Saturday, July 27, 2013

70% μείωση στο κλάδο κατασκευών, 71% μείωση στο κλάδο εμπορίας αυτοκινήτων, σβήνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σβήνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα του μνημονίου

loyketa-mnimonio9__article
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας για την πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενδεικτικό των συνθηκών ασφυξίας που βιώνουν οι Έλληνες έμποροι είναι η βουτιά κατά 90% (!) στον τζίρο τους την τελευταία πενταετία. Το 60% των μικρότερων επιχειρήσεων δεν μπορεί να δανειστεί, οι απολύσεις φθάνουν και το 40%, ενώ η μείωση των μισθών αγγίζει το 42%. Όλα αυτά προκύπτουν από την εξαμηνιαία έκθεση οικονομικής συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας, με τα στοιχεία να αποτυπώνουν όλη την έκταση της κρίσης που έπληξε κυρίως επιχειρήσεις που θεωρούνται η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η μέση απασχόληση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας έχει μειωθεί κατά 25%, με τα χειρότερα ποσοστά στον κλάδο των κατασκευών, όπου η απώλεια θέσεων εργασίας ήταν 52%. Παράλληλα σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση των μισθών.

Συγκεκριμένα, ο μέσος ετήσιος μισθός μειώθηκε κατά 28% την προηγούμενη πενταετία (42% στις μικρές και 17% στις μεσαίες επιχειρήσεις), με τη μεγαλύτερη πτώση στις υπηρεσίες (κατά 47%) και τη μικρότερη στη βιομηχανία (κατά 11%). Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, εντονότερη πτώση κύκλου εργασιών έχει δεχθεί ο κλάδος εμπορίας αυτοκινήτων (71% κατά την περίοδο 2007-2012) και ο κλάδος κατασκευών (70% κατά την αντίστοιχη περίοδο). Υπό αυτές τις συνθήκες, η παραγωγικότητα έχει περιοριστεί κατά 12% την προηγούμενη πενταετία, με τη μεγαλύτερη πτώση στο εμπόριο (κατά 18%) και μικρή άνοδο στη βιομηχανία (κατά 3%) κυρίως λόγω εξωστρέφεια. Σε ό, τι αφορά τον τζίρο, σωρευτικά την τελευταία πενταετία έχει συρρικνωθεί κατά 50%, ενώ στις μικρές επιχειρήσεις έφτασε ακόμα και το 90%.
Παράλληλα, η πλειονότητα των πολύ μικρών επιχειρήσεων εμφανίζονται εντελώς αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό (ήτοι το 60%), καθώς οι αιτήσεις που υποβάλλουν στις τράπεζες για άντληση ρευστού, απορρίπτονται.
Τέλος, η φορομπηχτική πολιτική του μνημονίου έχει εξαθλιώσει τον Έλληνα πολίτη, ενώ απομυζεί από τα πενιχρά του έσοδα. Ο Έλληνας από φτωχός γίνεται φτωχότερος και η ανεργία καλπάζει. Παρά την οικονομική ύφεση οι πολιτικάντηδες συνεχίζουν να κοροϊδεύουν με τον χειρότερο τρόπο τον Ελληνικό λαό πως θα έρθει η ώρα της ανάπτυξης. Επί της ουσίας, όμως, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δείχνουν την πλήρη υπακοή και υποταγή τους στους διεθνείς και εγχώριους τοκογλύφους, ενώ μετατρέπουν την Ελλάδα σε ξένο προτεκτοράτο.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails