Friday, July 26, 2013

Με γενετικά προβλήματα σχετίζονται τα αποσυμφορητικά

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αποσυμφορητικά φάρμακα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων σπάνιων γενετικών ανωμαλιών στο νεογνό, σύμφωνα με μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Κάποια δημοφιλή αποσυμφορητικά που διατίθενται χωρίς συνταγή γιατρού, όπως η φαινυλεφρίνη και η ψευδο-εφεδρίνη, συσχετίστηκαν με σπάνια αλλά συγκεκριμένα γενετικά ελλείμματα του πεπτικού σωλήνα, της καρδιάς και των αυτιών.

Ο Δρ Άλλεν Μίτσελ και οι συνεργάτες του στο Κέντρο Επιδημιολογίας «Slone» του Πανεπιστημίου της Βοστόνηςμελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν βρέφη με γενετικά ελλείμματα, το διάστημα 1993-2010.

Νοσηλεύτριες είχαν μιλήσει με τις μητέρες των 12.700 παιδιών που είχαν γενετικά προβλήματα, που δεν είχαν προκληθεί από χρωμοσωμικές ανωμαλίες και τα στοιχεία που είχαν συλλέξει είχαν συγκριθεί με αυτά από 7.600 βρέφη χωρίς δυσπλασίες.

Οι μητέρες είχαν δώσει στοιχεία για τα φάρμακα που είχαν πάρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το δίμηνο πριν την σύλληψη.

Η χρήση φαινυλεφρίνης το πρώτο τρίμηνο της κύησης συσχετίστηκε με 8πλάσιο κίνδυνο ελλείμματος ενδοκαρδιακών προσκεφαλαίων. Και η φαινυλπροπανολαμίνη επίσης σχετίστηκε 8πλάσιο κίνδυνο ελλείμματος στο αυτί και το στομάχι.

Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε σχέση μεταξύ της χρήση ψευδο-εφεδρίνης στο πρώτο τρίμηνο και τριπλάσιου κινδύνου ελλειμματικών άκρων. Η χρήση ιμιδαζολινών συσχετίστηκε με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο μη φυσιολογικής σύνδεσης τραχείας και οισοφάγου.

Ο κίνδυνος ελλείμματος ενδοκαρδιακών προσκεφαλαίων μεταξύ των βρεφών των οποίων οι μητέρες δεν είχαν πάρει αποσυμφορητικά ήταν περίπου 3 στις 10.000 ζώντες γεννήσεις.

Πάντως οι ερευνητές δεν βρήκαν σχέση μεταξύ των συγκεκριμένων φαρμάκων και άλλων δυσμορφιών που είχαν διαπιστωθεί σε παλαιότερες έρευνες, όπως ελλείμματα στα μάτια και το πρόσωπο.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα στοιχεία είναι επαρκή για να πείσουν τους γιατρούς να μην συνταγογραφούν αποσυμφορητικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κάθε περίπτωση να αξιολογείται ξεχωριστά.

Πηγή.Health.in.gr


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails