Friday, July 26, 2013

Γερμανία: Πρόσφυγες αχθοφόροι με 1 ευρώ την ώρα!


Σαν αχθοφόρους στον σιδηροδρομικό σταθμό έναντι μόλις 1,05 ευρώ την ώρα –το προβλεπόμενο από το νόμο για την περίπτωσή τους– απασχολεί η γερμανική πόλη Γκμουντ τους πρόσφυγες που υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου.

Οι πρόσφυγες, προερχόμενοι κυρίως από χώρες της Αφρικής και από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, διαμένουν προς το παρόν στο προσφυγικό καταφύγιο της πόλης και, σύμφωνα με τον Δήμο, εργάζονται εθελοντικά, χωρίς το γεγονός αυτό να συνδέεται με την τύχη της αίτησής τους για άσυλο [σσ. στην ουσία τους εκβιάζουν με αυτό, αλλά πώς να το παραδεχθούν δημοσίως;]
Είναι δε υποχρεωμένοι να φορούν κόκκινη μπλούζα με το διακριτικό «Service», ενώ η αμοιβή τους από τους Γερμανικούς Σιδηρόδρομους είναι, σύμφωνα με την γερμανική νομοθεσία, η ανώτατη που μπορεί να πάρει ένας πρόσφυγας του οποίου εκκρεμεί η αίτηση χορήγησης ασύλου: 1,05 ευρώ την ώρα.
Η πόλη αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα που προέκυψε στον κεντρικό σταθμό της, όταν, λόγω επισκευών, κατασκευάστηκε μια προσωρινή σκάλα στην οποία οι επιβάτες έπρεπε να μεταφέρουν οι ίδιοι τις αποσκευές τους.
Η απόφαση ωστόσο του Δήμου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από εκατοντάδες πολίτες στην σελίδα της πόλης στο Facebook. Πολλοί κάνουν λόγο για «κλασικό στιλ σκλάβων» ή αναρωτιούνται «πόσο εθελοντικά» μπορεί να εργάζεται κανένας τόσες ώρες κάτω από τον δυνατό ήλιο.
Η τοπική εφημερίδα Gmünder Tagespot πάντως επαίνεσε την πρωτοβουλία...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails