Thursday, November 8, 2018

Οι κληρικοί δεν αναγνωρίζουν πλέον τον Ιερώνυμο: «Δεν είναι συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας - Έγινε μεταξύ δύο προσώπων»

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας , Γεώργιος Βαμβακίδης εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου τον οποίο δεν αναγνωρίζει πλέον ως εκπρόσωπο της Εκκλησίας και ότι έχει δική του προσωπική ατζέντα
Ο πατήρ Γεώργιος Βαμβακίδης τόνισε ότι δεν έχει περάσει ένας μήνας από την ολοκλήρωση των εργασιών της Ιεραρχίας. Και πως τις ημέρες που συνεδρίαζε, δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη το θέμα ούτε και έγινε αναφορά από τον Αρχιεπίσκοπο. «Δεν είναι συμφωνία Εκκλησίας – Κράτους, είναι συμφωνία δύο προσώπων», κατέληξε.

 Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, Καλημέρα Ελλάδα, τόνισε πως ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος «συζήτησαν για εμάς χωρίς εμάς» και πως «αισθανόμαστε προδομένοι».
Αναρωτήθηκε δε πως αφού το δημόσιο θα εξακολουθήσει να καταβάλει επίδομα (σ.σ. για τους μισθούς των κληρικών) ποιος ο λόγος να αλλάξει η μορφή; «Ποιος ο λόγος να αλλάξει η μορφή των συμβάσεων, που από δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουμε συμβάσεις, αφού επιδοτούνται οι αμοιβές μας», είπε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε δε την άποψη πως «η συμφωνία δεν θα επικυρωθεί από το σύνολο της ιεραρχίας». Σε περίπτωση που περάσει, πάντως, τότε «προφανώς θα αντιδράσουμε με ειρηνικό τρόπο».
Ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας, Γεώργιος Σελλής επίσης διαχωρίζει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο από την Εκκλησία και αναφέρει ότι δεν την εκπροσωπεί
Είπε πως πρόκειται για «ειλημμένη απόφαση του Ιερώνυμου, χωρίς να ερωτηθεί η Ιερά Σύνοδος και οι ιερείς».
Εξαπολύει σκληρή επίθεση κατά του Αρχιεπισκόπου, καθώς έλαβε μια απόφαση ερήμην τους. «Είναι κατόπιν εορτής η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Είναι μια αυθαίρετη απόφαση του Αρχιεπισκόπου μόνο, δεν ερωτήθηκε ούτε καν η Ιεραρχία. Τόσες σοβαρές αποφάσεις λαμβάνονται κατόπιν μελέτης. Μελέτη διέπραξε μόνος του ο Αρχιεπίσκοπος, χωρίς να ρωτήσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι οι κληρικοί».
Η βασικότερη ένταση των κληρικών εστιάζονται στην έξοδό τους από το Δημόσιο. «Δεν είμαστε ζητιάνοι» λέει ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής και εξηγεί τι φοβούνται οι ιερείς: «Γιατί να αλλάξουμε την ιδιότητά μας από Δημόσιοι Υπάλληλοι; Αυτό το επίδομα δεν μας εξασφαλίζει τίποτα. Θα έχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Με τη σύνταξη μας τι θα γίνει; Σε ποιο ταμείο θα αποδίδουμε εισφορές; Έκαναν τόσο αγώνα για να φτιάξουν ένα Ενιαίο Ταμείο για όλους. Και τώρα θέλουν να φτιάξουν ξεχωριστό Ταμείο Ασφαλίσεως για εμάς; Αφού το Δημόσιο θα συνεχίσει να καταβάλλει το ποσό των μισθών μας, γιατί θέλουν να βγούμε από αυτό;» διερωτάται
Ο σεβασμιότατος Σελλής προειδοποιεί με κινητοποιήσεις. «Δεν πιστεύουμε τίποτα πια. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να μας ξημερώσει, είμαστε σε ετοιμότητα και θα προσπαθήσουμε όσο περνάει από το χέρι μας να ανατρέψουμε την απόφαση αυτή».
Από την πλευρά ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ «Σήμερα», φάνηκε να τάσσεται υπέρ της συμφωνίας από τη στιγμή που όπως είπε δεν αλλάζει το Σύνταγμα αλλά προσδιορίζεται το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και το δημόσιο θα εξακολουθεί να πληρώνει τους μισθούς των κληρικών, με τη μορφή επιδόματος. Εκτίμησε μάλιστα ότι η συμφωνία θα περάσει από την Ιεραρχία.
Αντίθετος εμφανίστηκε, όμως, στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Κάλεσε μάλιστα όποιον θέλει να αλλάξει τα άρθρα του Συντάγματος «να πάει να το υπογράψει στον τάφο του Κολοκοτρώνη» αλλά και να «πάει στη Βουλή τα κόκαλα της Μπουμπουλίνας και του Κανάρη».

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails