Tuesday, September 29, 2015

ΜΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ! Τσακαλώτος: Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσα στο 2015, αλλιώς κούρεμα καταθέσεων


Όπως δήλωσε αν το αποτέλεσμα της αξιολόγησης είναι θετικό, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανοίξει τη διαπραγμάτευση για την
ελάφρυνση του χρέους πριν από τα Χριστούγεννα
Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016, εφόσον είναι θετική η αξιολόγηση του προγράμματος, ανοίγοντας τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στους FT που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κ. Τσακαλώτος αναμένει η αξιολόγηση των πιστωτών να γίνει προς τα τέλη Νοεμβρίου.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι είναι σημαντικό η κυβέρνηση να κάνει μία ισχυρή αρχή με τις μεταρρυθμίσεις τον Οκτώβριο, επειδή αυτό θα ξεκλείδωνε την υποδόση των 3 δισ. ευρώ του προγράμματος με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου.
Επιπλέον είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πρόσθεσε, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους. Αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι θα επιβάλουν «κούρεμα» των καταθέσεων όσων έχουν πάνω από 100.000 ευρώ σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, αναφέρει η εφημερίδα.
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανοίξει τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους πριν από τα Χριστούγεννα.
«Είναι απόλυτα σημαντικό να πάρουμε κάτι όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους», είπε, προσθέτοντας: «Εάν έχουμε θετική αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ελάφρυνση του χρέους, δεν βλέπω τον λόγο να μην επιστρέψει (η ελληνική οικονομία) στην ανάπτυξη έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016».
Η διεξαγωγή της αξιολόγησης στα τέλη Νοεμβρίου θα συνιστά μία καθυστέρηση σχεδόν ενός μήνα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που προβλέφθηκε τον Αύγουστο, όταν η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη ένα πρόγραμμα βοήθειας 86 δισ. ευρώ, σημειώνει η εφημερίδα.
Η καθυστέρηση, προσθέτει η εφημερίδα, έγινε αναπόφευκτη μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση – σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ – θα κάνει σοβαρή προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής των πλούσιων ολιγαρχών. «Θα είναι κεντρική πλευρά των πολιτικών μας, που θα προσδιορίσει την επιτυχία της κυβέρνησης, επειδή είναι ο μόνος τρόπος να αποδεχθούν οι Έλληνες δύσκολα μέτρα, δείχνοντας ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα», τόνισε.
Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν έχει ψευδαισθήσεις σχετικά με το ότι η κυβέρνηση θα συναντήσει αντίσταση, καθώς θα αρχίζει τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν οι πιστωτές στο φορολογικό σύστημα, τις αγορές προϊόντων και εργασίας και την αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση.
Ένας άλλος κίνδυνος, σήμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα είναι ότι θα υπάρξουν διαμάχες για την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών και των επιδοτήσεων των Ελλήνων αγροτών και για το μέλλον της ΔΕΗ, το συνδικάτο της οποίας είναι εχθρικό στις απαιτήσεις των πιστωτών για απελευθέρωση.
«Υπάρχουν πολλές ομάδες συμφερόντων, ορισμένες για καλούς λόγους, ορισμένες για όχι τόσο καλούς λόγους, που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, εκτιμώντας πάντως πως οι προοπτικές είναι καλές. «Στο μυαλό μας, είμαστε πιο οργανωμένοι τώρα στην κυβέρνηση απ” ό,τι ήμασταν», ανέφερε.
Ο κ. Τσακαλώτος είναι εντελώς ανοικτός σχετικά με τις αριστερές απόψεις του, σημειώνουν οι FT. «Είμαι ένας από τους πιο αριστερούς υπουργούς της κυβέρνησης, μιλώντας πολιτικά», δήλωσε, προσθέτοντας: «Ωστόσο, θέλω να κάνω πράγματα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπορώ να κάνω πράγματα που δεν είναι ιδιαίτερα αριστερά».

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails