Friday, November 2, 2018

Βόρεια Κορέα: Κοινό μυστικό οι βιασμοί γυναικών από άτομα με εξουσία

Καταπέλτης για το καθεστώς της Βορείου Κορέας η έκθεση της Human Rights Watch

Η σεξουαλική βία στη Βόρεια Κορέα είναι κοινό μυστικό με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν να τηρεί σιγή ιχθύος, όπως αποκαλύπτει έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Human Rights Watch».

«Οι Βορειοκορεάτισσες θα έλεγαν κι αυτές «Me Too»(Κι εγώ επίσης) αν πίστευαν ότι υπάρχει περίπτωση να δικαιωθούν, αλλά η δικτατορικό καθεστώς της Πιονγιάνγκ τους κλείνει το στόμα», όπως επισημαίνει ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch, Κένεθ Ροθ. Την ίδια ώρα,η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει ότι προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα απορρίπτοντας τη διεθνή κατακραυγή ως εκστρατεία κατασυκοφάντησης του «ιερού σοσιαλιστικού συστήματός» της.

Ωστόσο, τα στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης έρχονται να διαψεύσουν το καθεστώς του Κιμ.Οι γυναίκες πέφτουν συχνά θύματα σεξουαλικής βίας από κυβερνητικούς αξιωματούχους, αστυνομικούς, ανακριτές ,εισαγγελείς και στρατιώτες. «Η σεξουαλική βία από αξιωματούχους σε θέσεις εξουσίας στη Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι είναι ενδημική», ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση την ώρα που ακτιβιστές διαμαρτύρονται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στο καθεστώς της Πιονγιάνγκ δεν προστατεύονται. Ερευνητές της οργάνωσης πήραν συνεντεύξεις από 60 Βορειοκορεάτισσες, οι οποίες είχαν φύγει από τη χώρα και περιέγραψαν τις εφιαλτικές μαρτυρίες τους.

«Η σεξουαλική βία κατά των γυναικών γινόταν τόσο συχνά που δεν θεωρούσε κανείς ότι είναι τόσο μεγάλο θέμα», υποστηρίζει η πρώην στρατιωτίνα, Λι Σο Γιάνγκ, που είχε εγκαταλείψει την πατρίδα της από το 2008.«Οι σεξουαλικές επαφές δια της βίας είναι τόσο συχνές ώστε να γίνονται αποδεκτές ως μέρος της καθημερινής ζωής»,προσθέτει.

Αλλά και οι γυναίκες που συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στην Κίνα αντιμετωπίζουν βασανιστήρια, φυλάκιση και σεξουαλική βία, αναφέρει χαρακτηριστικά η 86σελιδη έκθεση της «Human Rights Watch».

«Κάθε νύχτα κάποια γυναίκα αναγκαζόταν να πηγαίνει μ’ έναν φρουρό που την βίαζε»,είπε μία 30χρονη, πρώην κρατούμενη σε κέντρο κράτησης στα σύνορα. Μία πρώην έμπορος υφασμάτων είπε ότι την μεταχειρίζονταν σαν «παιχνίδι του σεξ».

«Όποτε τους έκανε κέφι, φύλακες ή αστυνομικοί μου ζητούσαν να τους ακολουθήσω σ’ ένα άδειο δωμάτιο...Μερικές φορές ξυπνούμε τη νύχτα και βάζουμε τα κλάματα, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε γιατί», λέει η Γουνγκ Χι. Ορισμένες από τις γυναίκες που άνοιξαν το στόμα τους υποστήριξαν ότι συχνά τα θύματα βιασμών αποπέμπονται από το Πανεπιστήμιο, ή τις δέρνουν και τις εγκαταλείπουν οι άνδρες τους επειδή θεωρούν ότι ντρόπιασαν την οικογένειά τους.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails