Thursday, September 3, 2015

Ο πραγματικός λόγος που καταστρέφουν οι τζιχαντιστές την Παλμύρα!!



«Αρχαία από την Παλμύρα πωλούνται ήδη στο Λονδίνο» αποκαλύπτει στον Ρόμπερτ Φίσκ η Γαλλο-Λιβανέζα αρχαιολόγος Joanne Farchakh – Καταστρέφουν τα μνημεία για να μην υπάρχουν αποδείξεις των κλοπών – Οι καταστροφές γίνονται με μέθοδο για να ανέβει η αξία τους στην αγορά των αρχαιοκαπήλων της Ευρώπης
Για όσους είχαν ακόμα την απορία για ποιο λόγο το ISIS καταστρέφει με τόση μανία και -εσχάτως- με αρκετή επιμέλεια τα αρχαία μνημεία των περιοχών που κατακτά, ο γνωστός Άγγλος δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ έχει την απάντηση που όλοι υποψιαζόμαστε: το κέρδος.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην αγγλική εφημερίδα Indepentent, ο κατ” εξοχήν γνώστης των θεμάτων της Μέσης Ανατολής επικαλείται την μαρτυρία μιας πολύ γνωστής προσωπικότητας στους χώρους της. Την Γαλλο-λιβανέζα αρχαιολόγο Joanne Farchakh η οποία δίνει μια νέα εξήγηση για όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή.
Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, το ISIS αρχικά επιλέγει τους στόχους με βάση την αξία τους όπως έχει καθοριστεί από διεθνείς αγοραστές.
Και αφαιρεί από το εκάστοτε μνημείο ότι έχει αξία: αγάλματα, τις ανάγλυφες παραστάσεις ακόμα και τις ζωγραφιές και τα ψηφιδωτά. Στην συνέχεια με ενδιάμεσο σταθμό την Τουρκία τα διοχετεύουν στις διεθνείς αγορές.
palmyra-1
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αντικείμενα από την Παλμύρα πωλούνται ήδη στο Λονδίνο. Ενώ και σε ολόκληρη την Ευρώπη κυκλοφορούν αρχαία αντικείμενα και αγάλματα από αρχαία μνημεία που έχουν καταστρέψει οι Τζιχαντιστές στην Συρία και στο Ιράκ.
palmyra-2
Δεν είναι πια στην Τουρκία όπου ήταν ο πρώτος τους σταθμός. Τώρα πια βρίσκονται σε αγορές της Ευρώπης, αποφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη στον στρατό του ISIS.
palmyra-4
Το χειρότερο είναι ότι αφού πάρουν ότι θεωρούν πολύτιμο, στην συνέχεια καταστρέφουν ολοκληρωτικά το μνημείο, για να κρύψουν την κλοπή. Καταστρέφουν τα στοιχεία, ώστε κανείς να μην ξέρει τι έχει κλαπεί πριν, αλλά και τι έχει ταφεί μέσα στα συντρίμια μετά την καταστροφή. Γι” αυτό και οι μέθοδοι που ακολουθούν είναι αυτές της ολοκληρωτικής καταστροφής ενός μνημείου, εκ θεμελίων, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία απόδειξη.
Η κυρία Farchakh έχει εργαστεί επί πολλά χρόνια στις αρχαίες πόλεις της Μέσης Ανατολής, εξετάζοντας πόλεις όπως η Σαμάρα στο Ιράκ (όπου υποτίθεται ότι ξεκίνησε ο ανθρώπινος πολιτισμός), ενώ έχει καταγράφει σχεδόν όλες τις καταστροφές στην Συρία από το 2011. Γνωρίζει πλέον πολύ καλά τις κινήσεις του ISIS και έχει αποκρυπτογραφήσει τις πρακτικές τους.
palmyra-5
Όπως λέει: «Η μέθοδός τους έχει αλλάξει από τότε που ξεκίνησαν τις καταστροφές. Στην αρχή ήταν άνθρωποι με σφυριά και σκεπάρνια και μεγάλους γερανούς. Όλα γίνονταν γρήγορα. Μα αυτό δεν έφερνε παρά λίγα λεπτά δημοσιότητας. Τώρα πια με την Παλμύρα έχουμε μία κλιμάκωση του δράματος. Δεν την καταστρέφουν όλη μαζί, αν και θα μπορούσαν».
palmyra-6
«Γκρεμίζουν ένα ένα τα μνημεία, σκότωσαν τον αρχαιολόγο al-Asaad, γκρέμισαν τον ναό του Μπάαλ, και έπεται συνέχεια. Λειτουργούν πλέον με τα δεδομένα του θεάματος. Και εκμεταλλεύονται κάθε δυνατότητα που τους δίνεται για να ανεβάσουν την αξία του εμπορεύματος».
«Όσο πιο πολύ διαρκεί η καταστροφή, τόσο πιο ψηλά πηγαίνουν οι τιμές στις διεθνείς αγορές των αρχαιοκαπήλων. Κάθε αρχαιότητα που βγαίνει από την Παλμύρα είναι ανεκτίμητη, κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια. Και η αγορά είναι εκεί για να τα δώσει. Πληρώνοντας τεράστια ποσά στους φανατικούς Ισλαμιστές να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο κερδίζοντας ολοένα και περισσότερα από αυτό».
protothema.gr

1 comment:

Anonymous said...

Ο πραγματικός λογος ειναι γιατί οι χρηματοδοτες τους εβραίοι δεν ανεχονται ελληνιστικά μνημεια στην ευρύτερη περιοχή τους, αφου δεν εχουν τιποτα να δικό τους αξιόλογο να αντιπαραθέσουν. Κάνουν το παν για να ξεχαστεί κάθε Ελληνική επιρροή.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails