Saturday, November 19, 2016

38 δισ.δολάρια δωρεάν βοήθεια στο Ισραήλ, 2,8 δισ.δολάρια δωρεάν βοήθεια στην Τουρκία, «χάντρες» και «καθρεφτάκια» στους «ιθαγενείς» των ΕΔ


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
  

Εξαιρετικά απογοητεύμενα είναι τα Επιτελεία από τα «δώρα» που κόμισε για τις ΕΔ ο Αμερικανός πρόεδρος Μ.Ομπάμα. Έναντι των απαιτήσεων για χρηματοδότηση 20 μαχητικών F-35, μέρους του εκσυγχρονισμού των F-16 ύψους 1,8 δισ.δολάρια, την παροχή 30 ελικοπτέρων εφόδου UH-60L, δύο A/T Arleigh Burk και ενός λοιπού καταλόγου που ξεπερνάει τις 2 σελίδες το μόνο που δίνουν δωρεάν είναι ανταλλακτικά για τα αρχαία εκπαιδευτικά προκεχωρημένης εκπαίδευσης Τ-2 Ε Buckeye.

Τα οποία προφανώς δεν ήξεραν τους είχαν ξεμείνει και τους κόστιζε περισσότερο να τα καταστρέψουν από το να τα χαρίσουν.
Έδωσε ανταλλακτικά για τα αρχαία Τ-2 Ε Buckeye τα οποία οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν την δεκαετία του 50 και ήρθαν στην Ελλάδα το 1976 ενώ έπρεπε να αποσυρθούν από το 2010 ενώ υπήρχε πρόγραμμα αντικατάστασής του ΝΑ ΠΕ Ε (Νέο Αεροσκάφος Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης) ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ που ματαιώθηκε λόγω της οικονομικής κατάστασης και προέβλεπε την αντικατάσταση του συνόλου των Buckeye.
Είναι σαν να μας δίνουν ανταλλακτικά για Spitfire! Τα αεροσκάφη αυτά εισήλθαν σε υπηρεσία λίγο μετά τον Β' ΠΠ και εκπαίδευαν πιλότους για Phanto και Starfighter (μέχρι εκεί φτάνουν οι δυνατότητές τους)
Ήταν χρήσιμα για τα ΤΑ-7D Corsair. Τώρα αποσύρονται και αυτά και η ΠΑ έχει μείνει πίσω 1,5 με 2 χρόνια.
Ακόμα και τα Τ-6Α πετάνε μόλις το 10% από αυτά  και αντί να μας δώσουν τουλάχιστον 20 μεταχειρισμένα σχετικά καινούρια εκπαιδευτικά μας δίνουν ανταλλακτικά για το Buckeye.
Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος της αύξησης των ατυχημάτων στην ΠΑ τα τελευταία χρόνια.
Όσο για τα ατρακτίδια στόχευσης AAQ-14 LANTIRN τα οποία δεν θα συνοδεύονται από ατρακτίδια ναυτιλίας AAQ-13 και θα διατεθούν από τα πλεονάσματα της USAF, μικρή επιχειρησιακή αξία θα έχουν.

Σημειώνεται ότι για την αποκάλυψη της πρότασης για τα 20 F-35 με χρηματοδοτική βοήθεια την είχε κάνει ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος στο περιοδικό PRONEWS.
Το Τ-2 Buckeye είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί!
 Είναι Αμερικάνικης κατασκευής, δικινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος.
Η προμήθεια 40 εκπαιδευτικών αυτού του τύπου το 1976 αναμόρφωσε ριζικά (τότε) το σύστημα αεροπορικής εκπαίδευσης. Οι δυνατότητες του νέου εκπαιδευτικού στην προκεχωρημένη εκπαίδευση και στην εκπαίδευση όπλων δεν μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές των Τ-33 που αντικατέστησαν.
Το Τ-2Ε μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3500 lb οπλισμού σε 6 πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων και ατρακτιδίων πολυβόλων και ρουκετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση με οπλικό φορτίο, αλλά και να αναλάβει πολεμικό ρόλο αν απαιτηθεί.
Φέρει τρίχρωμη παραλλαγή πράσινου, καφέ και άσπρου.
  • Πλήρωμα: 2 (εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος)
  • Κινητήρες: 2 J-85-GE-4Α/ Ώση: 2.950 λίβρες έκαστος
  • Εκπέτασμα Πτερύγων: 11.6μ
  • Μήκος: 11.8μ
  • Μέγιστη ταχύτητα: 840 km/h ή 0.85 Mach
  • Μέγιστο ύψος: 13.800μ. ή 45.200 πόδια
Φυσικά το ερώτημα που τίθεται είναι: Πώς οι Αμερικανοί δίνουν με τόση ευκολία στο Ισραήλ δωρεάν στρατιωτική δεκαετή βοήθεια 38 δισ.δολαρίων και στην Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν επίσης δωρεάν στρατιωτική βοήθεια 2.8 δισ.δολαρίων ενώ στην Ελλάδα που έχει επίσης ένα ιδιαίτερο γεωπολιτικό βάρος της προσφέρουν «αέρα κοπανιστό»;

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails