Friday, May 20, 2016

Αρχισαν τα «όργανα»: Σύρος μετανάστης απείλησε με φαλτσέτα λιμενικούς στο Πειραιά


της Μαρίνας Νικολάκη
Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα χέρια των Ελλήνων λιμενικών και στον Πειραιά, αφού όπως έχουν καταγγείλει πολλές φορές, μόνοι τους έχουν επωμιστεί να σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος ενός παγκόσμιου προβλήματος, του προσφυγικού, φθάνοντας τις περισσότερες φορές στα όρια της ανθρώπινης αντοχής, την ίδια στιγμή που οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και εκπαίδευση είναι δραματικές.
 
Στη σύλληψη ενός 23χρονου πρόσφυγα από τη Συρία για απείθεια, απειλή και οπλοφορία - οπλοκατοχή, προχώρησαν χθες το απόγευμα στελέχη του λιμενικού σώματος στην Ακτή Βασιλειάδη, μεταξύ της πύλης Ε1 και Ε2, στο λιμάνι του Πειραιά.
   
Ο 23χρονος αρνήθηκε έλεγχο και κινήθηκε απειλητικά προς τα στελέχη του λιμενικού σώματος, κρατώντας πτυσσόμενη λεπίδα ξυρίσματος με μήκος μεταλλικού κοπτερού δέκα εκατοστών.
   
Οι μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά ανέρχονται σε 1407, ενώ από τις αρχές της εβδομάδας έως σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία οργανωμένη μετακίνηση προς τα κέντρα φιλοξενίας.
 
Πρόσφατα η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής, Πειραιά και Νήσων, μετά τα ανησυχητικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στον Πειραιά όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις και μετά τις χαοτικές και άκρως επικίνδυνες καταστάσεις στον καταυλισμό της Ειδομένης όταν Αφγανός βίασε ένα επτάχρονο κορίτσι ζήτησαν από τη Κυβέρνηση να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη προστασία τους.
 
Τόνισαν δε, πως ανάμεσα στους λαθρομετανάστες υπάρχουν κάποιοι που δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή, και αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα μπορεί να θρηνήσουμε κάποια στιγμή θύματα.
 
«Το χθεσινό περιστατικό με τις συμπλοκές μεταξύ προσφύγων-μεταναστών στην πύλη Ε1 δεν ήταν, όπως γνωρίζετε, μεμονωμένο. Δυστυχώς μέρα με την ημέρα η κατάσταση χειροτερεύει. Ανάμεσα στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που αδιαμφισβήτητα ζουν το δικό τους δράμα, υπάρχουν κι εκείνοι που δείχνουν να μην υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή.
Είναι πλέον πολλά τα περιστατικά με κάποιους μετανάστες που έχοντας στην κατοχή τους αιχμηρά αντικείμενα προκαλούν επανειλημμένως σοβαρά προβλήματα, τραυματισμούς, υλικές ζημιές και αναστάτωση στους χώρους παραμονής», επισημαίνει η Ένωση των Λιμενικών.
 
«Χωρίς να θέλουμε σε καμία περίπτωση να κινδυνολογήσουμε ζητάμε να ληφθούν μέτρα για την προστασία όχι μόνο των ίδιων των προσφύγων αλλά και για την ασφάλεια των συναδέλφων μας, οι οποίοι έχοντας ξεπεράσει τις αντοχές τους, δουλεύουν επί 24ωρου βάσεως κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες»
 
«Οι Λιμενικοί δε μπορεί να παίζουν το ρόλο του δεσμοφύλακα χιλιάδων ανθρώπων ούτε να κάνουν τον "διαιτητή" όταν οι χώροι του λιμανιού μετατρέπονται σε “ρινγκ”. Παρά τις γενικές δυσκολίες αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών που είναι αντιληπτές, θεωρούμε ότι η σωστή και ασφαλής λειτουργία του λιμανιού θα πρέπει να είναι στις πρώτες προτεραιότητές μας».
 
Φυσικά αυτό δεν είναι ένα μεμονομένο περιστατικό, είναι άλλο ένα που έρχεται να προστεθεί στα σοβαρά επεισόδια με πρόσφυγες και λιμενικούς που καταγράφουμε όλους αυτούς τους μήνες. Nα θυμίσουμε ότι πολύ πρόσφατα και ο γιατρός-εθελοντής, Νίκος Ραζής, είχε καταγγείλει πως άνδρες του λιμενικού αλλά και ο ίδιος δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι από κάποιους πρόσφυγες, όταν  το λιμενικό άφησε ελεύθερο έναν Σύρο που είχε συλλάβει νωρίτερα προκαλώντας  έντονες αντιδράσεις. 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails