Thursday, February 21, 2013

Αρνείται ο Παναγιωτόπουλος να επαναφέρει την προϋπόθεση του "Γένους" για την είσοδο στις στρατιωτικές σχολές


Το Ελληνικό Γένος δεν... έχει σημασία για τις στρατιωτικές σχολές !!! «Θυσία» στα μικροπολιτικά συμφέροντα κινδυνεύει να γίνει η μελλοντική ομοιογένεια και διατήρηση της μαχητικής ικανότητας του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων αφού ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αποφεύγει να επαναφέρει την προϋπόθεση του ελληνικού γένους για τους υποψηφίους για φοίτηση στις παραγωγικές στρατιωτικές σχολές (ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ).

Παρά το γεγονός ότι......
η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κηρύξει αντισυνταγματικό τον νόμο Ραγκούση δίνει τη δυνατότητα να κλείσει την κερκόπορτα που άνοιξε το 2010 ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγελος Βενιζέλος, επιτρέποντας επί της ουσίας την είσοδο αλλοδαπών στις στρατιωτικές σχολές, η νυν ηγεσία του ΥΠ.ΕΘ.Α. εμφανίζεται απρόθυμος να ανάψει το πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες επαναφοράς της προϋπόθεσης του ελληνικού γένους στην προκήρυξη των ΑΣΕΙ για το έτος 2013-2014.

 Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιχειρηθεί να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι γύρω από το θέμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση μεταξύ των εννοιών του γένους, της υπηκοότητας και της ιθαγένειας, τακτική που απ’ ό,τι φαίνεται ακολουθεί πλέον και η Νέα Δημοκρατία, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. «Οι προκηρύξεις για την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές τα τελευταία δύο χρόνια έχουν παραλείψει αυτό που ιστορικώς συνέβαινε, δηλαδή ανάμεσα στα προσόντα επιλογής να είναι και το ελληνικό γένος.

Πλέον απαιτείται μόνο η ιθαγένεια. Πράγμα που σημαίνει ότι εκείνοι που έχουν πάρει την ελληνική ιθαγένεια χωρίς να είναι ελληνικού γένους, ακόμη και εκείνοι δηλαδή που πήραν την ελληνική ιθαγένεια όταν εφαρμόστηκε ο νόμος Ραγκούση, δικαιούνται να δώσουν εξετάσεις στις ΑΣΕΙ», αναφέρει σχετικά ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μέσα στις προθέσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας είναι, προτού λάβει την οποιαδήποτε απόφαση, να έρθει σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και κυρίως με τον κ. Βενιζέλο, υπό τον φόβο της πρόκλησης τριγμών στο κυβερνητικό σχήμα. Παρ’ όλα αυτά, όμως, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει έρθει να προστεθεί στο ήδη βαρύ κλίμα στο Πεντάγωνο εξαιτίας και των συνεχών μειώσεων που έχουν υποστεί στις αποδοχές τους τα στελέχη του στρατεύματος. Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι οι αξιωματικοί που εκτιμούν πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αδιαφορεί για τις συνέπειες που θα έχει στην ομοιογένεια των ενόπλων δυνάμεων η είσοδος αλλοδαπών που προέρχονται κυρίως από χώρες εκτός Ε.Ε.

 Ηδη να επισημάνουμε πως ένα ποσοστό 7% του συνόλου των σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές δεν είναι Ελληνες στο γένος, ποσοστό που αναμένεται αναλογικά να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, λόγω και της μείωσης των εισακτέων στις ΑΣΕΙ που έχει επιβάλει το τρίτο μνημόνιο. Με δεδομένο άλλωστε ότι η απαλοιφή της προϋπόθεσης του γένους από την εγκύκλιο που αφορούσε την προκήρυξη των στρατιωτικών σχολών έγινε για πρώτη φορά κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, αναμένεται ότι οι πρώτοι αλλοδαποί ανθυπολοχαγοί, σημαιοφόροι και ανθυποσμηναγοί θα αρχίσουν να εντάσσονται στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων σε δύο χρόνια.

 Το συγκεκριμένο θέμα, πάντως, έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς μία ομάδα πολιτών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τόσο εν αποστρατεία όσο και εν ενεργεία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης του κ. Βενιζέλου για την εγκύκλιο που αφορά στην εισαγωγή στις ΑΣΕΙ, όπου αναγράφεται στα προσόντα των υποψηφίων η ελληνική ιθαγένεια και όχι το γένος, όπως αναγραφόταν στη σχετική εγκύκλιο του 2009.

protothema.gr

http://paspartoy.blogspot.gr/2013/02/blog-post_4445.html

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails