Friday, July 8, 2016

ΕΒΡΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ!....Σερζ Ντασό: Σε δίκη για φοροδιαφυγή και εικονικές αγαθοεργίες ο κατασκευαστής των Mirage και Rafale

Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής μπλέχθηκε τελικά και ο γάλλος βιομήχανος και γερουσιαστής Σερζ Ντασό του οποίου η δίκη ξεκινάει σήμερα επειδή απέκρυψε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους, στην πρώτη πτυχή μιας πολυσχιδούς υπόθεσης που περιλαμβάνει επίσης υποψίες για εξαγορά ψήφων σε προεκλογική περίοδο.
 
Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είναι 91 ετών και ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, δεν ήταν παρών κατά την έναρξη της δίκης του για φορολογική απάτη που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη.
 
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Dassault, που αποτελεί την αφρόκρεμα της γαλλικής αεροναυτικής βιομηχανίας και κατασκευάζει το Rafale, είναι επίσης ο εκδότης της δεξιάς εφημερίδας Le Figaro, γερουσιαστής της αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος της πόλης Κορμπέιγ-Εσόν, νότια του Παρισιού.
 
Διώκεται έπειτα από μια έρευνα σχετικά με την κληρονομιά του, η οποία άρχισε τον Νοέμβριο του 2014. Κατηγορείται ότι είχε λογαριασμούς στο εξωτερικό για να κρύβει ένα μέρος του ενεργητικού του από την εφορία.
 
Οι κατηγορίες αφορούν τέσσερις λογαριασμούς ιδρυμάτων και εταιρειών στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, στο Λουξεμβούργο και στο Λιχτενστάιν, μέσω των οποίων διακινήθηκαν έως 31 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, ο Ντασό έχει έκτοτε τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του.
 
Δικάζεται επίσης για παράλειψη δήλωσης σ’ έναν θεσμό για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, που είναι αρμόδιος για να ελέγχει την κληρονομική κατάσταση των αιρετών αξιωματούχων. Ο θεσμός αυτός είχε εκφράσει “σοβαρές αμφιβολίες” για το κατά πόσον ήταν “εξαντλητικές, ακριβείς και ειλικρινείς” οι δηλώσεις του, καθώς τον υποψιάζεται ότι παρέλειψε να δηλώσει περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει στο εξωτερικό.
 
Η υπεράσπιση του Ντασό έθεσε κατά την έναρξη της δίκης πολλά διαδικαστικά ζητήματα, που μπορεί να οδηγήσουν σε αναβολή των ακροαματικών συνεδριάσεων, αν γίνουν δεκτά.
 
 “Έργα δήθεν φιλανθρωπικά”
 
Η ύπαρξη κρυφών λογαριασμών στο Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν είχε ήδη αναφερθεί στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας με στόχο τον Σερζ Ντασό σχετικά με ένα σύστημα εξαγοράς ψήφων κατά τις εκστρατείες για τις δημοτικές εκλογές στο Κορμπέιγ-Εσόν το 2009 και το 2010.
 
Ο Σερζ Ντασό, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος της πόλης αυτής από το 1995 έως το 2009, κατηγορείται στην υπόθεση αυτή μαζί με άλλα επτά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο νυν δήμαρχος Ζαν-Πιέρ Μπεστέ που τον διαδέχθηκε.
 
Κατά την έρευνα που πραγματοποίησαν οι ανακριτές, πολλές μαρτυρίες τεκμηρίωσαν την ύπαρξη ενός συστήματος εξαγοράς ψήφων.
 
Ένα από τα πρόσωπα που διώκονται, ο Ζεράρ Λιμά, είχε δώσει μια κατάθεση κλειδί τον Οκτώβριο του 2014. “Μεγάλος φίλος” της οικογένειας, είπε ότι χρησιμοποίησε δύο λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο, που ανήκαν στην πραγματικότητα στον γερουσιαστή, για να διανέμει έως το 2010 κεφάλαια σε μεσάζοντες στο πλαίσιο προεκλογικών εκστρατειών στο Κορμπέιγ.
 
Οι έρευνες έδειξαν ότι σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ευρώ είχαν μεταβιβασθεί από τους λογαριασμούς αυτούς “σε δήθεν φιλανθρωπικά έργα στην Αλγερία και την Τυνησία την περίοδο 2009 και 2010”, σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.
 
“Δεν ήταν δικά μου τα χρήματα που μεταβιβάσθηκαν (…) Όλοι οι αποδέκτες τους μου είχαν υποδειχθεί από τον Σερζ Ντασό”, είχε δηλώσει ο Λιμά στους ανακριτές, σύμφωνα με την πηγή αυτή.
 
Ο Ζεράρ Λιμά είχε επίσης καταθέσει πως συνήθιζε να μεταβιβάζει χρήματα από κρυφούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο προς μια ελβετική χρηματοοικονομική εταιρεία, η οποία του έφερνε στη συνέχεια τα κεφάλαια σε μετρητά στο Παρίσι για να τα δίνει στον Σερζ Ντασό.
 
Οι δικαστές κατέσχεσαν έτσι στην κατοικία και το πολιτικό γραφείο του Σερζ Ντασό καταλόγους ψηφοφόρων με τις αναφορές «πληρώθηκε» και «δεν πληρώθηκε» και σημειώσεις («άδεια οδήγησης», «στήριξη αποφυλάκισης»…), διατυπώσεις που μοιάζουν να πιστοποιούν ότι υπήρχε πράγματι αυτή η πρακτική.
 
Ο βιομήχανος κατηγορείται για εξαγορά ψήφων, συνέργεια σε αθέμιτη χρηματοδότηση εκστρατείας και χρηματοδότηση πέραν του επιτρεπόμενου ορίου. Δεν αρνείται ότι έκανε δωρεές, αλλά αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία για διαφθορά και οποιαδήποτε σύνδεση με εκλογές.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails