Tuesday, May 17, 2016

Αλβανία: Κραυγή αγωνίας από την ελληνική μειονότητα – «Μας κλέβουν τη γη μας»

Αλβανία: Κραυγή αγωνίας από την ελληνική μειονότητα – «Μας κλέβουν τη γη μας»
Καταγγέλλουν «ιδιοκτησιακή γενοκτονία» – Αλβανοί με αμφιβόλου γνησιότητας χαρτιά εμφανίζονται ως δήθεν ιδιοκτήτες – Τα δικαστήρια επωφελούνται από το γενικό κλίμα διαφθοράς και τάσσονται προκλητικά υπέρ των καταπατητών

Στην αλβανική Δικαιοσύνη έχουν προσφύγει δήμοι και κοινότητες της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, υποστηρίζοντας ότι έχουν πέσει θύματα μίας «μεθοδευμένης υφαρπαγής» δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων λιβαδιών, δασών και καλλιεργήσιμης γης που τους ανήκει δικαιωματικά.
Όπως καταγγέλλουν, Αλβανοί με με αμφιβόλου γνησιότητας χαρτιά εμφανίζονται ως δήθεν ιδιοκτήτες και επιχειρούν να πάρουν την γη τους.
Σύμφωνα με πηγές των μειονοτικών δήμων της Φοινίκης και Δρόπολης, στους νομούς Αγίων Σαράντα, Δελβίνου και Αργυροκάστρου, έχει αλλάξει ήδη παρανόμως η κυριότητα επί της γης σε περισσότερες από 220.000 στρέμματα, που ανήκαν σε περιοχές με αμιγή ελληνικό μειονοτικό πληθυσμό.
Η διαδικασία υφαρπαγής, που περιλαμβάνει με πλαστά έγγραφα, «στημένες» δικαστικές αποφάσεις και εξόφθαλμες παραβιάσεις του νόμου, βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 15 με 20 χρόνια, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το himara.gr, το Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αντιπροσωπεύει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, κατηγόρησε την αλβανική κυβέρνηση πως διαπράττει «ιδιοκτησιακή γενοκτονία» στα χωριά της Χιμάρας Βουνό και Δρυμάδες, με αφορμή τις κατεδαφίσεις σπιτιών και επιχειρήσεων και την αφαίρεση τίτλων ιδιοκτησίας από ελληνικές οικογένειες.
Οι δυνάμεις της πολεοδομικής αστυνομίας (IKMT) και του αλβανικού στρατού, μέχρι στιγμής, έχουν κατεδαφίσει 25 κτίρια και κατασκευές στα χωριά Δρυμάδες και Βουνό, δηλώνοντας ότι αυτό αποτελεί μέρος του σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής της Χειμάρρας που εφαρμόζει η αλβανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με δημοσιεύσεις στην επίσημη ιστοσελίδα του Αλβανικού Ταμείου Ανάπτυξης (FSHZH), που διαχειρίζεται και επιβλέπει τα κονδύλια, το σχέδιο προβλέπει την εκτέλεση έργων και μελετών που προσβλέπουν στην ανάπτυξη της περιοχής της Χειμάρρας. Αλλά, όπως καταγγέλλει η οργάνωση «Κοινότητα Χειμαρριωτών» και από τις αρνητικές εξελίξεις με τις κατεδαφίσεις κτισμάτων που ανήκουν σε ελληνικές οικογένειες, το όλο σχέδιο χρησιμοποιείται για την εφαρμογή της ιδιοκτησιακής γενοκτονίας του πληθυσμού της περιοχής της Χειμάρρας.
Οι επιχειρήσεις κατεδαφίσεων κτιρίων στα χωριά αυτά συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και αναμένεται να επεκταθούν και στην παλαιά Χειμάρρα, με απώτερο σκοπό την κατεδάφιση κτιρίων και επιχειρήσεων που έχουν κτιστεί στα χωριά αυτά μετά το 1991.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails