορευμένη η δόμηση για λόγους ασφαλείας κλπ.
 
Το πεδίο εργασιών περιλαμβάνει πάνω από 80.000 ακίνητα του δημόσιου τομέα που επί του παρόντος τα διαχειρίζονται ή ανήκουν στην ΕΤΑΔ, σε ΔΕΚΟ ή σε διάφορα Υπουργεία. Τα ακίνητα θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση βάσει κριτηρίων (Ελεύθερα Ακίνητα, Αστικά Ακίνητα, Μη αστικά Ακίνητα) και εμπορικών παραγόντων (μέγεθος, τοποθεσία, βασικές νομικές δεσμεύσεις, πιθανές χρήσης ακινήτου).
 
Επίσης στο ίδιο Ταμείο θα μπορούσαν να μπουν ακόμα και αυτοκινητόδρομοι για να εκχωρηθούν τα διόδια.
 
Κεφάλαια έως 25 δισ. ευρώ θα διατεθούν από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών, το ύψος της οποίας θα αποφασιστεί μετά τη διενέργεια άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.
 
Το stress test μόνο για τις ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τον Αύγουστο και θα ολοκληρωθεί με διαδικασίες εξπρές λόγω και της προηγούμενης προεργασίας.
 
Με βάση τα αποτελέσματά του και τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την αντιμετώπιση του «βουνού» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα κριθεί τόσο το ύψος των απαιτούμενων πρόσθετων κεφαλαίων όσο και ο τρόπος της ανακεφαλαιοποίησης / εξυγίανσης, μαζί πιθανώς με την αρχιτεκτονική του συστήματος.
 
«Σε αυτόν τον γύρο ανακεφαλαιοποίησης οι εταίροι θα επιμείνουν και ορθώς στην άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση του βουνού των επισφαλειών που σήμερα ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ. Θα χρειασθούν ριζοσπαστικού χαρακτήρα δράσεις και μάλλον ήρθε η ώρα της δημιουργίας μίας κρατικής bad bank», αναφέρει στο Euro2day.gr τραπεζίτης.
 
Τα κεφάλαια θα δοθούν απευθείας από τον ESM, ενώ οι μετοχές των τραπεζών θα περάσουν υπό το νέο ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ώστε να διατεθούν σταδιακά σε ιδιώτες και από τα έσοδα να μειωθεί το χρέος.
 
Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μία σειρά από assets, μεταξύ αυτών και της θυγατρικές στα Βαλκάνια, την Κύπρο και την Τουρκία, οι οποίες θα μπορούσαν εφόσον πουληθούν να μειώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες.
 
Στα στάδια που υιοθετεί το νέο καθεστώς ανακεφαλαιοποίσης προβλέπεται η συμμετοχή κατά σειρά των μετόχων (εν προκειμένω το ελληνικό δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος της Εθνικής, της Πειραιώς και της Alpha Bank ΑΛΦΑ +12,98% και κατά 35% της Eurobank), των ομολογιούχων οι ομολογίες των οποίων ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ και εν τέλει των καταθετών.
 
Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι λαμβάνει σήμα από τους πολιτικούς ηγέτες και καλείται πλέον να στηρίξει με νέα ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας, ELA. Στο άμεσο ζήτημα της ρευστότητας πηγές αναφέρουν ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχει τις εγγυήσειςνα προχωρήσει σήμερα στο άνοιγμα του ELA. 
 
Κάτι που προφανώς γνωρίζει η Αθήνα και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται ήδη η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με στόχο το άνοιγμα, εκτός απροόπτου, των τραπεζών από αύριο με διατήρηση των περιορισμών αλλά και με νέες υπηρεσίες προς το συναλλακτικό κοινό. Να σημειωθεί ότι για μετά την τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας προκειμένου να πάρει αποφάσεις για την τραπεζική αργία που λήγει σήμερα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αργία θα συνεχισθεί με νέα υπουργική απόφαση τουλάχιστον μέχρι και αύριο, καθώς δεν αποκλείεται οι τράπεζες να είναι κλειστές και την Τετάρτη δεδομένης της ανάγκης νομοθέτησης των προαπαιτούμενων.
 
Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι ακόμη και στην περίπτωση της επιμήκυνσης τη τραπεζικής αργίας θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μην αλλάξει το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ, πόσω μάλλον όταν θα διαφαίνεται μία κατ' αρχική συμφωνία.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύνολο των εγγυήσεων που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες διαμορφώνεται στα 7 δισ. ευρώ και δίνουν τη δυνατότητα άντλησης δυνητικής ρευστότητας από τον ELA ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ.
 
Bail in
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι στα προαπαιτούμενα που πρέπει να περάσει στην Βουλή η ελληνική κυβέρνηση είναι και η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία και της επίμαχης Κοινοτικής Οδηγίας 2014/59 η οποία ορίζει το πλαίσιο εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβάνει το bail in ωστόσο προβλέπει την εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ.
 
Το bail in αναφέρεται σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στις ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μόνο οι επιχειρήσεις καθώς τα φυσικά πρόσωπα έχουν καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Ισχυρό πλήγμα θα δεχθούν οι επιχειρήσεις που με την σειρά τους θα αντιμετωπίσουν με περιοριστικά μέτρα (συρρίκνωση εργασιών, μείωση προσωπικού μέσω απολύσεων, αναστολή επενδυτικών σχεδίων) τη ζημία από το πιθανό κούρεμα.
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails