Wednesday, July 31, 2013

Γερμανοί: Ο Αναστασιάδης ζήτησε κούρεμα των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας στη Λευκωσία: «Ο ισχυρισμός ότι η Γερμανία άσκησε πίεση για τη συμμετοχή των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ είναι εσφαλμένος. Επρόκειτο για μια σαφή επιθυμία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας 
ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ»


Τα αίτια για την κατάσταση των κυπριακών τραπεζών θα πρέπει να αναζητηθούν στην Κύπρο, αναφέρει η Πρεσβεία της Γερμανίας στη Λευκωσία, αντιδρώντας στα όσα μεταδόθηκαν σχετικά με την κατάθεση του πρώην Υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία.

Η γερμανική Πρεσβεία στη Λευκωσία διευκρινίζει ότι «τα αίτια για την κατάσταση των κυπριακών τραπεζών θα πρέπει να αναζητηθούν στην Κύπρο», αφού, όπως αναφέρει, «η επιχειρηματική στρατηγική των κυπριακών τραπεζών ήταν ριψοκίνδυνη και μη βιώσιμη. Ούτε η Ευρωζώνη, ούτε η Γερμανία υπέδειξαν την στρατηγική αυτή στις κυπριακές τράπεζες».

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η Κύπρος και η Ευρωζώνη συμφώνησαν περί τα τέλη Μαρτίου σε ένα πρόγραμμα διάσωσης και ότι η σταθεροποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα αποτελεί κεντρικό στοιχείο του προγράμματος αυτού.

«Κομβικής σημασίας για το σύνολο της Ευρωζώνης ήταν ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να εκπονηθεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα ήταν διασφαλισμένη η βιωσιμότητα του χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου ήταν αναγκαίο να περιοριστεί το ύψος του προγράμματος στα 10 δις. ευρώ και να συμπεριληφθούν σε αυτό και οι πιστωτές των τραπεζικών ιδρυμάτων», συνεχίζει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο ισχυρισμός ότι η Γερμανία άσκησε πίεση για τη συμμετοχή των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ είναι εσφαλμένος. Επρόκειτο για μια σαφή επιθυμία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ».

Καταλήγοντας, η Πρεσβεία της Γερμανίας στη Λευκωσία αναφέρει ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος χωρίς άλλες καθυστερήσεις και σημειώνει ότι «εδώ ζητείται προ πάντων η συμβολή της Κύπρου. Το πρόγραμμα θα αποδειχθεί επιτυχημένο μόνο εάν η Κύπρος το ενστερνιστεί και το εφαρμόσει με αποφασιστικότητα».

Πρώτο Θέμα

logioshermes.blogspot.com

http://www.triklopodia.gr/2013/07/100000_31.html

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails